Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius Constanta, partener national in proiectul Studii post-doctorale in economie - Program de formare continua a cercetatorilor de elita - SPODE

ro

04 Aug, 2010 01:43 3649 Marime text
Campus_Universitatea_Ovidius_01.jpgIn cadrul larg al misiunii pe care şi-a asumat-o, aceea de a reprezenta principalul focar de educaţie şi cercetare ştiinţifică din partea de Sud-Est a ţării, Universitatea Ovidius se constituie ca partener naţional într-un proiect de anvergură finanţat din fonduri europene în parteneriat cu Academia Română, lider de proiect, Universitatea Al. Ioan Cuza Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, ca parteneri naţionali, proiect intitulat "Studii post-doctorale în economie : Program de formare continuă a cercetătorilor de elită - SPODE", cuprins în Programul Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Obiectivul proiectului constă în realizarea din punct de vedere instituţional a unei structuri în măsură să asigure o carieră post-doctorală în sensul sprijinirii tinerilor doctori în economie pe direcţia adâncirii studiilor în domeniul tezei de doctorat sau, pe de altă parte, să iniţieze şi să dezvolte noi direcţii de cercetare fundamentală sau aplicativă în conformitate cu expertiza de care aceştia beneficiază.

Proiectul îşi propune, de asemenea, să conecteze preocupările tinerilor doctori în economie la direcţiile de cercetare majore de actualitate pe plan european şi mondial, promovând în acelaşi timp efortul de integrare a acestora în cercetări cu caracter interdisciplinar. Proiectul răspunde nevoii de restructurare şi îmbunătăţire a sistemelor de educaţie şi formare la care se referă Agenda Lisabona cu trimitere directă la libera circulaţie a cunoaşterii, a cercetătorilor şi tehnologiei.

Şcoala post-doctorală, ca produs al proiectului, urmează să asigure desfăşurarea cercetării, mentoringului şi a trainingului în deplin acord cu transformările din viaţa economică, asigurând forţa de adaptabilitate a tinerilor doctori într-o lume aflată într-o continuă schimbare. Şcoala post-doctorală va asigura obţinerea unor rezultate în concordanţă cu priorităţile naţionale pe planul cercetării, asigurând abordarea interdisciplinară în cercetare.

Aşadar, un astfel de proiect este necesar, în primul rând, pentru faptul că la ora actuală nu se cunoaşte un mecanism instituţional de construire, sprijinire şi urmărire a activităţii ştiinţifice post-doctorale. Pe de altă parte, membrii grupurilor ţintă (135 doctori în economie, din care 5 vor proveni de la Constanţa), încă nu sunt până în prezent beneficiarii unei gestionări eficiente a potenţialului ştiinţific de care dispun. În plus, conectarea la cercetarea de vârf în domeniul economic din Uniunea Europeană a fost, până în acest moment, ineficientă; revine şcolii post-doctorale, construcţie a proiectului de faţă, să elimine o astfel de inconsistenţă.

Prof.univ.dr. Victor CIUPINĂ,

Rector al Universităţii Ovidius Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii