Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius din Constanța Întâlnire cu Sabina Fati despre „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia“

ro

24 Oct, 2022 13:22 963 Marime text
 Întâlnire cu Sabina Fati , foto: UOC
Universitatea Ovidius din Constanța: Întâlnire cu Sabina Fati despre „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia“ Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează marți, 25 octombrie 2022, o întâlnire cu jurnalista și scriitoarea Sabina Fati, în cadrul căreia va fi prezentat bestsellerulsemnat de aceasta - „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia“, informează conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecanul FISP.

Potrivit sursei citate, întâlnirea va avea loc începând cu ora 12.00, în Sala Senatului, din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), iar intrarea la eveniment este liberă.


„Cărțile Sabinei Fati, fie că sunt dedicate Drumului Mătăsii, Mării Negre sau Anatoliei și Kurdistanului, au o perspectivă complexă. Autoarea ne oferă viziunea istoricului, apoi ne introduce în această lume prin perspectiva literaturii și artei, și, nu în ultimul rând, ne oferă perspectiva jurnalistului care merge pe teren, se întâlnește cu o multitudine de oameni de toate categoriile, care la final devin actori în această călătorie fascinantă. De aceea, cred că pentru studenți, dar și pentru publicul larg, întâlnirea cu scriitoarea Sabina Fati este oportunitatea de a afla cum se documentează o astfel de carte, care sunt riscurile acestor călătorii și de ce în unele regiuni conflictele pare că nu se sfârșesc niciodată”, precizează conf. univ. dr. Daniel Citirigă.


Sabina Fati este autoarea volumelor documentare „Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” și „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, apărute la Humanitas în 2015 și 2016. Referitor la autoare, Gabriel Liiceanu apreciază:

„Foarte puțini autori au reușit să creeze un gen nou într-o cultură. Cu trei cărți de călătorii, izvorâte din același proiect și alcătuind deja o operă. Cum poate fi definit în câteva cuvinte proiectul Sabinei Fati? Călătoria ca jurnalistă – neapărat de una singură – în lumi nebătute de alții.

Călătorii cu risc, cât mai departe spre Est, acolo unde lumea nu se duce niciodată în vacanță și unde mentalitățile «lor» sunt în răspăr cu ale «noastre». Și unde geografia, istoria și politica s-au împletit în așa fel încât au pus pe lume chipuri nebănuite ale umanului. Cu ce anume se pleacă în astfel de călătorii? Niciodată cu mai mult decât un rucsac, cântărind cam cât jumătate din greutatea celei care-l cară. Totdeauna cu multă nebunie, cu patima de a împărtăși, cu foarte multe cărți citite, cu priceperea de a împleti reportajul cu analiza și evocarea cu scrisul de mare clasă, cu teribile incursiuni în trecut, cu aventuri de tot soiul, mai cu seamă la granițe! Iar, la întoarcere, pe Sabina Fati o întâmpinăm uimiți și bucuroși că, după ce a traversat Kurdistanul, Irakul (federal!), Anatolia și Armenia, a reușit, și de data asta, să revină acasă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii