Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:47 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius din Constanţa organizează un workshop internațional pe tema schimbărilor climatice

ro

17 Aug, 2021 10:57 1323 Marime text
  • Universitatea Ovidius din Constanţa organizează workshopul internaţional „Rezistenţa culturii de floarea-soarelui la secetă în contextul schimbărilor climatice”
 
Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) găzduieşte joi, 19 august, în calitate de coorganizator, workshopul internațional pe tema schimbărilor climatice „Rezistenţa la secetă a culturii de florea-soarelui”, informează şef de lucrări dr. Marian Tudor, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole.

Potrivit sursei citate, evenimentul organizat în perioada 19-20 august, a. c, va debuta la Sala Senatului UOC, cu o conferinţă pregătită în sistem mixt cu participare fizică şi online, în cadrul căreia vor fi prezentate 18 teme de cercetare dedicate culturii de floarea-soarelui în contextul schimbărilor climatice evidente din ultimii 20 de ani, din toate zonele geografice ale planetei.

„Workshopul, la care îşi aduc contribuţie peste 60 de specialişti din nouă ţări (România, Serbia, Franţa, Spania, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Turcia, China şi Bulgaria) este organizat de Asociația Română a Florii-Soarelui, Universitatea Ovidius din Constanța prin Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea, împreună cu Asociația Internațională a Florii-Soarelui (ISA) şi va acoperi aspecte legate de adaptarea acestei culture la schimbările climatice prin înțelegerea funcționării genomului, dăunătorilor și bolilor în noile condiţii cllimaterice”, precizează Marian Tudor.

Conform organizatorilor, schimbările climatice din ultimii ani (scăderea cantităţii precipitațiilor, creșterea globală a temperaturilor, creșterea variabilității climatice într-o perioadă de un an) au o influență ridicată asupra producției de floarea-soarelui iar studierea acestei culturii, în prezent, are o mare importanță pentru identificarea adapătrii plantelor la schimbările climatice. Este necesar să se înțeleagă mecanismele genetice și moleculare care controlează fiziologia plantelor și creșterea şi să se identifice caracteristicile bune pentru hibrizi, în viitorul apropiat. De asemenea, trebuie determinaţi factorii moleculari și genetici implicați în rezistența la secetă şi identificarea genelor ce pot optimiza capacitatea de combinare pentru productivitate, în condițiile schimbărilor climatice.

Schimbările climatice influențează, de asemenea, dezvoltarea agenților patogeni, rezistența plantei gazdă, precum și interacțiunea agent patogen-gazdă. Pentru creșterea durabilității producției, în condițiile schimbărilor climatice este necesară și adaptarea şi regândirea practicilor de cultivare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii