Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius din Constanța va avea propria centrală fotovoltaică prin care va produce energie verde (GALERIE FOTO)

ro

16 Jul, 2024 08:33 217 Marime text
Sursă foto: UOC
 
  • Luni, 15 iulie 2024, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile în vederea asigurării autoconsumului pentru Universitatea Ovidius din Constanța (UOC)”, de către ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, și rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu.
     
Luni, 15 iulie 2024, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile în vederea asigurării autoconsumului pentru Universitatea Ovidius din Constanța (UOC)”, de către ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, și rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, transmite un comunicat din partea UOC.

Valoarea totală a investiției finanțate în cadrul proiectului, prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice, este 861,763.23 de Euro (4,287,616.76 de lei).

Obiectivul proiectului este reprezentat de realizarea, până la data de 31.12.2026, a unei unități de producție a energiei electrice din surse solare, cu scopul reducerii dependenței de sursele energetice externe. Centrala fotovoltaică va avea o putere instalată unitară de 677,16 kWp / 660,00 kWAC, prin care, se estimează, va fi obținută o producție netă de energie primară de 67,87 t.e.p./an din surse regenerabile, adică o producție netă totală de energie electrică de 14.915,75 MWh într-o perioadă de 20 de ani. Practic, în primul an de funcționare, va fi asigurată o producție netă de energie electrică totală de 745,79 MWh/an, reprezentând 98,97% din necesar.

Un alt rezultat al acestui proiect vizează reducerea amprentei de carbon a UOC prin  reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 9.126,95 tone de CO2 echivalent într-o perioadă de 20 ani.

Proiectul presupune amplasarea unor sisteme fotovoltaice pe acoperișurile corpurilor A și B din campusul universitar (Aleea Universității, nr. 1), precum și pe căminele studențești FN1 și FN2 (Aleea Studenților, nr. 1A).

„Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii și capacităților de care dispune Universitatea Ovidius din Constanța, alături de investițiile inteligente în tehnologii energetice reprezintă obiective de mare importanță pentru instituția noastră. Obținerea finanțării pentru instalarea unei centrale fotovoltaice în vederea producerii de energie electrică din surse regenerabile și pentru montarea de panouri fotovoltaice va contribui în mod decisiv la trecerea către un stadiu avansat al independenței energetice a universității. Alături de finanțările consistente obținute prin PNRR, pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru învățământul dual, UOC își reafirmă rolul de catalizator al dezvoltării socio-economice din regiune, pe termen mediu și lung”, precizează conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul UOC.



Citește și:
Universitatea Ovidius din Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii