UNSAR Peste 58 de dosare de daună avizate în urma incendiului ce a mistuit blocul de apartamente din Constanța
UNSAR: Peste 58 de dosare de daună avizate în urma incendiului ce a mistuit blocul de apartamente din Constanța„Suntem alături de cei afectați de incendiul produs la Constanța. Locuința este unul dintre cele mai importante bunuri pe care le avem, iar în astfel de momente putem vedea cât de mult contează să ai o asigurare”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.
Din informatiile colectate la nivelul UNSAR, majoritatea persoanelor asigurate din imobil au contractat polițe care acoperă daunele produse clădirii, în timp ce circa 35% au ales varianta ce oferă acoperire atât pentru clădire, cât și pentru conținut (bunuri).
Cei afectați de incendiul produs la Constanța sunt îndemnați să se adreseze companiilor de asigurări sau intermediarilor care au emis polițele, pentru a aviza daunele.
„Incendiul este riscul care produce cele mai mari și mai frecvente daune din România. Acesta rămâne, totodată, riscul de care se tem cel mai mult românii. Astfel, 56% dintre respondenții celui mai recent studiu realizat de UNSAR împreună cu IRES clasează incendiul pe primul loc în ierarhia riscurilor care le-ar putea afecta locuințele.
Pentru a fi protejați în cazul unui incendiu, proprietarii locuințelor pot achiziționa o asigurare facultativă, cu condiția să aibă încheiată o asigurare obligatorie, PAD – impusă de lege. Polița PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundație și alunecare de teren, până la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR (în funcție de tipul construcției), însă o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței“ - se arată în comunicatul UNSAR.
Suplimentar, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale. Printre acestea se numără: asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, asigurarea aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor), și nu numai.
Reamintim că, un incendiu violent a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi (15-16 decembrie 2021) la un bloc P+5 de pe strada Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu din municipiul Constanța.„Incendiul cauzează anual daune importante, iar românii trebuie să știe că acest risc poate fi acoperit printr-o poliță facultativă de asigurare a locuințelor”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.
Bilanțul ISU Dobrogea, în urma incendiului de pe Nicolae Grindeanu:
- bloc p+5 cu 4 scari si 162 de apartamente
- 150 de apartamente afectate
- 35 apartamente au fost afectate de flacără prin balcoane si geamuri deoarece unele aveau balcon deschis cu livingul, altele nu si erau pe latura pe care s-a propagat incendiul
- 37 auto distruse
- 250 persoane, din care 70 copii au fost evacuați (tot blocul)
- 30 de persoane asistate medical la fata locului
- 8 victime transportate la spitalul județean cu diferite afecțiuni (intoxicații, arsuri) dar conștiente. 6 adulți si 2 copii.
- 5 adulți transportați la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul (4 bărbați 1 femeie).
- 1 femeie cu 1 copil la camin Direcția Generală de Asistență Socială
- Au fost întocmite documente specifice pentru 60 de apartamente și 27 auto afectate de incendiu
-Autoritățile locale au pus la dispoziția familiilor 23 de apartamente în regim de urgență.
Poliţiştii au identificat doi minori, de 13, respectiv 15 ani care ar fi provocat nenorocirea care a lăsat zeci de familii fră un acoperiş deasupra capului în pragul Sărbătorilor de Iarnă.
Băiatul de 15 ani a fost dus în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar magistraţii au emis pe numele lui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp