Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:59 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. LIVE TEXT Protest în fața Primăriei Municipiului Constanța pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase (GALERIE FOTO și VIDEO)

ro

26 Mar, 2022 11:35 3264 Marime text
Imagine de la protest, foto: ZIUA de Constanța

UPDATE

Pe platoul din fața Primăriei Constanța s-au adunat circa 150 de persoane. 

Una dintre infirmierele indisponibilizate spune că a lucrat pe toată perioada pandemiei, aflând printr-o scrisoare primită prin poștă decizia de închiere a activitiății, nefiind întrebați sau anunțați în prealabil că toate contractele de muncă au încetat. 

Sunt prezenți consilierii USR, senatorul AUR, Sorin-Cristian Mateescu, cadrele medicale care au avut contracte pe perioada determinată, medicul Sorin Rugină, foști pacienți ai spitalului și constănțeni care cer normalitate, adică redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase (SCBI).

Totodată, este prezent și medicul Cora Maxim Mitroi, vocea angajaților SCBI. 





„Mă aflu aici, alături de alți constănțeni care au ales să-și petreacă această zi în stradă, pentru că Primăria este cea care are în administrare clădirea spitalului nostru”, a declarat Cora Maxim Mitroi, adăugând că, prin închiderea unității medicale, „constănțenilor le-a fost refuzat dreptul la asistență medicală de specialitate”, nefiind dată o alternativă pentru îngrijirea pacienților care suferă de boli infecțioase.

În acest moment, 200 de persoane sunt prezente la protest. 




„Așa cum am fost alături de cetățenii orașului în mai multe rânduri (...) astăzi am considerat că trebuie să fiu aici, în primul rând ca cetățean, nu ca autoritate. (...) Din punctul meu de vedere, s-a pornit greșit încă de la început. (...) Pentru redeschiderea spitalului, trebuiau conjugate toate forțele din Constanța. (...)”, a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu. 


La eveniment participă și deputatul PSD, Lucian Lungoci.

Încă 50 de persoane s-au alăturat protestului.

„Presiunea pusă asupra acestui spital și personalului a fost uriașă”, este de părere Emil Tatu, cel care a semnat cererea de organizare a protestului, adăugând că manifestația nu este împotriva Instituției Prefectului.

Știre inițială 

Un protest pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase va avea loc sâmbătă, 26 martie, începând cu ora 12.00, în fața Primăriei Municipiului Constanța.

„În ceasul al doisprezecelea, pe 26 martie la ora 12 haideți să ne vedem în fața Primăriei Municipiului Constanța pentru a cere redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase.

Pacienții constănțeni merită să aibă un spital unde să poată beneficia de tratament de specialitate. Personalul medical specializat merită să poată lucra într-un spital dedicat.

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este singurul spital de boli infecțioase din Dobrogea și a fost un vârf de lance pentru gestionarea tuturor epidemiilor din Dobrogea: de gripă (cum a fost cea din 2009), apoi de rujeolă, hepatită, meningite și acum de COVID-19.” – au transmis organizatorii.





Menționăm că organizatorii adunării publice din 26 martie sunt inițiatorii petiției lansate la începutul acestui an, intitulată „Redeschideți Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța!“ și adresată Consiliului Local Constanța, Primăria Constanța, DSP Constanța, DSU Constanța, Ministerul Sănătății.

„De  la ora 12, pe platoul din fața primăriei, ne strângem toți constănțenii cu simț civic, pașnic, cu o candelă în mână! Pentru că trebuie să le reamintim decidenților că prin închiderea totală a spitalului, fără oferirea unei alternative (unde este modularul promis?!), ne-a fost refuzat tuturor dreptul la asistență medicală de specialitate în ceea ce privește bolile infecto-contagioase!!

Primăria care are în administrare clădirea SCBIC are obligația legală (dar și morală) de a urgenta toate lucrările necesare pentru redeschiderea în siguranță a aripii de clădire neafectate de incendiu, dupa șase (6!!) luni de lentoare/tergiversare/tărăgănare (perioadă de timp în care nu au schimbat gresia/faianța cu linoleum antimicrobian, nu au schimbat instalația sanitară, de-abia ce s-au apucat de instalația electrică și nici nu au demarat niciun fel de procedură pentru inițierea consolidării întregii clădiri)!!

Colegilor din SCBIC, știu că vă e teamă dar trebuie să vă înfrângeți aceasta teamă și să redevenim ceea ce am fost mereu: o echipă, scindată de către incendiu dar și de către cei care au permis divizarea noastră în tot județul! Cei care credeți că este normal ce se petrece în spitalul nostru, rămâneți acasă! Cei care vă simțiți nedreptățiți, în incertitudine și nesiguranță, ne vedem mâine!

Doamne ajută să fim cât mai mulți și să-i determinăm prin unitatea noastră, să facă ce trebuie pentru SCBIC și implicit pentru noi toți!“ – a transmis medicul Cora Mitroi-Maxim pe pagina sa de Facebook




În cadrul unei conferințe
susținute la Iași, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa ar trebui să reintre în circuitul public și a menționat totodată importanţa păstrării echipelor medicale.

"Eu unul am vizitat acest spital în luna ianuarie. Acest spital efectiv a fost deteriorat puţin, doar la parter, în urma incendiului. Autorităţile locale începuseră o renovare în zona de instalaţie electrică. Înţelesesem că se va termina în data de 28 februarie. Nu s-a terminat. Cred că acest spital ar trebui, într-un fel sau altul, să reintre în circuitul public, pentru că el nu se leagă doar de oferta de servicii pe terapie pentru boli infecţioase. Constanţa, la fel ca Iaşiul şi alte oraşe din ţară, este centru regional HIV/SIDA", a precizat  ministrul Rafila.

De asemenea, în opinia ministrului Sănătăţii, cel mai important lucru este păstrarea echipelor de profesionişti.

"Dacă echipele de profesionişti dintr-un spital sunt separate, dispersate, lucru acesta are impact pe termen lung. Dacă vrei să realizezi un colectiv de profesionişti care ştiu ce au de făcut pentru o anumită zonă de patologie şi nu le oferi locul în care să îşi desfăşoare activitatea, lucrul acesta are impact pe termen mediu. Cred că aceasta ar trebui să fie în primul rând în preocupările autorităţilor locale din Constanţa, care sunt proprietarele acestui spital", a declarat ministrul Sănătăţii.

Vă reamintim, în 1 octombrie 2021 Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa și-a suspendat activitatea în urma unui incendiu în care și-au pierdut viața 9 persoane.

Incendiul a izbucnit în secția ATI, suprasolicitată de instalațiile necesare tratării cazurilor grave și foarte grave de COVID -19 pe care spitalul le-a preluat de la începutul pandemiei.

Imediat după incendiu autoritățile publice au dat asigurări că vor deschide cât mai repede spitalul, însă după șase luni, unitatea medicală este în continuare închisă iar pentru o 87 de angajați, detașările au fost prelungite doar până pe 7 aprilie.


 
 

 

video: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii