Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:02 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Măsurile dispuse de autoritățile constănțene, la nivelul județului, pentru gestionarea perioadei de 1 Mai (FOTO)

ro

26 Apr, 2023 08:52 1938 Marime text


UPDATE 7

Comisarul Șef George Nicolae de la Antidrog ia cuvântul. 

Iată ce activități ce urmează a fi desfășurate de specialiștii CPECA Constanța pe linie antidrog în perioada mini-vacanței de 1 Mai, după cum urmează:

-Întâlnire operativă cu structurile de comandă la nivelul instituțiilor respensabile cu desfășurarea în siguranță a evenimentelor publice din perioada mini vacanței de 1 Mai, în data de 25.04.2023 începând cu ora 10:00 la sediul Grupării de Jandarmi Mobile ”Tomis” Constanța.
-Întâlnire de lucru antidrog responsabilii evenimentelor musicale de amploare din stațiunile Mamaia și Costinești, privind organizarea măsurilor de securitate și luarea de măsuri preventive, la festivalul ”Beach, Please!” Costinești și festivalul ”Sunwaves” Mamaia.
-Activitate de informare antidrog a personalului de securitate al Festivalului ”SUNWAVES” ce va avea loc în nordul stațiunii Mamaia, pe plaja Crazy, în perioada 26-27.04.2023;
-Activitate de informare antidrog a personalului de securitate al Festivalului ”Beach, Please!” ce va avea loc în stațiunea Costinești, în perioada 26-27.04.2023;
-Activitate de informare antidrog a personalului barurilor din incinta Festivalului ”SUNWAVES” ce va avea loc în nordul stațiunii Mamaia, pe plaja Crazy, precum și barurilor/restaurantelor/teraselor aflate în proximitatea festivalului, în perioada 26-27.04.2023;
-Activitate de informare antidrog a personalului barurilor din incinta Festivalului ”Beach, Please!” ce va avea loc în stațiunea Costinești, precum și barurilor/restaurantelor/teraselor aflate în proximitatea festivalului, în perioada 26-27.04.2023;
-Activități de informare a tinerilor cu privire la efectele consumului de droguri și de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri în stațiunea Costinești și localitatea Vama-Veche în zilele de vineri, 28.04.2023 și sâmbătă, 29.04.2023. 


Cele mai întâlnite droguri sunt cannabis și substanțe psihoactive, etnobotanice.


UPDATE 6

A luat cuvântul Amarandei de la ISU Dobrogea. 

Sunt mobilizați zilnic peste 220 de persoane. Vor fi acțiuni de control în zona stațiunii Vama Veche, cât și la obiectivele și angajările temporare.


Vor fi avute în vedere modurile în care sunt respectate normele de securitate la incendiu. 

UPDATE 5

Laurențiu Antip Colea a luat cuvântul. 

Măsurile specifice pentru perioada premergătoare și pe timpul Zilei Internaționale a Muncii și Zilei Naționale a Tineretului, astfel:
În perioada vacanței de 1 Mai, la nivelul Gărzii de Coastă vor fi luate următoarele măsuri:
  • Asigurarea resursei umane suficiente pentru constituirea unui dispozitiv de control la frontieră eficient în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere.
  • Se va suplimenta resursa umana, în dinamica situației operative, la nivelul PTF rutiere și se va utiliza la capacitate maxima tehnica specifică destinată controlului la frontiera și infrastructura din P.T.F. rutiere, în vederea asigurării unui trafic de călători și autovehiculefluent și civilizat.
  • Se vor executa atât acţiuni punctuale specifice poliției de frontieră, cât şi misiuni în sistem integrat cu celelalte structuri ale M.A.I., în vederea asigurării:
  • respectării regimului juridic al frontierei de stat,
  • întăririi dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat și de verificări la frontieră din PTF,
  • prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere,
  • prevenirii stărilor conflictuale şi menţinerii ordinii şi liniştii publice în PTF.
  • Cooperarea interinstituțională se va realiza cu cu celelalte structuri ale M.A.I., în baza planurilor de cooperare în vigoare.
  • Cooperarea internaţională se va realiza cu statele vecine şi cu statele riverane Mării Negre prin Forumul de Cooperare la Marea Neagră (Rusia, Georgia, Turcia, Ucraina, Bulgaria). Această cooperare va viza schimbul permanent de date şi informaţii de interes operativ, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere, cu respectarea tratatelor, acordurilor şi convenţiilor la care România este parte
În acest sens Garda de Coastă va acționa, zilnic, în perioada 28.04 – 02.05.2023, cu aproximativ 130 polițiști de frontieră și 30 mijloace de mobilitate terestră și navală, în misiunile specifice în punctele de trecere și pentru supravegherea frontierei de stat.  

UPDATE 4

Ia cuvântul Florin Bogdan Boca, de la Gruparea de Jandarmi Constanța. 

Florin Bogdan Boca (centru), de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis
Jandarmii de la grupare vor acționa pe restul stațiunilor. 

Măsurile specifice pentru perioada vacanței de 1 mai 2023, la nivelul Grupării de Jandarmi Mobile Constanța:

- Realizarea schimbului de date și informații, la nivel intra și interinstituțional, în vederea identificării principalelor riscuri cu impact asupra ordinii și siguranței publice;
- Adaptarea dispozitivelor constituite în funcție de necesitățile operative identificate, respectiv datele și informațiile avute la dispoziție;
- Desfășurarea de activități preventive în zonele și mediile de interes operativ, în vederea informării turiștilor/ agenților comerciali/ operatorilor de turism, precum și altor categorii de persoane vulnerabile, cu privire la adoptarea unor comportamente/ atitudini care să-i protejeze de situațiile de risc specifice perioadei.
- Dispunerea măsurilor necesare în vederea asigurării unei intervenții prompte și eficiente, respectiv aplicarea măsurilor legale incidente, pentru prevenirea și aplanarea situațiilor ce ar putea evolua spre acte de tulburare a ordinii publice, în funcție de specific sau gradul de risc/amenințarea creată.
- Identificarea priorităților acționale împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice și preliminare a efectivelor de jandarmerie pentru planificarea misiunilor din localitățile și zonele de interes, în care vor avea loc activități religioase, manifestări cultural-artistice, alte activități cu public numeros, în funcție de estimarea numărului de persoane, participarea unor demnitari la activități și pe baza evaluărilor anticipative ale afluxului de persoane către zonele turistice sau de agrement.
- Planificarea, organizarea și executarea misiunilor contextualizate manifestărilor publice organizate în această perioadă, cu sprijinul celorlalte structuri cu atribuții în domeniu, conform reglementărilor incidente, în corelare cu evaluările de risc realizate la nivel teritorial sau central.
- Asigurarea unei prezențe sporite a structurilor de ordine publică de la nivelul Jandarmeriei Române în zonele publice aglomerate, mediile de interes operativ (lăcașuri de cult, piețe, târguri, oboare etc.) și stațiuni și trasee turistice, în funcție de specificul situației operative și detaliile stabilite cu structurile de poliție, în vederea prevenirii producerii unor situații cu impact în planul ordinii și siguranței publice.
- Participarea, la solicitare, la acțiuni în comun, organizate de structurile poliției, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului și/sau contra persoanei (furturilor de și din auto, din locuințe/ societăți comerciale, tâlhării etc.), depistarea și prinderea persoanelor urmărite.
- Participarea, la solicitare, la acțiuni în comun, organizate de structurile poliției, pentru verificarea legalității activităților comerciale, în special în zone turistice și de agrement, în scopul prevenirii și combaterii încălcării prevederilor cadrului legal/normativ incident, cu impact asupra sănătății populației.
- Acordarea sprijinului necesar Direcțiilor sanitar-veterinare, conform reglementărilor în vigoare/ protocoalelor încheiate, în vederea sprijinirii executării activităților de control în piețe agroalimentare, centre comerciale, târguri de sezon etc., pentru verificarea modului de depozitare, transport și valorificare a produselor alimentare specifice perioadei, în scopul prevenirii și combaterii faptelor ce ar putea afecta sănătatea populației.
- Executarea unor acțiuni, independent/ în cooperare cu autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea respectării cadrului normativ incident, aplicabil activităților de picnic.
- Dispunerea măsurilor specifice în vederea gestionării situațiilor de risc generate de prezența animalelor periculoase, inclusiv cu referire la câinii periculoși/ agresivi.
- Participarea la acțiuni organizate de structurile poliției, în mediile de interes operativ (baruri, discoteci, cluburi, locuri de cazare etc.), în scopul prevenirii/aplanării stărilor conflictuale.
- Adoptarea măsurilor specifice cu caracter antiterorist pentru prevenirea unor posibile situații de risc pe timpul desfășurării activităților cu public numeros/ manifestărilor religioase, cultural-artistice etc., în zone cu aglomerări de persoane, în proximitatea obiectivelor de interes public, precum și la obiectivele din responsabilitatea Jandarmeriei Române.
- Constituirea capacităților de intervenție în măsură să asigure o reacție imediată și coordonată la apariția oricăror situații generatoare de risc, în planul ordinii și siguranței publice.
- Participarea la acțiuni, controale și verificări în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții în domeniu, în mediile și în locurile frecventate de străini, în instituțiile publice/ private, la agenți economici, pentru depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind regimul străinilor în România;
- Analizarea situației operative din zona de competență și din localitățile unde vor avea loc manifestări publice de amploare sau cu risc, contextualizate perioadei de referință, respectiv aplicarea măsurilor necesare prevenirii/ gestionării unor eventuale situații de risc în planul ordinii și siguranței publice, cu sprijinul tuturor structurilor cu responsabilități în domeniu;
- Sprijinirea, la solicitare, a structurilor din subordinea I.G.P.F. pentru soluționarea posibilelor evenimente care pot afecta climatul de ordine și siguranță publică, în zona punctelor de trecere a frontierei de stat, în corelare cu situația actuală de securitate din Ucraina.         
 
Totodată, menționăm faptul că în perioada de referință, efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Constanța vor mai executa următoarele:
  • asigurarea ordinii publice pe timpul desfășurării festivalului muzical „Beach Please 2023”, ce va avea loc în perioada 27.04 – 01.05.2023, pe plaja Stațiunii Costinești, județul Constanța, cu un efectiv de 370 jandarmi;
  • asigurarea ordinii publice pe timpul desfășurării festivalului muzical „Sun Waves”, ce va avea loc în perioada 27.04 – 03.05.2023, în Stațiunea Mamaia, județul Constanța, cu un efectiv de 260 jandarmi;
  • asigurarea ordinii publice pe timpul desfășurării evenimentului gastronomic „ Festival du Bonheur – ediția VII, în Stațiunea Mamaia, județul Constanța, cu un efectiv de 20 jandarmi;
  • menţinerea ordinii publice în sistem integrat pe raza municipiului Constanța, Poliției Stațiunii Mamaia și Poliției Stațiunii Costinești, cu un efectiv de 170 jandarmi;
  • executarea de patrulări în zona de cazare a refugiaților ucrainieni;
  • executarea de patrulări antiteroriste în zona de competență;
  • sprjin, la solicitare, cu efective din cadrul unității noastre, a inspectoratelor de jandarmi județene aflate în zona de competență a unității. 
UPDATE 3

Ia cuvântul Daniel Ferencz. 

65 de jandarmi zilnic vor participa zilnic pe ordine publică și peste 100 pentru celelalte misiuni. 

IJJ va acționa pe Vama Veche, Eforie și Techirghiol. 

UPDATE 2

Nicolae Simion inspector Șef adjunct IPJ Constanța a luat cuvântul.

Nicolae Simion, adjunct IPJ Constanța
El a făcut mențiuni că vor fi dislocate forte pe toate drumurile, polițiștii vor fi prezenți la toate evenimentele organizate pe raza județului.

 200-250 de politiști vor participa la acțiuni zilnic. Se vor concentra pe Costinești, Mamaia și pe restul litoralului. 

Măsurile specifice întreprinse la nivelul I.P.J. Constanța pentru perioada vacanței de 1 mai 2023

a) Pe linie de ordine publică
1. Adaptarea în funcție de evoluția situației operative a dispozitivelor de siguranţă publică pe raza localităţilor urbane, rurale și în stațiunile de pe litoralul Mării Negre cu accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate.
2. Dimensionarea corespunzătoare a dispozitivelor de menţinere a ordinii publice, pentru evitarea oricăror situaţii de risc, în stațiunea Vama Veche;
3.  Dimensionarea corespunzătoare a dispozitivelor de menținere a ordinii publice în contextul manifestărilor publice de amploare și a evenimentelor planificate a se desfășura în această perioadă, unele dintre cele mai importante fiind:
- Festivalul Beach, Please! – Costinești, perioada 27-30.04.2023;
- Festivalul May, Be Rock – Costinești, perioada 28-30.04.2023;
- Festivalul Sunwaves – Mamaia, perioada 27.04.-03.05.2023;
- Grill Fest – Constanța, plaja Reyna, perioada 29.04.-01.05.2023.
4. Asigurarea intervenţiei operative la evenimentele sesizate prin SNUAU 112.

5. Asigurarea unei prezenţei sporite în zona agenților economici din domeniul alimentației publice.
 
b) Pe linie de siguranţă rutieră
1. Analizarea permanentă a dinamicii traficului rutier şi organizarea de acţiuni punctuale pentru eliminarea factorilor de risc identificaţi.
2.  Adaptarea dispozitivului de poliție rutieră, pe timp de zi şi noapte, de regulă în zonele şi pe arterele intens circulate, în raport de evoluţia situaţiei operative pe perioada vacanței de 1 mai 2023.
3. Asigurarea continuităţii dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, dar şi în scopul intensificării activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru limitarea excesului de viteză şi depistarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
4. Intensificarea activităţilor pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor de circulaţie şi a faptelor antisociale pe tronsoanele de drumuri europene ce converg către punctele de trecere a frontierei, în funcţie de creşterea valorilor de trafic.
5. Monitorizarea permanentă a arterelor rutiere și informarea permanentă a participanţilor la trafic cu privire la condiţiile de deplasare, la nivel local, de către purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.
 
 
c) Pe linie de arme, explozivi şi substanţe periculoase
1. Desfășurarea de activități pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere regimului armelor, munițiilor, materiilor explozive şi substanțelor periculoase, în special a portului şi folosirii, în locuri publice, a armelor de foc, în condițiile în care se dețin date și informații cu privire la riscuri în domeniu.
 
d) Pe linie de investigații criminale
1. Derularea de activități operative pentru punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă, a mandatelor de executare a pedepsei închisorii și a sentințelor penale, pentru diminuarea riscului ca persoanele urmărite pentru aceste motive să comită și alte infracțiuni;
2. Desfășurarea activităților operative în vederea diminuării faptelor cu violență și a infracțiunilor de furt, comise atât în mediul rural, urban cât și în stațiunile de pe litoralul Mării Negre.
 
e) Pe linie de investigare a criminalităţii economice
1.  Efectuarea de verificări la operatorii economici cu privire la proveniența mărfurilor, evidențierea veniturilor rezultate din comercializarea acestora, emiterea bonurilor fiscale, deținerea avizelor și autorizațiilor legale, etc.
           
f) Pe linie de prevenire a criminalității
1. Activități specifice de prevenire a populației menite a reduce riscul de victimizare.

g) Pe linie de comunicare publică
   1.  Mediatizarea activităților desfășurate;
   2. Informarea/transmiterea de recomandări cetățenilor, conducătorilor auto, participanților la trafic.



UPDATE 1

Discursul de început a fost făcut de Silviu Coșa prin efectuarea prezenței. Sunt prezenț, inspector șef Amarandei de la ISU Dobrogea, Daniel Mihai Ferencz inspector șef IJJ Constanța, Florin Bogdan Boca, comandant Gruparea de Jandarmi Constanța, Laurențiu Antip Colea, director adjunct Garda de Coastă, George Nicolae, șeful Centrului Regional de prevenire, Evaluare și Consiliere Antidorg Constanța. 


Miercuri, 26 aprilie, în Sala „Remus Opreanu“, în cadrul Colegiului Prefectural, sunt susținute declarații de presă, legate de măsurile dispuse de autorități, la nivelul județului, pentru gestionarea perioadei de 1 Mai.

La declarații participă prefectul județului, dar și reprezentanți din IPJ Constanța, ISU Dobrogea, IJJ Constanța, GJM Constanța, Garda de Coastă și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii