UPDATE. Oficial de la Garda de Coastă Barjă încărcată cu deșeuri depistată în județul Constanța
UPDATE. Oficial de la Garda de Coastă: Barjă încărcată cu deșeuri depistată în județul ConstanțaÎn urma verificărilor efectuate au descoperit că barja care transporta cantitatea de 1054,619 tone deșeuri declarate fier și otel provenite din construcții și demolări, în realitate transporta deșeuri provenite de la dezmembrări auto, DEEE-uri, deșeuri textile, deșeuri plastic, lemn.
UPDATE. Oficial de la Garda de Coastă„Deșeurile erau expediate din Serbia cu destinația Turcia, cu tranzit pe teritoriul României. Conform prevederilor Regulamentului 1013 /2006 se interzice tranzitul pe teritoriul României deoarece conținutul încărcăturii nu corespunde cu datele înscrise în documentul însoțitor Anexa VII. Prin urmare GNM CJ Constanta nu permite efectuarea tranzitului deseurilor pe teritoriul României și se dispune returnarea acestora în tara de expediție“ - au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.
Peste o mie de tone de deșeuri din diferite materiale, transportate ilegal din Serbia, oprite la Cernavodă
Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu si Căpitănia Cernavodă, au depistat într-un transport pe fluviul Dunărea o barjă încărcată cu peste 1.050 tone deşeuri din fier, sosite în portul Cernavodă, care urmau să fie importate în România, din Serbia, fără respectarea prevederilor legale.
În data de 03.08.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța și reprezentanți ai Căpităniei Cernavodă au procedat la efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, a unui convoi format dintr-un împingător cu şase barje, sosit în portul Cernavodă, din direcția Serbia. Convoiul era format din cinci barje încărcate cu cereale şi una cu 1054,6 tone deşeuri din fier, conform documentelor.
La controlul de frontieră s-a observat că printre deșeurile din fier se aflau şi alte tipuri de deșeuri decât cele declarate, fiind depozitate şi deșeuri a căror proveniență nu poate fi stabilită, unele chiar periculoase - componente din vehicule scoase din uz, care conțin uleiuri, emulsii și alte substanțe periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri), deșeuri de ambalaje din plastic, lemn, carton, materiale textile și rafie, vopsea, ebonita, anvelope din cauciuc, etc.
Astfel, s-a stabilit faptul că transferul de deșeuri nu indeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au luat măsura interzicerii efectuării tranzitului pe teritoriul României a deșeurilor și returnarea acestora în țara de origine.
S-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea măsurilor în desfășurarea activității de colectare/tratare/transport deșeuri și folosirea de acte nereale.
Sursa foto: Garda de Mediu Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp