Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:26 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Statele Unite ale Americii vor construi în România primul reactor nuclear de mici dimensiuni

ro

04 Nov, 2021 17:03 1913 Marime text
  • Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Virgil Popescu, a anunțat, printr-o postare pe pagina de Facebook, că România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american, în scopul de a contracara criza climatică. 
Joi, 4 noiembrie, a fost semnat parteneriatul între România și Statele Unite ale Americii pentru implementarea reactoarelor de acest fel în România.

„România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică! Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră.

Cosmin Ghiță - CEO SNN și John L. Hopkins - CEO - NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România”, a scris ministrul Economiei pe Facebook. 


Ministrul Economiei a adăugat că România va deveni lider regional în furnizarea energiei curate.

„Și în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est! Este un nou pas pe care l-am făcut pentru a întări parteneriatul strategic dintre România și SUA!”, a explicat Virgil Popescu. 





UPDATE - Oficial de la Ambasada Statelor Unite ale Americii

„Glasgow, Scoția - Secretarul american al Energiei Jennifer M. Granholm și Ministrul român al Energiei Virgil Popescu au evidențiat noul parteneriat comercial încheiat între companiile NuScale Power și Nuclearelectrica, semnat în această săptămână, în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), organizate la Glasgow, în Scoția. Noul acord are potențialul de a promova amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa în România, până la finalul acestui deceniu și ar putea transforma România într-un eventual centru regional de producție a reactoarelor SMR.

Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR NuScale pe locul unei centrale pe cărbune în curs de dezafectare, cel mai devreme în 2027-2028. Sursa de energie cu zero emisii de dioxid de carbon va contribui la eforturile din planul României de a renunța treptat la producția de energie pe bază de cărbune până în 2032; în plus, consolidează parteneriatul strategic româno-american în domeniul energiei nucleare de uz civil.

Secretarul Granholm a declarat: „Din perspectiva Statelor Unite, energia nucleară reprezintă o tehnologie vitală pentru eforturile mondiale de a scădea nivelul emisiilor de dioxid de carbon, de a extinde oportunitățile economice și, în esență, de a combate schimbările climatice. […] Sprijinim dezvoltarea reactoarelor SMR de zeci de ani. Ne dă o foarte mare satisfacție faptul că astăzi sărbătorim acest moment important pentru România, că o ajutăm să își atingă obiectivele climatice”.


Ministrul Energiei Popescu a declarat: „Salut încheierea acestui nou parteneriat în materie de tehnologie SMR cu compania NuScale. […] Ne propunem să dezvoltăm primul reactor SMR în acest deceniu pentru a satisface necesarul critic de energie al țării și a ne încadra în cotele verzi și pentru a garanta un viitor de calitate pentru generațiile următoare. Decarbonizarea prin utilizarea energiei nucleare este posibilă”.

Reactoarele SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor, într-o mult mai mare măsură, să genereze energie fără emisii de dioxid de carbonla costuri mai scăzute, să revitalizeze industria energiei nucleare la nivel mondial. Departamentul american al Energiei a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014, pentru a accelera dezvoltarea și amplasarea reactoarelor SMR.

Înlocuirea centralelor pe cărbune cu reactoare SMR poate ajuta comunitățile din România și angajații din centrale să participe la tranziția către energie decarbonizată și în același timp să continue să ofere beneficii economice la nivel local. Această strategie servește drept catalizator pentru amplasarea reactoarelor SMR și în alte țări semnatare ale Inițiativei Celor Trei Mări care doresc să se decarbonizeze și continuă să consolideze parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România.

România plănuiește să își reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și dependența de importurile de combustibili fosili de la 20,8 % până la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care în prezent reprezintă 33% din producția de energie fără emisii de dioxid de carbon a țării, va juca un rol esențial în atingerea acestor cote de decarbonizare, pentru a asigura tranziția energetică către o economie fără amprentă de carbon”



Sursă foto: Facebook.com/ Virgil Popescu
Sursă video: Facebook.com/ Nuclearelectrica Oficial
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii