Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Universitatea „Ovidius” din Constanţa a găzduit prima Competiție Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică - CT Open 2021

ro

25 Oct, 2021 15:23 1695 Marime text
  • Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța a organizat, în perioada  23-24 octombrie 2021, Competiția Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică CT Open 2021, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța şi Teatrul de Stat Constanța.
În cadrul acestui eveniment s-a urmărit promovarea gândirii critice și a argumentației, argumentarea pertinentă, spontană și fără acces la surse de informare.

La competiție au participat nouă echipe de elevi de la licee de pe raza județului Constanța.

Comunicatul oficial al Universității „Ovidius” din Constanța

Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), a găzduit şi organizat, în perioada 23-24 octombrie 2021, Competiția Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică CT Open 2021, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța şi Teatrul de Stat Constanța, informează conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul facultăţii.

Potrivit sursei citate, în cadrul competiției care a urmărit promovarea gândirii critice și a argumentației, argumentarea pertinentă, spontană și fără acces la surse de informare, au participat nouă echipe formate din elevi de la licee din județul Constanța.

Adolescenţii au susţinut dezbateri pe subiecte complexe în cadrul cărora au fost determinați să decidă modul optim de a direcționa resursele medicale în pandemia de COVID-19, natura omului sau moduri prin care cetățenii de rând să încheie promisiuni legale.

Organizatorii au precizat că acest eveniment a fost o premieră, prima competiție de tip open de la malul mării în formatul World Schools, liceenii reuşind să-şi susțină ideile în mod organizat, cu argumente pertinente, referitoare la teme sensibile ce de multe ori pot părea greu abordabile.

În urma a trei etape preliminatorii, a unei semifinale și a unei finale, a fost desemnată câștigătoare echipa CTD Bitcoin, alcătuită din Sânziana Ciubotariu (clasa a XII-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), Andrei Manea (clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Ovidius”) și Adina Toma (clasa a X-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), protagoniştii dezbătând asupra moțiunii: „Acest parlament ar da acces prioritar la îngrijire medicală la momentul infectării cu SARS-CoV 2 persoanelor vaccinate anti COVID-19, față de cele nevaccinate atât timp cât virusul constituie o amenințare iminentă”.


Participanţii au fost premiați cu vouchere la teatru și diverse premii oferite de partenerii competiției, iar câștigătorii au primit medalii și cupe.


UPDATE - Poziția oficială a Asociației CT Debate - Dezbatere

În perioada 23 octombrie – 24 octombrie a avut loc Competiția Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică CT Open 2021. În cadrul competiției au participat 9 echipe cu participanți de la mai multe licee din județul Constanța.

Tinerii au dezbătut subiecte complexe în cadrul cărora au fost puși să decidă modul optim de a direcționa resursele medicale în pandemia de COVID-19, natura omului sau moduri prin care cetățenii de rând să încheie promisiuni legale și multe altele. Competiția a reprezentat colaborarea dintre sectorul cultural și cel educațional în cadrul căreia în centrul acțiunii au fost tinerii.

Competiția a avut ca scop promovarea gândirii critice, argumentației și provocarea elevilor să construiască argumente pertinente, uneori pe loc și fără acces la surse de informare, pentru a câștiga meciurile de dezbatere.

În urma a 3 etape preliminatorii, a unei semifinale și a unei finale, echipa desemnată câștigătoare a fost CTD Bitcoin, echipă formată din Sânziana Ciubotariu (clasa a XII-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), Andrei Manea (clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Ovidius”) și Adina Toma (clasa a X-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”).


Aceștia au dezbătut asupra moțiunii „Acest parlament ar da acces prioritar la îngrijire medicală la momentul infectării cu SARS-CoV 2 persoanelor vaccinate anti COVID-19, față de cele nevaccinate atât timp cât virusul constituie o amenințare iminentă.” într-un meci în care s-au confruntat cu echipa CTD Impact, formată din Adrian Grigoraș (clasa a XII-a, „Liceul Teoretic „Lucian Blaga”), Miruna Stanciu (clasa a X-a, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”) și Mathias Aiello (clasa a X-a, Liceul Teoretic „George Călinescu”).

Competiția a fost susținută de către Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius Constanța”, Teatrul de Stat Constanța și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța. De asemenea, competiția a fost sponsorizată de Asociația „Rază de Soare Elena”.

Elevii participanți au fost felicitați de către reprezentanții partenerilor competiției, în cadrul festivității de închidere fiind prezenți domnul Conferențiar Univ. Dr. Emanuel PLOPEANU, decanul FISP, domnul Erwin ȘIMȘENSOHN, directorul Teatrului de Stat Constanța și domnul Ionuț BARBU, președintele FONT Constanța.

„Competiția a fost o premieră, fiind prima competiție de tip open de la malul mării care se joacă pe formatul World Schools, unul dintre cele mai întâlnite formate de dezbateri academice în România.

Ne bucurăm că am avut participanți într-un număr atât de mare, chiar dacă situația pandemică nu a fost tocmai permisivă, asumându-ne respectarea tuturor normelor sanitare. Elevii au făcut o treabă excelentă în a-și susține ideile în mod organizat, prezentând argumente mai mult decât pertinente referitor la anumite teme sensibile care, de multe ori, pot părea greu de abordat.

Considerăm acest eveniment ca fiind un succes și sperăm să reușim să organizăm cât mai multe evenimente de acest fel pentru a pune județul Constanța pe harta județelor prezente pe scena de dezbateri academice” – relatează David Niculae, organizator al evenimentului.


Elevii au fost premiați cu vouchere la teatru și diverse premii oferite de partenerii competiției, dar și cu medalii și cupe pentru câștigători și pentru vorbitorul desemnat „cel mai bun vorbitor al competiției”.

În curând, Asociația CT Debate - Dezbatere își va redeschide porțile pentru a primi noi elevi pe care să îi pregătească în arta dezbaterilor academice, toate detaliile urmând să fie transmise pe canalele menționate anterior.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii