Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:40 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmași ai persecutaților politic din Constanța, cu dosare admise pentru despăgubiri. Ce spune directorul AJPIS Constanța

ro

26 Feb, 2021 00:00 6559 Marime text
  • Tot mai multe persoane se adresează instituțiilor statului pentru a beneficia de noile drepturi acordate urmașilor persoanelor ce au fost persecutate politic.
  • Sumele stabilite se acordă lunar, pe viață copiilor celor persecutați politic și nu se impozitează.
  • La Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, până la data de 22 februarie 2021, au fost depuse aproape 3.500 de dosare privind noile drepturi.
  • „Dintre acestea, au fost soluționate peste 2253 de dosare și admise cu decizie un număr de 1112 dosare“, a precizat directorul Laura Constandin.
  • Copiii celor care au fost închiși din motive politice, strămutați ori deportați beneficiază de o indemnizație care pornește de la 700 de lei pentru fiecare an de astfel de suferință.

Aproape 3.500 de dosare privind noile drepturi ale urmașilor persoanelor persecutate politic au fost înregistrate la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, până la data de 22 februarie 2021.

Tot mai multe persoane se adresează instituțiilor statului pentru a beneficia de noile drepturi acordate urmașilor persoanelor ce au fost persecutate politic.

Este vorba despre Legea 130 din 15 iulie 2020 și Legea nr. 232/2020 pentru completarea articolul 5 din Decretul Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în proizonieri.

Laura Constandin, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, a declarat pentru ZIUA de Constanța că, până la data de 22 februarie 2021, la nivelul instituției au fost înregistrate 3494 de dosare.

„Dintre acestea, au fost soluționate peste 2253 de dosare și admise cu decizie un număr de 1112 dosare“, a precizat directorul Laura Constandin.

Copiii celor care au fost închiși din motive politice, strămutați ori deportați beneficiază de o indemnizație care pornește de la 700 de lei pentru fiecare an de astfel de suferință.

În cazul celor care au fost internați abuziv în spitalele de psihiatrie sau care au avut domiciliu obligatoriu, copiii acestora primesc o indemnizație ce pornește de la 350 de lei pentru fiecare an.


Indemnizațiile nu se impozitează

Sumele astfel stabilite se acordă lunar, pe viață copiilor celor persecutați politic și nu se impozitează.


„Conform legii, copilul celui decedat are dreptul, pe viață, la o indemnizație lunară în cuantum de 100% sau 50% (conform alineatului 6 respectiv alineatului 7) din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor articolului 4 la data depunerii cererii de către copil“, a precizat directorul AJPIS Constanța.

Așa cum am precizat anterior, sumele pot fi „700 de lei pentru fiecare an de detenție, privare de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetare de organele de represiune, strămutare în alte localități, deportare în străinătate, prizonierat sau participare la acțiuni de împotrivire cu arma în mână și de răsturnare prin forță a regimului comunist până la data de 31.12.1964“.

În continuare, cunatumul acestora este de 350 de lei, pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu.

În articolul 7, alineatul (2) al decretului se arată că indemnizațiile acordate în baza acestuia sunt neimpozabile, nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi potrivit legii și se pot cumula cu orice categorie de pensie.


Potrivit procedurii în vigoare, AJPIS Constanța emite deciziile de acordare sau respingere a dreptului, decizia de acordare conținând tipul persecuției, perioada persecuției, suma/an de persecuție și data punerii în plată, urmând ca punerea în plată și calculul sumei să fie efectuate de către Casa Județeană de Pensii Constanța.


Citește și:

Val de procese privind persecuțiile politice, la Tribunalul Constanța. Despre ce este vorba
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii