Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!
Urmează noi procese: Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța
11 Sep, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1415
Marime text
- În contextul începerii cursurilor și a primei zi de școală, Asociația Elevilor din Constanța își exprimă revolta faţă nepăsarea Ministerului Educației în asigurarea transportului gratuit al elevilor
- Aceștia susțin că transportul elevilor nu este, în continuare, gratuit, elevii navetiști fiind nevoiți să plătească în prima zi de școală și amenință cu deschiderea de noi procese
- Acest lucru se întâmplă în contextul în care, în ședința de Guvern de pe 8 septembrie a.c., a fost adoptat HG-ul ce reglementează transportul elevilor iar Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat că elevii vor avea gratuitate la toate tipurile de transport
- Biroul de presă al Consiliului Județean Constanța a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că administrația județeană nu oferă gratuitate, dar „elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață iar banii vin de la Ministerul Educației prin intermediul Inspectoratulului Școlar Județean”
În contextul începerii cursurilor și a primei zi de școală, Asociația Elevilor din Constanța își exprimă revolta faţă nepăsarea Ministerului Educației în asigurarea transportului gratuit al elevilor.
Aceștia susțin că transportul elevilor nu este, în continuare, gratuit, elevii navetiști fiind nevoiți să plătească în prima zi de școală.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care, în ședința de Guvern de pe 8 septembrie a.c., a fost adoptat HG-ul ce reglementează transportul elevilor iar Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat că elevii vor avea gratuitate la toate tipurile de transport.
„Asociațiile de elevi din țară au avertizat că Hotărârea de Guvern va fi una inaplicabilă, care nu va duce în mod real la asigurarea gratuității, depunând amendamente atunci când proiectul se avea în stadiul de proiect și susținându-le în cadrul dezbaterii publice organizate de Minister. Și Consiliul Economic și Social, prin aviz, a constatat anumite probleme semnalate de asociațiile de elevi, precum contradicții cu legislația europeană.
Ministerul Educației a refuzat, din nou, să țină cont de aceste observații, batjocorind procesul de transparență decizională. Astfel, aroganța și autosuficiența acest instituții sunt singurele motive pentru care elevii navetiști, astăzi și în viitorul an școlar, vor abandona școala.
Vom acționa în instanță Hotărârea de Guvern pentru ca toți elevii navetiști să poată beneficia de transport gratuit”, anunță Asociația Elevilor din Constanța prin intermediul unui comunicat de presă.
Întrebați fiind de ce nu se pune în aplicare anunțul ministrului Deca privind transportul elevilor navetiști, Biroul de presă al Consiliului Județean Constanța a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că administrația județeană nu oferă gratuitate, dar „elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață iar banii vin de la Ministerul Educației prin intermediul Inspectoratulului Școlar Județean”.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a formulat un punct de vedere față de declarațiile AEC: „ În HG nr. 810 din 08 septembrie 2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi, în cadrul Anexei nr.2 Norme Metodologice privind acordarea gratuități la transportul public rutier local si metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi, Capitolul I, art. 3, sunt precizați pași procedurali de acordare a gratuității pentru transport.
Art 3 prevede: “(13) După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, însoţită de o anexă care va conţine tabelele nominale prevăzute la alin. (8), structurate pe fiecare unitate de învăţământ, precum şi decontul conform anexei nr. 2d).
(14) Pentru efectuarea plăţii, unităţile de învăţământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).
15) ISJ/ISMB solicită Ministerului Educaţiei, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.
16) Ministerul Educaţiei deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.
(17) ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.
(18) Elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu, astfel:
a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Decontarea se face pe baza documentelor de transport;
b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate cu maximum 2 zile înainte şi 2 zile după fiecare sărbătoare legală, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Decontarea se face pe baza documentelor de transport”.
Pe scurt, operatorii de transport au obligaţia de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanţa pentru care sunt valabile şi valoarea acestora.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii