Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene

ro

18 Jul, 2024 15:22 178 Marime text
Parlamentul European rezultat în urma alegerilor europene din 6 - 9 iunie s-a reunit marţi în sesiune constitutivă, principalele puncte ale agendei fiind alegerea conducerii acestei instituţii şi supunerea la vot a propunerii ca Ursula von der Leyen să primească un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene.

În urma reuniunii, s-a decis că Ursula von der Leyen rămâne șefa Comisiei Europene  .

Politiciana germană a obţinut 401 voturi, în urma unei proceduri cu vot secret.

Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. Au existat 15 abţineri, scrie agerpres.ro. 

Majoritatea calificată a fost de 360 de voturi, nu 361 cum a fost anunţat iniţial, cifra bazată pe totalul mandatelor. Spania a notificat Parlamentul European cu un eurodeputat mai puţin, aşadar componenţa PE din ziua votului este de 719 eurodeputaţi (jumătate plus unu din acest număr, cu rotunjire în sus, este 360). 


Amintim că, în prima zi a sesiunii, cei 720 de eurodeputaţi îl vor alege pe viitorul preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate. Malteza Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European (PPE), are toate şansele de a obţine un nou mandat.

Tot marţi vor fi aleşi cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European. Este de aşteptat ca majoritatea dintre aceştia să fie reprezentanţi ai PPE, ai social-democraţilor (S&D) şi ai liberalilor (Renew), grupuri politice care împreună au 401 eurodeputaţi.

 În cursul după-amiezii de miercuri vor fi aleşi cei cinci chestori ai Parlamentului European şi va fi stabilit numărul de membri ai fiecărei comisii de specialitate a PE. Componenţa acestora va fi anunţată în 19 iulie.

Eurodeputaţii se vor pronunţa prin vot joi pentru a valida sau nu al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene. Acest vot de confirmare se va desfăşura pe 18 iulie la ora locală 13:00, după ce dimineaţă Ursula von der Leyen va face o declaraţie în plenul PE.

Pentru a fi aleasă preşedintă a Comisiei Europene, politiciana germană în vârstă de 65 de ani are nevoie de voturile a cel puţin 361 dintre cei 720 de eurodeputaţi.

Reamintim, România are un număr de 33 eurodeputați din cei 720 care aleși la scrutinul din 6-9 iunie 2024.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii