Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Utilizări și fapte despre portocale pe care nu le știai

ro

22 Nov, 2021 16:30 3156 Marime text

Portocala este cel mai popular fruct în lume din categoria citrice. La nivel mondial există peste 600 de tipuri de portocale, iar sezonul acestora este între lunile octombrie și iunie.
Portocala este bogată în vitamina C și fibre dietetice. O singură portocală conține circa 92% din necesarul zilnic de vitamina C și aproximativ 12% din fibrele dietetice necesare. Acestea din urmă au beneficii precum reducerea nivelului de colesterol și controlul zahărului din sânge.


Suc de portocale 

Aproximativ jumătate din sucul de portocale produs în lume este realizat în Brazilia, care este lider mondial în producția de portocale. În Statele Unite ale Americii, sucul de portocale este cel mai popular suc de fructe. 
Fructul în sine este foarte rezistent la dăunători, astfel că anual mai multe portocale sunt distruse de fulger decât de bolile plantelor. 

Decorațiuni și parfum

Portocalele uscate sunt folosite ca și decorațiuni, cu precădere în perioada anotimpului rece și de Crăciun. 
Pentru a oferi un miros plăcut locuinței, după ce ai desfăcut o portocală poți să lași cojile pe o farfurie. Acestea vor oferi au aer parfumat și proaspăt întregii încăperi. 

Coaja de portocală ca și ingredient


Coaja de portocală este foarte des folosită în prăjituri, pentru a oferi o aromă plăcută deserturilor. Totuși, în ultimii ani tot mai multe fructe au atenționări prin care se recomandă a nu se consuma coaja. Dacă totuși dorești să folosești coaja, îți recomandăm să achiziționezi portocale bio, deoarece coaja acestora nu este tratată. 
Tot din coajă de portocală bio poți prepara ceai. Portocale bio vei găsi și în oferta Lidl sau a altor supermarketuri din orașul tău. 

Vin cu portocale

Portocalele sunt folosite și pentru aromarea unor băuturi alcoolice. Sangir, una dintre cele mai cunoscute băuturi spaniole este consumată alături de portocale. Aceasta oferă o aromă aparte vinului sangria. 
Și la noi în țară portocala este folosită la vin, însă la cel fiert. Vinul fiert este preparat cu scorțișoară, nucșoară, zahăr, piper și fructe (portocale, măr). 

Portocalele în bucătărie: deserturi și feluri principale

De pe lista preparatelor nu puteau lipsi nici prăjiturile cu portocale. Acestea sunt numeroase și diverse, de la tarte cu portocale până la torturi și brioșe. 
Tot la capitolul deserturi putem să încadrăm și salata de fructe. Însă aceasta nu este singura salată în care pot fi folosite portocalele. Mai mult, portocala este deseori folosită și pe lângă preparate pe bază de carne: pui cu sos de portocale, somon afumat cu portocale, pulpe de rață cu portocale și multe rețete apetisante. 

Lucruri neștiute despre portocale

  • Nu toate portocalele sunt portocalii. Există soiuri care rămân verzi chiar și când sunt coapte. Unul dintre aceste soiuri este Valencia. 
  • Portocalele sunt un fruct hibrid, care conține gene de la mandarine (75%) și pomelo (25%). 
  • Portocalul este un copac veșnic verde.
  • În istoria Greciei portocalele sunt cunoscute ca și fructele zeilor. 
  • Fructul a fost numit după culoare. Prima dată portocaliu s-a folosit pentru culoarea fructului, abia apoi fiind preluat și pentru denumirea lui. 
  • Kumquats sunt cele mai mici portocale din lume. Acestea se consumă cu coajă cu tot. 

- https://unsplash.com/photos

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii