Vacanţa de 1 Mai pe litoral, compromisă? Nicolae Bucovală - „Aducem turişti străini, iar Antifrauda închide unităţile“ (galerie foto)
Vacanţa de 1 Mai pe litoral, compromisă?: Nicolae Bucovală - „Aducem turişti străini, iar Antifrauda închide
28 Mar, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5334
Marime text
Oamenii de afaceri constănţeni, hotelierii, patronii de restaurante, cafenele ori alte afaceri s-au întâlnit, ieri, pentru a pune la zid Ordonanţa de Urgenţă 91/2014. Ei cer modificarea ordonanţei 91/2014, în caz contrar ameninţând că vor boicota minivacanţa de 1 mai. Printre cei prezenţi la dezbatere s-au numărat şi deputatul Mihai Tararache, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, Iulian Gropoşilă, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Constanţa, patronul Complexului Paradiso din Mangalia, Virgil Stancu, şi reprezentanţi ai Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Hotelierii constănţeni susţin că inspectorii Direcției Antifraudă desfăşoară controale abuzive şi vor putea suspenda activitatea unităţilor turistice pentru o lună sau trei luni în plin sezon estival. De aceea, hotelierii constănţeni au cerut sprijinul deputatului Mihai Tararache pentru o interpelare care să ducă la anularea actului normativ în cauză. „Pentru a reglementa cu adevărat problema banilor în numerar din casele de marcat ale societăţilor comerciale, se impune reglementarea bacşişului - fie prin includerea acestuia pe nota de plată, fie în altă modalitate. Un patron de hotel nu poate răspunde în faţa legii pentru un angajat care nu a emis bon fiscal. Noi facem eforturi să aducem turişti străini pe litoral, iar Antifrauda închide unităţile“, a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia. „Oamenii de afaceri vor să fie trataţi cu respect, aşa cum tratează şi ei relaţiile cu statul român. Ordonanţa 91/2014 pune presiune pe întreprinzători. Oamenii îşi închid afacerile deoarece pentru 10 lei găsiţi în casa de marcat pot fi amendaţi şi le poate fi suspendată afacerea pe o lună sau trei luni. Solicităm anularea acestei ordonanţe. Este în interesul Guvernului să găsească soluţii pentru dezamorsarea acestei situaţii“, a precizat, la rândul său, Iulian Gropoşilă, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Constanţa.
Ameninţări
„Propunem ca, pe data de 1 şi 2 mai, toate unităţile de alimentaţie publică să fie închise. Desigur, în afara hotelurilor care au deja contracte încheiate. Ce să facă turiştii? Să se ducă la iarbă verde“, a propus Sorin Mocianu, consilier judeţean şi administratorul Cin Cin SRL. Reamintim că inspectorii Antifraudă au închis, recent, zeci de localuri în toată ţara, inclusiv la Constanţa, din cauză că acestea nu emiteau bonuri fiscale sau pentru alte nereguli.Ce presupune Ordonanţa 91/2014
Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2014 modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Noile sancțiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligații sunt amenda contravențională de la 10.000 de lei la 15.000 de lei și suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună și trei luni. De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deținute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanțe, acestea se confiscă și se dispune amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei. La data suspendării, unitatea este sigilată de echipa de control și se afișează la loc vizibil un anunț cu textul: „Activitate suspendată de Antifraudă - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale“, iar pe durata suspendării, unitatea rămâne sigilată. Plângerea formulată de patronul afacerii nu mai suspendă executarea sancțiunilor dispuse pentru sancționarea abaterilor menționate, iar ruperea sigiliului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la un an.„Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata încălcarea următoarelor obligații legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziționate doar de la distribuitori autorizați sau unități acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realității; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse / extrase în / din sertarul casei de marcat“, se arată într-un comunicat remis de ANAF.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Adelin 29 Mar, 2015 21:29 Eu voi da afara toti angajatii si nu voi mai deschide niciun punct de lucru daca anaf-ul va face abuz. cu ce este responsabil patronul ca un angajat nu a emis un bon sau a fost gresit sau ca a furat 1 leu din casa de marcat ? de unde sa stie toate aceste lucruri patronul? De ce pentru sume de 1-2 lei se aplica aceleasi masuri? Nu se poate vorbi despre frauda in cazurile de diferente de monetar 1-2 lei... Trebuie reglementat... Si trebuie comunicate procedurile... documente justificative... tot abuz cand nu iti sunt luate in considerare... In concluzie, daca anaf-ul va face abuzuri la unitatile mele, de fata cu dansii, inchid contractele de munca tuturor angajatilor