Valentine’s Day 2024. Tradiții de Ziua Îndrăgostiților și legenda Sfântului Valentin
Valentine’s Day 2024. Tradiții de Ziua Îndrăgostiților și legenda Sfântului Valentin
14 Feb, 2024 09:48
ZIUA de Constanta
1253
Marime text
De ziua Sfântului Valentin, îndrăgostiţii obişnuiesc să se întâlnească fără a stabili în prealabil acest lucru. Această tradiţie provine de la britanici. Potrivit tradiţiei, în aceasta zi păsările îşi aleg partenerii, iar ziua de 14 februarie este denumita „ziua căsătoriei păsărilor”. La început, ziua Sfântului Valentin era asociata doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie. În timp, aceasta sărbătoare poate fi celebrată de toţi cei pe care îi iubim: fraţi, surori, mame, taţi, prieteni.
Încă din anul 1800 a rămas tradiţia trimiterii felicitării
Încă din anul 1800 a rămas tradiţia trimiterii felicitării, când au fost confecţionate primele felicitări de Sfântul Valentin . Aceste felicitări erau confecţionate din dantelă şi satin, cu mesaje scrise de mână. Felicitările de Sfântul Valentin conţin simboluri ale iubirii precum trandafiri roşii, inimioare sau cupidoni, şi sunt trimise atât persoanelor iubite, cât şi celora pe care îi iubim în secret.
Tot de Sfântul Valentin există tradiţia schimbului de cadouri între iubiţi. Cu această ocazie se dăruiesc flori, ciocolată şi bomboane din ciocolată sau bijuterii. În trecut, în Wales se dăruiau linguri sculptate în lemn şi decorate sau lacăte şi chei, ca simbol al iubirii. Pe 14 februarie, seara, îndrăgostii obişnuiesc să se întâlnească la o cină romantică. Tot în această seară se organizează numeroase petreceri atât pentru cei care şi-au găsit deja perechea, cât şi pentru cei singuri. În unele ţări, de Sfântul Valentin, familiile petrec alături de prieteni apropiaţi.
În ziua Sfântului Valentin, păsările îşi aleg perechea
Potrivit tradiţiile anglo-saxone, în ziua Sfântului Valentin, păsările îşi aleg perechea. Se spune si ca prima pasare pe care va vedea o fata in aceasta zi îi va prevesti cu ce bărbat se va casatori. Daca va vedea o mierla, destinul îi va aduce in cale un preot, macaleandrul un marinar, păsările cu pene galbene un bărbat bogat, vrabia un fermier, păsările cu pene albastre un bărbat vesel, porumbelul un bărbat iubitor, iar daca va vedea o ciocanitoare va rămâne nemăritată.
De asemenea, de ziua Sfântului Valentin, înainte de culcare, fetele îşi pun sub perna o floare de coada şoricelului . Prima persoana pe care o va vedea când va pleca de acasă va fi viitorul ei soţ. Tot în aceasta noapte, fetele nemăritate trebuie sa înconjoare biserica de 12 ori, pentru a-si visa ursitul. Şi tot în aceasta zi, numele pretendenţilor unei fete sunt scrise pe bucăţi de hârtie care sunt învelite in lut şi puse în apa. Prima bucată de lut care va ieşi la suprafaţa conţine numele celui cu care fata se va mărita.
Legenda Sfântului Valentin
Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecință, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.
Valentin, care era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat., scrie wikipedia.org.
Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind "Adu-ți aminte de Valentin al tău."
Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viața Sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.
Citește și:
Cum să alegi cadouri sigure și autentice de Sf. Valentin și Dragobete. Sfaturile Directorului ANPC
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii