Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 05 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valeria Herdea CNAS organizează cursuri de bune practici pentru managerii de spitale

ro

05 Jul, 2024 16:51 152 Marime text


Sursa foto: Unsplash





Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că în contextul virării banilor, lunar, către întreg sistemul medical din România, instituţia iniţiază o serie de cursuri de bune practici pentru managerii de spitale şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, pe fondul nemulţumirii exprimate de conducerilor unor spitale, care susţin că acest sistem de alocare îngreunează achiziţiile, potrivit Agerpres.

„Fiecare manager are dreptul să-şi facă managementul propriu, să prezinte rapoarte, referate de necesitate şi, atunci când nu reuşeşte să acopere nevoile spitalului, să se adreseze Casei de Asigurări Judeţene. Casa de Asigurări Judeţeană rezolvă la nivel local. Dacă există depăşiri sau probleme, atunci se adresează Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Susţinem inclusiv o politică de instruire a tuturor managerilor. Vor avea loc inclusiv cursuri de bune practici, la care vor fi invitaţi domnul profesor Carp de la Oradea, un distins specialist care a reuşit să pună pe picioare un consorţiu unde au inclusiv un laborator specializat. Va participa domnul profesor Cotîrleţ de la Moineşti, pentru că este un model de practică într-un oraş care nu este mare, dar în care există un spital în care poate fiecare dintre noi ar dori ca atunci când se îmbolnăveşte să poată merge", a afirmat Valeria Herdea, într-o conferinţă de presă.


Preşedintele CNAS a precizat că banii care se colectează pentru sănătate nu sunt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ci la Ministerul de Finanţelor şi că a existat o plafonare a acestor venituri.

„Adică s-a primit în fiecare lună o sumă de la Ministerul de Finanţe care să permită funcţionarea sistemului medical pe baza rapoartelor pe care noi le prezentăm. Dar cu o plafonare, începând cu acest an, reuşim, cel puţin luna aprilie şi luna mai, să dăm banii 100%. La începutul mandatului am început cu 40%, apoi cu 60, apoi cu 70 şi apoi cu 80, acum suntem în situaţia în care putem plăti 100%. Dar într-adevăr există această limită bugetară (...) chiar dacă ar fi extraordinar să spun de la început ‘aveţi banii pe tot anul'. Să ştiţi că există o politică bugetară care priveşte posibilităţile, care limitează uşor dorinţele. (...) Suntem în scenariul în care în acest an avem în mod decent banii, deocamdată vor veni, sperăm, lunar, către întreg sistemul medical. Sper să nu piardă nimeni şi toată lumea, în primul şi în primul rând pacientul, să aibă de câştigat", a subliniat preşedintele CNAS.


Herdea a precizat că în România sunt 720 de spitale, jumătate dintre ele fiind private, care sunt în contract cu CNAS şi că se doreşte ca 70-75% dintre serviciile medicale să se rezolve la nivelul asistenţei medicale primare.

„Avem în acest moment 182 de localităţi care au rămas fără acoperire de medici de familie. Avem cele 720 de spitale şi asistenţa medicală ambulatorie. Dorim foarte mult ca 70-75% dintre servicii să rămână la nivelul asistenţei medicale primare şi ambulatorii, astfel încât spitalele să poată să se dezvolte pe verticală şi să fie spitale de top", a spus Herdea.


Preşedintele CNAS a mai precizat că fiecare spital are managementul propriu, care este independent şi că numai prin colaborare se pot rezolva aceste probleme. 
 
Citește și
 CNAS, anunț de ultim moment ce vizează femeile gravide! „Este o noutate“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii