Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, prima misiune în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române

ro

25 Jan, 2024 18:05 810 Marime text


Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat joi, 25 ianuarie, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră, prima misiune specifică de monitorizare și de cercetare împotriva pericolelor de navigație.

Cea mai nouă capabilitate de luptă din serviciul Forțelor Navale a fost integrată, astfel, în pachetul de forțe pus la dispoziție pentru desfășurarea de acțiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc, în vederea identificării minelor marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre, transmite un comunicat al Forțelor Navale Române. 

Alături de vânătorul de mine M 270, au mai desfășurat joi, 25 ianuarie, misiuni de monitorizare a traficului maritim nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, nava purtătoare de rachete 190 „Pescărușul” și remorcherul maritim pentru port și radă 105 „Vânjosul”, iar un elicopter IAR-330 Puma Naval a executat o misiune de cercetare aeriană și de observare contra minelor marine în raioane maritime din zona de responsabilitate.

Activitatea desfășurată pentru prima dată de vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” se înscrie în seria acțiunilor desfășurate în mod sistematic de Forțele Navale Române, odată cu adaptarea rapidă a planurilor de activități și procedurilor operaționale la situația actuală de securitate, după declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022. Aceste măsuri au fost luate pentru asigurarea unui răspuns eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice, a mai punctat sursa citată. 

Pachetul de forțe pus la dispoziție de Forțele Navale Române pentru activitățile de monitorizare este format din nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și un centrul de date pentru lupta contra minelor. Prin rotație, navele militare maritime și elicopterele Puma Naval au planificate activități de monitorizare și cercetare, pentru detectarea și limitarea pericolului de mine și pentru asigurarea navigației în siguranță a tuturor navelor aflate în tranzit către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră.

Zona maritimă de responsabilitate a Forțelor Navale Române cuprinde apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă din Marea Neagră, având o suprafață de aproximativ 30.000 km², de două ori mai mult decât suprafața Dobrogei. De la începutul conflictului din Ucraina până în prezent, marinarii și scafandrii militari români au neutralizat cinci mine marine provenite din nordul Mării Negre, dintr-un total de peste 90 de mine marine distruse în bazinul pontic.





Citește și:
 

Deschiderea anului de instrucție în Forțele Navale Române (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii