Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:21 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Şeicaru, despre Victor Socaciu Ne amuzam şi ne tachinam pe scenă. Am primit ca un pumn violent în piept vestea morţii prietenului meu

ro

28 Dec, 2021 12:55 1308 Marime text

 
  • Victor Socaciu era un om extraordinar de ataşat de scenă, iubea scena şi scena îl iubea pe el, a declarat, pentru AGERPRES, cantautorul Vasile Şeicaru, care spune că a resimţit vestea morţii prietenului său ca pe "un pumn violent în piept".




"Am primit ca un pumn violent în piept vestea morţii prietenului meu, Victor Socaciu. (...) Deocamdată nu realizăm bine ce s-a întâmplat, pentru că ne ocupăm cu toţii de problemele, care sunt atât de multe, legate de dispariţia lui. Pentru mine, ca prieten foarte bun şi coleg de scenă, dispariţia lui bruscă este o mare pierdere. Mă văd cum mă uit pe scenă, în stânga mea, fiindcă el stătea, de regulă, în stânga, şi cum îi spun mustăcind: 'râde-te, măi, nu sta serios!'. Şi el îmi spune 'dar ce, nu râd?'.


Noi ne amuzam şi ne tachinam pe scenă şi cred că, dacă ne-ar fi auzit oamenii, ar fi râs. În momentul în care îşi lua chităruşca aceea, noi spuneam, tot în glumă, că dacă nu a avut bani să îşi ia o chitară ca lumea o să îl ajutăm noi să îşi ia alta.



El mergea la microfon şi spunea: 'oameni răi mă atacă pe mine, un crai de la Braşov'. Spunea că 'de crai de la Braşov s-a mai auzit, Ducu Bertzi e crai de la Maramureş, dar crai de Galaţi eu nu am mai auzit'. Lumea se amuza teribil, aşa făceam noi show-ul. Şi îmi vine foarte greu să realizez că aceste lucruri îmi vor lipsi de acum încolo. Este un gol pe care îl resimt odată cu plecarea lui", a mărturisit Vasile Şeicaru.
 



Artistul a dezvăluit că el şi Victor Socaciu sunt legaţi de o prietenie de câţiva zeci de ani şi că, împreună, au susţinut sute de concerte, în ţară şi în străinătate.


"Am fost prieteni timp de zeci de ani. Îmi amintesc că, prin 1974-1975, atunci când mergeam la diverse festivaluri de folk nu ne cunoşteam, însă ştiam unul de altul fiindcă eram încrezuţi, eram tineri şi aveam impresia că spargem munţii în pumni. Ne urmăream cam ce face unul şi ce face celălalt. Ulterior, ne-am cunoscut şi am devenit prieteni, după care, în '76, Victor a venit la Cenaclul Flacăra, în '78 am venit şi eu şi am început viaţa noastră, prietenia noastră şi colaborarea noastră sub aspect artistic.



Eu cântam cu Hruşcă, era tandemul Hruşcă-Şeicaru, după care, la un moment dat, am hotărât să îl cooptăm şi pe Victor şi am format un trio. Cu acest trio am umblat peste tot în lume, am făcut şi SUA de la un capăt la altul cu maşina de vreo trei ori şi am cântat pentru românii din diaspora. Am ţinut aproape, este cel mai bun prieten al meu, mergeam la petreceri, când ne vedeam, râdeam tot timpul.




Noi eram tot timpul puşi pe glume şi pe distracţii. Când era partea muzicală, deveneam foarte serioşi, iar când repetam, când eram pe scenă şi când cântam, făceam totul la maximum astfel încât să dăm totul pentru cei care apreciau muzica noastră", şi-a amintit Şeicaru.




Vasile Şeicaru a povestit că în timpul liber erau deseori împreună şi că, pe data de 14 ianuarie, când era ziua lui Socaciu, "făceam tămbălău mare, veneau tot felul de oameni de cultură, artişti, folkişti", iar anul trecut au petrecut Revelionul împreună cu familiile.



 
 Sursa foto: Facebook/ Victor Socaciu
Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii