Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:05 17 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasilopita, tăierea prăjiturii Sfântului Vasile, la Biserica Greacă Methamorphosis din Constanța

ro

17 Jan, 2025 11:19 287 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Anton Traian AntoniadisAnton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis anunță organizarea pe 19 ianuarie, ora 12:00, la Biserica Greacă Metamorphosis din Constanța, a tradiționalei tăieri a vasilopitei.

Bănuții tradiționali sunt în pregătire și vom afla cine are șansă în 2025, cine dintre noi va "trage" și va atrage norocul.- a mai precizat Anton Traian Antoniadis.


Evenimentul este deschis tuturor celor interesați să participe la acest moment de sărbătoare.

Bună dimineața prieteni.

"Dacă este posibil s-a făcut, dacă este imposibil, se va face".

Un motto de ținut minte, ca și prima cafea băută împreună in 2024

Nu este imposibil, s-a făcut și se va mai face ... Vasilopita.

19 ianuarie, ora 12.00, Biserica Greacă Metamorphosis, Comunitatea Elenă Elpis vă invită să tăiem împreună Vasilopita.

Bănuții tradiționali sunt în pregătire și vom afla cine are șansă în 2025, cine dintre noi va "trage" și va atrage norocul.

Vă așteptăm cu drag pe 19 ianuarie ora 12.00.- a scris președintele Comunității Elene Elpis pe pagina de socializare. 


Povestea Vasilopitei începe cu aproape 1500 de ani în urmă în oraşul natal al Sf. Vasile, Cezareea.

 
Un general vrând să subjuge întreg ţinutul se loveşte de demnitatea Sfântului care salvează cetatea şi locuitorii ei. Promite tiranului că-i va da bogăţiile cerute, în schimbul libertăţii oamenilor. 
 
Sf. Vasile cel Mare se roagă toată noaptea în Biserică, dar în zori ostaşii deja înconjurase oraşul ca să-l asedieze. Oamenii nu aveau aurul pe care îşi închipuia tiranul că îl poate câştiga cu înfricoşări multe şi ameninţarea exilului. 
 
Sf. Vasile nu a contenit să creadă în ajutorul Maici Domnului şi al Sf. Mercurie. 
 
Aflând locuitorii că o să rămână fără arhiereul lor Sfânt, au adunat unii de la alţii aurul pe care îl păstrau fiecare în casă pentru vremuri şi mai grele. Şi au strâns lăzi întregi sub ameninţarea prigonitorului, care ordonase să ardă oraşul dacă nu i se vor da cuferele cu metale preţioase şi bijuterii.
 

Şi a alergat Sf. Vasile cu lăzile pline de aur în faţa ,,prefectului comandant” ca să le cruţe viaţa. Ce să vezi? O, minune! Lacomul adulmeca prada bogăţiilor din priviri, vrând să mângâie cu mâna capacul, pe care încearcă să-l deschidă. Dar îndată un ostaş călare pe cal, cu armură strălucitoare, cu platoşă şi suliţă însoţit de ostaşi i-a nimicit.

Era Sf. Mercurie cu oştile îngereşti care au venit de grabă la rugăciunile şi lacrimile poporului şi ierahului Sf. Vasile. A hotărât ca bogăţia de aur şi argint strânsă, să se întoarcă în casele credincioşilor oraşului. Ajutat de diaconi şi preoţi face în biserici pâinici şi în fiecare pune câte un bănuţ de aur  sau argint, pentru ca nimeni să nu uite cele petrecute.

Şi au fost citite şi binecuvântate precum prescurile la  slujba de Litie a Vecerniei, la fiecare casă din oraş. Şi mare le-a fost mirarea şi bucuria, când au găsit aurul pe care l-au dat cu credinţă Sf. Vasile.
 
Şi de atunci grecii pregătesc această pită specială, pe care o fac în casa lor, ca pe o prăjitură îndulcită: simbol al bunătăţii Sf. Vasile cel Mare. 

Citește și: 

Comunitatea Elenă Elpis ConstanțaVasilopita, tăierea prăjiturii Sfântului Vasile, la Biserica Greacă Methamorphosis
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii