Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:39 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chițac- „În scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare”

ro

26 Jul, 2024 15:47 255 Marime text
Într-o postare recentă pe pagina de socializare primarul Vergil Chițac a făcut câteva precizări despre Vila Regală din Mamaia. 

Sunt sigur că, în scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare; să-l redăm orașului și constănțenilor, după cum, după lungi și complicate lupte, am reușit, cu ajutorul guvernului liberal, să facem cu Cazinoul. Suntem pe drumul cel bun.- a transmis edilul.

Acesta îi asigură pe constănțeni că face tot posibilul pentru salvarea acestui monument arhitectural de valoare remarcabilă pentru România.


Iată postarea integrală de pe pagina de socializare a lui Vergil Chițac:

Salvăm Vila Regală din Mamaia. Câteva precizări

Sunt sigur că, în scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare; să-l redăm orașului și constănțenilor, după cum, după lungi și complicate lupte, am reușit, cu ajutorul guvernului liberal, să facem cu Cazinoul. Suntem pe drumul cel bun.
Pentru o imagine fidelă a situației și pentru a ne delimita de zgomotul de fundal pe care unii vor să-l facă cu orice preț, câteva detalii importante:

În 2003, Palatul Regal a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA companiei SC Light System SRL.

În 2004, aceeași companie a preluat de la municipalitate și terenul pe care se află imobilul.

În 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Palatul Regal a fost privatizat ilegal și că monumentul trebuie să se întoarcă la statul român. Terenul de 1,5 hectare a rămas, însă, la compania SC Light System SRL.

În 2023, am început, oficial, demersul de readucere a Vilei Regale în patrimoniul municipalității.

În acest moment, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei derulează analiza tehnică a 14 obiective de interes național și european, printre care și Palatul Regal. Din nefericire, acesta este singurul obiectiv dintre cele 14 cu statutul juridic încă nedefinitivat, pentru că terenul aparține în continuare unui privat.

Din acest motiv, am inițiat demersuri pentru preluarea terenului. Am solicitat proprietarului toate documentele necesare exercitării dreptului de preempțiune pentru imobil. Nu am exclus nici varianta exproprierii.

Împreună cu doamna ministru Turcan, cu doamna secretar de stat Diana Baciuna, cu domnul Nicolae Ciucă, cu domnul Bogdan Huțucă, căutăm soluții pentru urgentarea rezolvării acestei probleme, mai ales că starea de degradare a clădirii este îngrijorătoare.

Vă asigur că preocuparea Ministerului Culturii și a Primăriei Constanța în vederea valorificării în cele mai bune condiții a Vilei Regale este stringentă și de actualitate. În schimb, preocuparea USR este, din nou, scandalul și zvonistica mincinoasă.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în acest demers și îi asigur pe toți constănțenii că facem tot ce ne stă în putință pentru salvarea acestui monument arhitectural de valoare remarcabilă pentru România. Și vom reuși, în pofida tuturor acelora care își doresc cu disperare să nu o facem.


Sursa foto: Facebook.com – Ministerul Culturii

Citește și:

Diana Ștefana Baciuna, secretar de stat
„Ministerul Culturii a întreprins demersuri pentru salvgardarea Vilei Regale a Reginei Maria din Mamaia“

 

CA-ul Mamaia SA convoacă Adunarea Generală a Acționarilor! Se va discuta despre Vila Regală din Mamaia



 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii