Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:27 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste bună pentru iubitorii de istorie Vestigiile cetății antice Tomis din Parcul Arheologic Constanța, pot fi identificate începând de ieri (galerie foto)

ro

20 May, 2020 12:24 2314 Marime text
  • Toți constănțenii care optează pentru o plimbare în Parcul Arheologic din Constanța, pot identifica vestigiile cetății antice Tomis.
  • Tot în parcul Arheologic vor fi inscripționate 36 de panouri metalice pe care vor fi scurte texte care prezintă evenimente sau locuri din vechea cetate Tomis.
Vestigiile cetății antice Tomis, amplasate în Parcul Arheologic din Constanța, pot fi identificate începând de ieri de iubitorii de istorie sau de curioșii care fac o plimbare prin parc.

Serviciul Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Municipiului Constanța a montat 70 de plăcuțe cu informații despre vestigiile care prezintă fragmente din istoria Cetății Tomis. Cei interesați pot vedea ce reprezintă fiecare descoperire arheologică și de când datează. Mesajele sunt scrise atât în limba română, cât și în engleză. Spre exemplu, pe pământul vechii Cetăți Tomis găsim „fragment de altar“ datând din sec. II-III p.Chr., „fragment de cornișă decorat cu denticuli și nervuri“, care datează din sec. II-III p.Chr. sau „Cutie (Arca) de sarcofag“, datând din sec. I-III p.Chr.

În plus, cei care doresc mai multe informații despre istoria cetății tomitane pot scana cu telefonul mobil QR codul inscripționat pe fiecare plăcuță care îi va trimite către un site. Această platformă cuprinde detalii cu privire la vestigiile găsite în Constanța și care au fost amplasate în Parcul Arheologic.

Aceste informații și multe altele vor putea fi citite în scurt timp și pe cele 9 panouri aplasate acum în parc.

Acestea vor fi inscripționate cu date despre „Tomisul Creștin“, „Evoluția orașului Tomis în antichitate“, „Începutul cercetărilor arheologice în Dobrogea“ „Creștinismul în Scythia Minor (Dobrogea)“, „Întemeierea orașului Tomis“, „Cărturari din Dobrogea în antichitate“, „Dobrogea în secolele X-XIV“, „Numele orașului Tomis“ și „Numele orașului Constanța“.

Tot în parcul Arheologic vor fi inscripționate 36 de panouri metalice pe care vor fi scurte texte care prezintă evenimente sau locuri din vechea cetate Tomis.

Textele documentare au fost stabilite și puse la dispoziția Primăriei de către specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii