Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
06:47 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vestitoarea primăverii în lumea turcică „Ciocârlia”, „cartea de vizită” a unei orchestre simfonice din Turcia (galerie foto)

ro

25 Mar, 2014 00:00 2917 Marime text
Primăvara lumii turcice a ajuns la Constanţa adusă fiind pe acorduri muzicale de Orchestra Simfonică „Balkan” a Conservatorului de Stat din cadrul Universităţii Trakya din Edirne. Aproximativ 70 de artişti, mare parte dintre ei fiind şi cadre didactice universitare, au evoluat aseară pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, sub bagheta dirijorului prof. Aminbay Sapayev, în cadrul concertului dedicat sărbătorii de Nevruz. Organizatorii manifestării au fost Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” Constanţa, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României în colaborare cu Universitatea Trakya, Muftiatul Cultului Musulman din România şi Uniunea Democrată Turcă din România.

O sală arhiplină şi ropote de aplauze, spectatori entuziasmaţi de „darul” oferit de organizatori cu prilejul venirii primăverii, artişti surprinşi în mod plăcut de întâlnirea cu un public „cald şi frumos” şi un program variat, dominat de mesajul promovării culturii ca mesager al tuturor celor care cred în puterea artei, a muzicii în mod special. Creat parcă pentru un public desprins din Turnul Babel, programul concertului de aseară a fost construit cu scopul de a transmite un mesaj pe care fiecare spectator, indiferent de limba vorbită, să îl înţeleagă. Astfel că nu au lipsit creaţii celebre ale lui Mozart, Shostakovich, Petkov, Yunus Emre, ale unor compozitori turci celebri, dar şi renumitul Marş al Plevnei sau Marşul lui Osman Paşa şi la fel de renumita „Ciocârlie”.

Balkan, o orchestră pentru spaţiul balcanic

„Auzisem despre Constanţa doar din programele de televiziune în urmă cu mulţi ani, dar nu ştiam că oamenii sunt atât de calzi şi atât de frumoşi, foarte zâmbitori, de aceea toată orchestra noastră a cântat pentru fiecare dintre spectatori. Credem că a fost o alegere foarte inspirată să includem „Ciocârlia” în repertoriu, piesă pe care am cântat-o şi în cadrul Concertului de Anul Nou susţinut de orchestra noastră la Edirne, unde, de asemenea, a fost primită foarte bine, cu ropote de aplauze. Această piesă este cartea noastră de vizită acum”, ne-a declarat, la finalul concertului, dirijorul prof. Aminbay Sapayev. Acesta a ţinut să ne dezvăluie că a avut colegi de conservator din România şi datorită lor a cunoscut naişti şi violonişti faimoşi din ţara noastră. „Naiul este un instrument deosebit, este instrumentul care îmi place cel mai mult”, a mai spus dirijorul Orchestrei Simfonice „Balkan” a Conservatorului de Stat din cadrul Universităţii Trakya din Edirne. Până în prezent, orchestra a cântat în toate oraşele mari din Turcia, în Bulgaria, Grecia, are programat un concert în Bosnia Herţegovina, dorinţa muzicienilor turci fiind aceea de a merge în toate ţările din spaţiul balcanic.

„Un dar de primăvară pentru turcii şi tătarii din Dobrogea”

Aşa cum am amintit, concertul susţinut aseară de muzicienii turci pe scena teatrului constănţean a fost organizat cu prilejul sărbătorii de Nevruz, marcată în întreaga lume turcică la data de 21 martie. Este sărbătoarea care marchează venirea primăverii. Despre scopul organizării acestui concert la Constanţa ne-a vorbit şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan: „Acest concert a fost organizat cu prilejul Nevruzului, această sărbătoare comună întregii lumi turce, care se sărbătoreşte de mii de ani. Ne-am gândit ca acest concert să fie un dar de primăvară pentru toţi turcii şi tătarii din Dobrogea. Sosirea primăverii înseamnă bucurie şi în acelaşi timp pace, astfel că ne-am gândit că poate fi o sărbătoare cu prilejul căreia să ne reunim. Motivul pentru care am ales această orchestră pentru a susţine acest spectacol la Constanţa este simplu: numele orchestrei este „Balkan”, iar noi ne aflăm aici în spaţiul balcanic”.

După această acţiune culturală de amploare, Consulatul General al Turciei la Constanţa pregăteşte un alt eveniment inedit petru comunităţile turcă şi tătară din Dobrogea. „Ne aşteaptă o acţiune şi mai mare, de data aceasta ne-am gândit să o organizăm la Casa de Cultură, iar acţiunea va fi organizată cu prilejul Săptămânii Naşterii Profetului, când vom avea 20 de artişti invitaţi din Turcia”, a declarat consulul Ali Bozçalışkan.
La concertul de aseară au participat numeroşi oaspeţi, atât din rândul comunităţii turce şi tătare din România, cât şi din afara comunităţilor, printre ei numărându-se reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa şi soţia acestuia, dar şi preşedintele Institutului Cultural Turc „Yunus Emre” din Ankara.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii