Vicepreşedinta Parlamentului European „Viitorul Europei este al femeilor”
Vicepreşedinta Parlamentului European: „Viitorul Europei este al femeilor”
09 May, 2022 20:58
ZIUA de Constanta
1320
Marime text
- Viitorul Europei este al femeilor, iar asta înseamnă că bărbaţii şi femeile împart puterea, a declarat luni, la Bucureşti, într-un interviu pentru AGERPRES, Evelyn Regner, vicepreşedintă a Parlamentului European, care a atras totodată atenţia că "societăţile machiste" trebuie să înţeleagă faptul că situaţia se schimbă şi că Uniunea Europeană face multe pentru egalitatea de gen.
"Astăzi este Ziua Europei, vorbim despre viitorul Europei. Să vă spun ceva: viitorul Europei este al femeilor. Asta înseamnă că bărbaţii şi femeile împart puterea", a afirmat Evelyn Regner, rugată să comenteze, în calitate de vicepreşedintă a PE responsabilă cu egalitatea de gen, faptul că Guvernul României nu are decât o femeie ministru, iar cele două camere ale Parlamentului de la Bucureşti sunt de asemenea conduse de bărbaţi.
Ea a precizat că la nivel european se lucrează la măsuri pentru reprezentarea egală a bărbaţilor şi femeilor, iar printre propuneri se numără şi cea ca, la desemnarea comisarilor europeni, fiecare stat membru al UE să nominalizeze atât un bărbat, cât şi o femeie.
"Negociez un dosar care se numeşte 'Women on Board'. Trebuie ca femeile să ocupe jumătate dintre poziţiile economice de top, în companii. Şi, o veste bună, vom obţine asta. Cred că la sfârşitul acestei preşedinţii franceze (a Consiliului UE - n.r.) vom avea un rezultat, o cotă (de cel puţin 40% - n.r.) a femeilor în conducerea companiilor. Toate societăţile machiste trebuie să fie conştiente că situaţia se schimbă. Europa face multe pentru femei", a declarat eurodeputata, membră a socialiştilor austrieci (SPO).
Ea a precizat de asemenea că un alt pas important este transparenţa veniturilor, şi anume ca femeile să ştie cât câştigă colegii lor bărbaţi.
"Există un efort în privinţa acestor chestiuni, dar este nevoie de timp, pentru că trăim într-o perioadă de recul, de evoluţii proaste. Dar, pe de altă parte, sunt şi evoluţii bune şi puternice", a explicat eurodeputata, înaintea unei conferinţe la Bucureşti de Ziua Europei, intitulată "Pentru o Europă care nu lasă pe nimeni în urmă", organizată de reţeaua politică 'PES activists' şi Partidul Social Democrat (PSD).
Întrebată despre măsurile ce ar putea fi luate pentru a combate hărţuirea sexuală a femeilor la locul de muncă, în contextul dezbaterii declanşate în România de declaraţia recentă de la gala Premiilor Gopo a actriţei Viorica Vodă, care a spus că a fost victima hărţuirii sexuale în sistem în urma expunerii oferite de rolul avut în filmul "Filantropica" (2002), Evelyn Regner a enumerat mai multe soluţii pentru combaterea acestui fenomen.
"În primul rând, mulţumesc tuturor femeilor care vorbesc despre asta. Este nevoie de mult timp ca o femeie să îndrăznească să vorbească public. De obicei, femeile sunt blamate. Există o blamare a victimei", a spus eurodeputata.
"În Parlamentul European am decis ca fiecare membru, dar şi toţi angajaţii să facă instruire obligatorie pentru a înţelege ce este hărţuirea. Trebuie să ajuţi victimele, dar trebuie să li te adresezi şi celor care fac asta, bărbaţilor machişti. Trăim în societăţi în care există aceste stereotipii. Aşa că avem nevoie de instruire. Este ceva ce poate face şi România. Apoi înveţi la locul de muncă", a afirmat ea.
"În al doilea rând, trebuie să avem mereu victimele în minte. Se duce o femeie (hărţuită - n.r.) direct la poliţie, la televiziune, la colegi? Rar, pentru că asta îţi distruge cariera. Este vorba şi de ruşine, de timiditate. Ţii în tine. Înţeleg aceste femei în totalitate. Ar trebui să fie pe deplin protejate. Ele au nevoie de un fel de spaţiu sigur. Prin urmare, ar trebui să existe la fiecare loc de muncă, de exemplu în marile companii, un centru sau o persoană din afară, un mediator, la care să te poţi duce şi cu care să poţi vorbi despre aceste cazuri, iar el să le urmărească mai departe. Dar trebuie să fie ceva din afară, nu din interiorul companiei, pentru că altfel femeile nu îndrăznesc", a explicat eurodeputata.
"Este doar un pas. Avem nevoie de o mai mare conştientizare. Lucrăm la asta în PE. Hărţuirea sexuală este vârful icebergului. Per total, este vorba de un abuz de putere pentru a face femeile invizibile, mai mici, mai umile, şi să ţină în ele, ceea ce nu este în regulă", a adăugat ea.
În legătură cu protecţia împotriva violenţei şi exploatării sexuale a femeilor ucrainene refugiate, Evelyn Regner a explicat că primul pas este o bună înregistrare a lor de către autorităţile statelor în care ajung, urmat de un sprijin cât mai mare din partea UE pentru organizaţiile neguvernamentale care oferă ajutor la faţa locului.
"Am avut astăzi (luni - n.r.) oportunitatea de a vedea, la un centru de înregistrări, cum sunt tratate femeile, majoritatea fiind femei cu copii. Am văzut că lucrurile se fac foarte bine în privinţa logisticii şi a unei abordări centralizate. Înregistrarea este cel mai important factor. Este prima protecţie, şi cea mai importantă, pentru ca ele să nu fie exploatate de cineva rău intenţionat", a spus ea.
"Noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim bani. O spun direct. Am văzut că în oraşe mici, de exemplu Tulcea, în România (...), oameni din societatea civilă ajută, fac multe lucruri. Dar este nevoie de bani pentru a sprijini direct ONG-urile care oferă ajutor", a mai declarat ea, subliniind că trebuie să existe o cât mai bună coordonare între sprijinul oferit de UE şi munca depusă la faţa locului.
Totodată, vicepreşedinta PE a atras atenţia că trebuie să existe solidaritate pentru ca Uniunea Europeană să poată scăpa de dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil.
"Sunt membră a PE şi ştiu un lucru: numai dacă suntem uniţi putem face ceva împotriva acestui atac groaznic al lui Putin asupra Ucrainei. Membrii PE, inclusiv eu, spun un mare DA pentru pachetul de sancţiuni propus de Comisie, DA interzicerii petrolului (rusesc - n.r.), DA şi în privinţa (excluderii Rusiei din) SWIFT (sistemul internaţional de transferuri interbancare - n.r.), pentru că trebuie să atacăm băncile", a adăugat ea.
"Ştiu că asta doare cel mai tare, dar mai bine spunem azi decât mâine un DA şi în privinţa interzicerii gazului (rusesc - n.r.). Eu trăiesc într-o ţară (Austria, care se opune unui embargou asupra importurilor de gaze din Rusia - n.r.) cu o dependenţă uriaşă de gazul rusesc. Vrem să îl pedepsim pe Putin şi nu vrem să pedepsim industriile şi popoarele noastre, dar trebuie să scăpăm cât mai repede posibil (de dependenţa de gazul rusesc - n.r.). Pentru asta avem nevoie de solidaritate în UE (...). Este mai bine să ieşim în condiţiile noastre, pentru că la gaz va trebui să renunţăm oricum. Mai bine accelerăm, pentru a ieşi cât mai repede posibil", a atras atenţia Evelyn Regner.
Întrebată, de asemenea, despre un proiect de lege iniţiat de deputaţi ai UDMR, partid aflat în coaliţia de guvernare, care modifică legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în sensul definirii identităţii copilului la naştere, care este compusă din nume, sex, cetăţenie şi naţionalitate, şi prin care copilul are dreptul la păstrarea identităţii sale stabilite de către medic la naştere, vicepreşedinta PE a spus că astfel de măsuri sunt "împotriva valorilor centrale ale Uniunii Europene".
"Am un mesaj clar: Este împotriva valorilor centrale ale Uniunii Europene, înscrise în tratatele noastre. Este împotriva drepturilor fundamentale ale omului. Concluzia? Fără bani europeni pentru acele ţări care încalcă drepturile fundamentale ale omului", a precizat ea, reamintind că Parlamentul European a transmis de câteva ori acest mesaj Ungariei, care acum "este mai mult sau mai puţin sub presiune".
Sursa AGERPRES
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii