Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:46 07 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicepreședinții CJ Tulcea au primit vizita unei delegații conduse de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Elene în România (FOTO)

ro

07 Feb, 2025 14:46 168 Marime text

Vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Lavinia Vizauer și Iancu Naciadis și administratorul public al judetului, Dumitru Mergeani, au primit, astăzi, 7 februarie 2025, începând cu ora 11.30, vizita unei delegații conduse de E.S. Lili Evangelia Grammatika, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Elene în România.

La întâlnire a participat și deputatul Mirela Furtună, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României, prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, respectiv primarul municipiului, Ștefan Ilie.

Din delegația elenă au făcut parte Efthymios Fokas, Consul al Greciei în România, Theodoros Skandalidis, Consul Onorific al Greciei la Constanța, iar la întâlnire a participat și Kaiti Stathopoulou, președintele Comunității Elene din Tulcea.

În cadrul ședinței, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Lavinia Vizauer, a adus în discuție cele mai importante repere în parteneriatul local cu reprezentanții comunității elene.

„Comunitatea greacă din județul Tulcea este de admirat pentru modul în care continuă să-și păstreze portul popular, cultura și limba. Caracterul multicultural al județului nu ar fi complet iar patrimoniul nostru ar fi mai sărac fără moștenirea reprezentanților greci. Nu în ultimul rând, o altă caracteristică importantă a celor două popoare, român și grec, este ortodoxia.

Astfel, Biserica „Buna Vestire” sau Biserica Grecească, construită între 1848 şi 1869 pe locul unei alte biserici din lemn, ridicată de comunitatea elenă încă din 1835, a fost reşedinţă episcopală cu rang de mitropolie greacă. De asemenea, Casa Avramide, construită de industriaşul Alexe Avramide, a fost la vremea ei cea mai frumoasă casă din oraş, în prezent făcând parte din Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean.

Importanța comunității elene la nivel local este demonstrată și de existența în Rotonda Minorităților Etnice din municipiu a unui simbol al poporului elen, respectiv bustul scriitorului Nikos Kazantzakis, ridicat în anul 2016 alături de simbolurile altor trei minorități (turci, ucraineni și ruși lipoveni).


Nu în ultimul rând, duminică, 9 februarie, este o zi importantă pentru comunitatea elenă din România, și implicit din județul Tulcea, și anume Ziua Limbii Elene. Cu acest prilej, adresăm tuturor elenilor și filoelenilor „La mulți ani!” și felicitări pentru eforturile pe care le depun permanent prin organizarea de activități și proiecte care promovează limba maternă, acest element esenţial din identitatea fiecărei minorităţi, contribuind atât la promovarea imaginii lor, a diversităţii lor culturale, lingvistice şi religioase, cât şi la cultivarea dialogului intercultural.
Între obiceiurile frumoase pe care le aveți în această perioadă, nu pot să nu menționez și unul culinar, și anume vestita „Vasilopita” sau plăcinta cu noroc a Sfântului Vasile, despre care am auzit că este delicioasă, ca de altfel întreaga gastronomie cu care ne-a obișnuit țara dumneavoastră“, a transmis vicepreședintele Lavinia Vizauer.

La rândul său, E.S. Lili Evangelia Grammatika a vorbit autorităților tulcene despre principalele domenii de interes în ceea ce privește parteneriatul româno-elen.

„Ultimii ani au sporit importanța Tulcei în cadrul geopolitic, din mai multe puncte de vedere, respectiv vecinătatea față de Dunăre, Ucraina și, nu în ultimul rând, intenția de a se înființa acea bază militară la Mihail Kogălniceanu. Tulcea are un vechi istoric, în special ca punte între poporul român și cel grec. Relațiile dintre România și Grecia s-au dezvoltat mult în ultimii 30 de ani, suntem parteneri în cadrul Uniunii Europene, suntem aliați în cadrul NATO și avem multe alte lucruri care ne unesc.

O prioritate a Greciei este de îmbunătățirea și dezvoltarea conectivității între cele două țări prin realizarea unui coridor între Grecia și România prin Bulgaria. Acest cordor este destinat energiei, pentru mobilități de natură militară, dar și pentru transport terestru. Evident că acest coridor va genera beneficii pentru ambele părți, în condițiile în care se vor accesa fonduri la nivel european prin implicarea guvernelor din cele două state. La nivel central este necesară o coordonare la nivel interguvernamental, dar este necesară și implicarea comunităților locale pentru proiectele la nivel local. Operaționalizarea acestui coridor va contribui la creșterea rezilienței, a securității și va genera dezvoltarea economică la nivel regional“, a declarat E.S. Lili Evangelia Grammatika, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Elene în România.


Prezentă la întâlnirea oficială româno-elenă, deputatul Mirela Furtună, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României, a prezentat relațiile bilaterale dintre cele două state, despre care spune că se bazează pe cooperare strategică și sprijin reciproc.

„Dimensiunea parlamentară a relației bilaterale este deosebit de importantă, existând un interes comun pentru aprofundarea cooperării interparlamentare.
Un moment de referință în această direcție l-a reprezentat semnarea unui Memorandum de Înțelegere trilateral la Atena, moment la care am participat alături de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților. Memorandumul a fost semnat împreună cu Comisia pentru afaceri europene din Parlamentul elen și Comisia pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova. Acest acord are ca obiectiv facilitarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin cooperare și schimb de bune practici între forurile legislative.

În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova în procesul de integrare europeană, România și Grecia împărtășesc o viziune comună privind necesitatea avansării extinderii UE ca prioritate strategică. România a subliniat importanța menținerii sprijinului european pentru aceste state, iar Grecia a demonstrat un interes crescut pentru consolidarea relației cu Republica Moldova, inaugurând o ambasadă la Chișinău în 2024“, a transmis deputatul Mirela Furtună.

Dumitru Mergeani, administratorul public al județului Tulcea, i-a adresat Excelenței Sale doamna Lili Evangelia Grammatika invitația de a cunoaște frumusețile spațiului nord-dobrogean și de a deveni, în timp, ambasadorul judetului Tulcea în Grecia, iar vicepreședintele Consiliului Județea Tulcea, Iancu Naciadis, a vorbit despre relația specială pe care a avut-o cu Grecia, în contextul în care a cooperat cu operatori economici din această țară pentru mai bine de 20 de ani.

În același cadru, prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu și-a exprimat convingerea că relațiile bilaterale dintre cele două state se vor dezvolta și că cele două coordonate comune, faptul că suntem europeni balcanici, respectiv ortodocși vor întări cooperarea dintre cele România și Grecia.

La rândul său, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, a prezentat bunele relații ale autorității locale cu reprezentanții comunității elene și a insistat asupra importanței în domeniul cooperării în domeniul investițiilor.


Sursa foto: CJ Tulcea 


Citește și:

Ștefan Coman, consilier al președintelui CJ Tulcea, la aniversarea a 43 de ani a Școlii Gimnaziale Speciale nr.14
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii