Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 06 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizită a cursanților Școlii Militare de Maiștri Militari la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța

ro

06 Oct, 2024 18:20 165 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Forțele Navale Române






Cu prilejul aniversării a 127 de ani de la înființarea Școlii Militare de Maiștri Militari , elevii de anul I au vizitat vineri, 4 octombrie, Muzeul Național al Marinei Române din Constanța.
 
Prin amabilitatea muzeografilor, viitorii maiștri militari de marină au căpătat nu doar un tur vizual de-a lungul istoriei Marinei Române, ci și câteva lecții de istorie, potrivit Forțelor Navale Române.
 

„Elevii au aflat, de exemplu, cât de veche este de fapt tradiția navigației pentru poporul din care facem parte, rolul pe care l-a jucat voievodul Mircea cel Bătrân în istoria maritimă a acestui teritoriu pe care îl ocupăm astăzi și, firește contribuția viceamiralului Ioan Murgescu la victoria Războiului de Independență”, arată sursa citată.

 
Cei care n-au apucat încă să vadă în realitate cât de impresionantă este nava-școală „Mircea” au avut cel puțin ocazia de a-i vedea macheta expusă la muzeu și să afle povestea atât de îndrăgită, transformată în tradiție, a Bricului „Mircea”.
 
Elevii au profitat să facă fotografii cu obiecte originale care au aparținut personalităților ale căror nume sunt inscripționate astăzi pe bordajele navelor de luptă, cu elemente care arată evoluția uniformelor militare ale marinarilor români, săbii, arme de foc și aparatură care i-au ajutat pe precursorii marinarilor militari de astăzi să apere drapelul, integritatea și valorile naționale.
 

„Experiența vizitei la Muzeul Național al Marinei Române a fost cu atât mai impresionantă pentru elevii care provin din Moldova, Bucovina sau din Țara Crișurilor, pentru că ei au avut surpriza să afle că, deși situate la depărtare considerabilă de țărmul românesc al Mării Negre, regiunile geografice în care s-au născut ocupă și ele câte un loc în lunga și complexa istorie a Marinei Române”, mai precizează reprezentanții Forțelor Nvale Române.
 

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale este succesoarea Şcolii de submecanici şi submaeştri de marină, înființată la 8 octombrie 1897, prin Înaltul Decret nr. 3110 semnat de regele Carol I. Instituția de învățământ înființată la insistențele viceamiralului Ioan Murgescu, la acea vreme comandant al Marinei Militare Române, a funcționat inițial la Galați.
 
În anul 1908, școala și-a mutat sediul la Constanța, în actualul imobil al Muzeului Național al Marinei Române.
 
 
Citește și
Forțele Navale RomânePuitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, la tranzitarea Canalului Corint (VIDEO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii