Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Vom intra cu buldozerele” Guvernatorul Mălin Muşetescu, revoltat de ce fac turiştii pe plajele de la Vadu şi Corbu (galerie foto)

ro

21 Aug, 2018 00:00 5212 Marime text
Plaja de la Vadu a ajuns să fie una dintre cele mai căutate colţuri de rai de către turiştii care vor o oază de linişte. Întreaga porţiune aparţine de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, alături de o mare parte din plaja Corbu, o porţiune foarte mică din ultima fiind sub grija Apelor Române. Totuşi, vorbim aici de o plajă sălbatică, unde nu ar trebui să se campeze pe plajă, nici să se facă foc de tabără, fiind o zonă protejată. Realitatea este alta. Guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, a precizat pentru ZIUA de Constanţa că accesul va fi restricţionat din cauza agresivităţii celor care au „colonizat” plaja.
 
Luna august este, pentru majoritatea românilor, perioada prielnică concediilor de odihnă, iar destinaţia majorităţii este la malul mării. Fie că unii aleg agitaţia şi viaţa de noapte intensă din Mamaia, libertatea din Vama Veche, relaxarea din Tuzla, tratamentele din Eforie sau Techirghiol, alţii preferă să meargă într-un loc virgin, sălbatic, departe de cârciumi, muzică de club sau fast-food. Şi aleg plaja de la Vadu, unde o singură cherhana este prezentă, cam scumpă în opinia turiştilor. Totuşi, sunt nelipsite rulotele şi corturile, oamenii sperând să aibă parte de câteva zile de evadare.
 
În weekendul care abia s-a terminat, zeci de autoturisme, corturi şi rulote s-au aflat la Vadu. Oamenii au povestit că nisipul curat şi apa lipsită de alge, dar şi liniştea din zonă îi face să revină cu fiecare ocazie. Şi făcând parte din rezervaţie naturală, este mult mai bine îngrijită decât mai multe locuri de pe litoral.

„Sezonul mai are două săptămâni, iar după vom săpa şanţuri şi vom scăpa de boschetăreală” 

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşetescu, este revoltat de modul în care oamenii distrug zona, nu respectă regulile, dar mai ales pentru că sfidează organele de control. Astfel, el doreşte ca să nu mai permită accesul acestor persoane în Vadu şi Corbu, săpând şanţuri şi montând bariere noi. „Au rupt şi la Corbu două bariere. Astăzi (n.r. luni, 20 august) le-am reparat. I-am dat afară pentru că încercau să facă aceeaşi colonie de corturi. E un fenomen cu care ne lovim prima oară anul acesta ca agresivitate. Aceştia sunt veniţi cu adresă, sunt turişti, grupuri, cu maşini pe plajă, sunt agresivi. Vin mulţi şi nu poţi interveni. Nu vrem să facem intervenţii în forţă acolo. Avem un feedback absolut negativ din partea lor. Râd în nasul organelor de control, unii nu vor să se legitimeze. Cei care o fac râd pentru că primesc amenzi, care sunt sub ceea ce ar fi cheltuit la o pensiune în zonă. Amenda este de 70 de lei maxim. Este foarte mică, în conformitate cu prevederile legale. Este clar că am scăpat acolo de sub control, nu ne-am aşteptat la batalioane de oameni care sunt certaţi cu legea şi cu bunul simţ. Este clar că va trebui să intrăm cu nişte buldozere în zona de acces la plajă, să săpăm nişte şanţuri. O să facem ceva să nu se mai întâmple lucrul acesta. Au apărut şi atitudini noi: grup de 4-5 corturi, care şi-au făcut garduri. Au făcut un fel de paravan, din pânză de 1,5 m înălţime, ca să nu mai vezi în interior. Sunt lucruri ciudate acolo. O să revenim constant. Sunt foarte mulţi cu maşini venite”, a punctat guvernatorul.
 
Astfel, turiştii se mai pot „bucura” doar două săptămâni de sălbăticia de la Vadu, asta pentru că guvernatorul este indignat şi doreşte să facă accesul mult mai restrictiv pe cele două petice de plajă de la Vadu şi Corbu. „Este o zonă protejată. Au depăşit zonele pe care le-am stabilit şi le-am permis să intre. Ei nu mai ţin cont de nimic. Vin cu boxe pe plajă, noaptea fac party-uri, focuri de tabără, este greu să îi controlez. Singurul lucru este să nu îi mai las să intre acolo. Iar asta pot să fac doar dacă fac un sistem de bariere şi cu şanţuri săpate ca la război. Dacă acesta este publicul cu care ne confruntăm. Noi, prin ceea ce am făcut anul trecut, am stabilit o zonă în care pot să vină, am arătat deschiderea noastră către publicul nişă şi cei care iubesc astfel de zone, dar să nu transformăm zona respectivă în Costineşti. Şi să o păstrăm ca plajă sălbatică, în care oamenii vin la mare pentru a sta într-o zonă naturală. Au venit băieţii să facă şi curse pe plajă. Vă dau în scris că nu o să mai apuce să intre pentru că nu o să îi mai lăsăm. Sezonul mai are două săptămâni, iar după vom săpa şanţuri şi vom scăpa de boschetăreală”, a spus Mălin Muşetescu.
 
Trebuie menţionat faptul că există taxe de acces pe plajă, asta pentru că în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, din care face parte şi peticul de nisip de la Vadu, se intră doar pe bază de permis. Turiştii pot plăti 5 lei pe zi de persoană, 15 lei pe săptămână sau 30 de lei pe an. Cu acest permis pot intra în orice punct de atracţie din cadrul Rezervaţiei. Există şi taxă pentru autovehicul, fie el autoturism sau rulotă. Astfel, pentru o zi, taxa este de 10 lei, iar pe an se plăteşte 100 de lei. Dacă doreşti să mergi la Vadu cu navă sau ambarcaţiune, trebuie să achiţi o taxă de 20 de lei pentru o navă, taxă valabilă o săptămână. Pe an se achită suma de 100 de lei. Permisul de pescuit recreativ sau sportiv este valabil până la 31 decembrie, acestea fiind gratuite pentru toate persoanele fizice conform Legii 1 din 2017.
 
Vadu este un sat în comuna Corbu din judeţul Constanţa, Dobrogea, România. Se află în partea de nord-est a judeţului, în apropierea litoralului şi a sistemului lagunar Razim-Sinoe. În trecut, s-a numit Caraharman (în turcă, Karaharman). La recensământul din 2002 avea o populaţie de 704 locuitori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mizantropul 10 Sep, 2018 23:45 Autoritatile statului ar trebui sa actioneze pentru cetateni, nu impotriva lor! Exista legi, exista forte de ordine, deci e foarte simplu sa pastrezi ordinea in societate. Trebuie doar sa vrei. Mitocanii isi fac de cap pentru ca sunt incurajati de lipsa de actiune a autoritatilor. De ce reprezentantii ARBDD nu aplica amenzi maxime pentru cei care intra cu autovehicule si pentru cei care fac focuri, pun muzica si fac petreceri pe plaja? De ce nu cer sprijinul politiei si al jandarmeriei i cazul in care sunt agresati sau luati la misto de cei controlati? De ce sa inchideti accesul pentru toti cetatenii? Tara apartine cetatenilor, iar acestia au dreptul constitutional sa fie protejati de stat! Treziti-va! Actionati conform legii, impotriva celor care nu respecta legea, nu impotriva tuturor!
  • Gabi 04 Sep, 2018 13:49 ... și uite așa Bosoancă va crește prețul la ciorba de pește! sau îi ară și lui accesul la cherhana? a mai uitat dl guvernator să spună cum a fost cu autorizarea festivalului gen sunwaves de acum câțiva ani!
  • Răzvan 04 Sep, 2018 04:59 În cazul în care Domnul Guvernator încă nu a aflat, însăși ARBDD a avizat cu aproape 2 ani în urmă PUZ-ul proiectelor "Sat de Vacanta Pescaresc" 1, 2 si 3, pe o suprafata totală de peste 100 ha, pe alocuri fără respectarea distanței minime de 150m de la linia cea mai înaintată a valurilor, în zona plajei pe care susține că o va proteja cu temută înverșunare. Tocmai de aceea ne temem ca din exces de zel acele tractoare să nu sape cumva șanțuri pentru alte fundații mamut, precum cea care de 2 ani pare să treacă neobservată de catre inspectorii ARBDD, deși tronează în zona fostei cherhanale arsă în 2016. Evident, este o continuare tacită a politicii fostului guvernator, care cu o mâna proteja zona, iar cu cealaltă aviza planurile urbanistice. O mai buna înțelegere privind situația juridică a proprietăților către care se intenționează îngrădirea accesului (în contextul iminentei apariții a construcțiilor în zonă) poate că va mai tempera elanul discursului domnului guvernator și îl va scuti de data aceasta de ridicolul anunțării unor măsuri pompieristice, fara aplicabilitate (precum uciderea tuturor mistreților și șacalilor), iar în cazul de față și fără acoperire legală.