Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Vom purta însemne de protest“ Cursurile încep cu stângul la Şcoala nr. 29. Părinţii ameninţă cu sabotarea anului şcolar! (galerie foto)

ro

08 Sep, 2016 00:00 3686 Marime text
Anul şcolar 2016-2017 la Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazu“ din Constanţa începe cu stângul. Părinţii elevilor din clasa I E ameninţă că se vor prezenta luni la şcoală, însă nu vor intra în sala de clasă, despre care spun că este insalubră şi neîncăpătoare pentru 27 de elevi.
 
Mai mulţi părinţi ai elevilor din clasa I E a Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazu“ din Constanţa, situată pe strada Cişmelei nr. 13, în zona Tic-Tac, s-au adunat, ieri-dimineaţă, în faţa unităţii de învăţământ, nemulţumiţi de sala de clasă în care vor învăţa copiii. Părinţii revoltaţi spun că vor veni luni la şcoală cu micuţii care trebuie să înceapă clasa I, însă refuză categoric să-i lase pe cei mici să intre la ore în clasa neîngrijită. Mai degrabă, spun ei, preferă ca orele de curs să fie ţinute afară decât în acea sală insalubră, unde copiii s-ar putea accidenta. „Dacă nu remediem această situaţie, vom refuza trimiterea copiilor la şcoală şi vom purta, la deschiderea anului şcolar, însemne de protest faţă de conducerea şcolii“, spun părinţii.
 
„Începem anul şcolar 2016 cu un număr de copii de clasa I ce nu sunt arondaţi acestei scoli. Numărul mare de copii a dus la suplimentarea cadrelor didactice cu personal detaşat, netitular pe post, ceea ce înseamnă că vor exista clase ce nu vor parcurge cei patru ani de şcoală cu acelaşi dascăl. Ne aflăm în această situaţie deoarece, ca urmare a interesului învăţătoarei Iuliana Cojocaru de a soluţiona problemele de anul trecut, aceasta a fost detaşată la 30 de km de şcoala noastră şi de domiciliu, primind în schimb un nou dascăl, din judeţul Ialomiţa. Acest nou dascăl ne-a înştiinţat că va rămâne un an în şcoală, urmând că la anul să avem un nou cadru didactic.
 
Şi dacă acest lucru nu era suficient, şcoala ne-a pregătit o nouă surpriză (cel mai probabil, represalii pentru iniţiativa noastră din anul şcolar 2015-2016), şi anume clasa noastră a primit cea mai ponosită sală de cursuri a şcolii, unde mirosul greu de mucegai şi varul sărit de pe pereţi, cumulat cu un spaţiu de 20 mp la un număr de 28 de copii, nu respectă deciziile Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care indică faptul că o suprafaţă mai mică de patru metri pătraţi pentru o persoană constituie tratament degradant“, ne-a semnalat Lucian Stan, preşedintele comitetului de părinţi al clasei I E. În sala de clasă neîngrijită ar urma să înveţe 27 de copii. Părinţii ameninţă însă că nu-şi vor lăsa micuţii la şcoală dacă nu li se va da o altă clasă, fără pereţi scorojiţi şi parchet desprins de podea.
 

„Demersurile întreprinse la nivelul ISJ Constanţa nu au trezit interes“ 

„Am consumat toate mijloacele de comunicare cu cei din conducerea Şcolii nr. 29 «Mihai Viteazul», iar demersurile întreprinse la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa nu au trezit interes în rândul personalului menit a supraveghea modul în care se desfăşoară actul didactic la această şcoala sau modul în care sunt respectate ad litteram prevederile legale în materie. În calitate de părinte al unui copil al clasei pregătitoare E (promoţia 2015-2016), am anunţat conducerea şcolii şi inspectoratul despre o serie de fapte de violenţă ce s-au manifestat la nivelul clasei noastre. La acest demers au participat şi ceilalţi părinţi, fiind semnată o solicitare scrisă către ISJ Constanţa. Acestei iniţiative reprezentanţii şcolii şi ai ISJ au răspuns pasiv, încercând să minimalizeze situaţia gravă ce se petrecea la ore, şi, mai mult decât atât, au recurs la transferul unor copii de la această clasă la alte clase din şcoală, urmărind să minimizeze numărul părinţilor nemulţumiţi de starea de fapt. Am atras, de asemenea, atenţia directorului unităţii că atât la clasa noastră, cât şi la alte clase din şcoală au fost înscrişi copii ce nu respectă principiul repartizării din punctul de vedere al domiciliului/reşedinţei în anul şcolar 2015-2016, încălcându-se astfel, în mod flagrant, prevederile legale în vigoare şi dreptul copiilor arondaţi acestei şcoli“, ne-au declarat părinţii, printr-un comunicat de presă.

„Copiii noştri vor fi discriminaţi“ 

Aceştia susţin faptul că micuţii din clasa I E vor fi discriminaţi. „În mod ostentativ, toate celelalte clase din această şcoală arată onorabil, copiii clasei I E urmând a fi în mod vădit discriminaţi. Conducerea şcolii acuză numărul mare de copii şi numărul limitat de clase. Numărul mare de copii provine din înscrierea unor copii ce nu sunt arondaţi acestei şcoli conform criteriilor de repartizare. În felul acesta, copilul meu, deşi este arondat acestei şcoli, va trebui să înveţe într-o clasă insalubră“, au mai spus părinţii.
 
Aceştia vor să primească informaţii privind următoarele aspecte: modul în care şcoala a înscris copiii ce nu sunt arondaţi acestei şcoli; modul în care au fost repartizate clasele către acei profesori titulari, în timp ce detaşaţii au primit cele mai ponosite clase, respectiv ultimele clase din punctul de vedere al numerotării alfabetice; modul în care, în anul şcolar 2015-2016, a fost interzis accesul părinţilor în curtea şcolii, deşi legislaţia în vigoare face referire la incinta şcolii; modul în care Iuliana Cojocaru a fost detaşată la 30 km de şcoală pentru sprijinul acordat părinţilor; modul în care elevii clasei I E sunt discriminaţi, ei primind una dintre cele mai mici săli de cursuri şi cea mai ponosită din şcoală. Dacă nu remediem această situaţie, vom refuza trimiterea copiilor la şcoală şi vom purta la deschiderea anului şcolar însemne de protest faţă de conducerea şcolii“, au mai punctat părinţii.

„Duceţi-vă copiii la o şcoală privată!“ 

Părinţii au dorit să stea de vorbă cu directorul instituţiei, Daniela Badea, care însă nu părea prea receptivă la problemele invocate de ei. Răspunsul halucinant al directoarei Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul“ pentru părinţii nervoşi: „Duceţi-vă copiii la o şcoală privată!“ Între timp însă, părinţii au depus sesizări la Primăria Constanţa şi la Direcţia de Sănătate Publică cu privire la condiţiile insalubre din clasă.
 
„Anul trecut, învăţătoarea Iuliana Cojocaru a fost detaşată la noi. Dânsa este titulară în altă unitate de învăţământ. Ea a cerut ISJ Constanţa să fie detaşată. Mobilităţile cadrelor didactice se rezolvă de către ISJ Constanţa. Nu depinde de unitatea de învăţământ. Sala unde a fost repartizată clasa I E este mai mică, având un efectiv redus de copii comparativ cu celelalte clase. Sala este laboratorul de educaţie tehnologică, unde învaţă elevi de după-amiază“, a spus directorul instituţiei, Daniela Badea.
 
Am solicitat şi un punct de vedere al inspectorului şcolar general al ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, pe care îl vom publica atunci când îl vom primi.
 
În secţiunea „Galerie foto“ a acestui material puteţi vedea condiţiile în care cei 27 de elevi din clasa I E ar fi nevoiţi să înveţe tainele abecedarului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii