wall-street.ro Cuvinte rare din gura unui primar - Educaţie, smart city, tehnologie, viitor - (ce) se întâmplă la Constanţa
wall-street.ro: Cuvinte rare din gura unui primar - Educaţie, smart city, tehnologie, viitor - (ce) se întâmplăAm fost surprins auzind urmatoarea fraza din gura unui primar (PSD – n.r.):
“De ce sa te invarti in jurul unei parcari minute intregi, in cautarea unui loc liber, cand poti afla, in timp real, printr-o aplicatie simpla, daca mai sunt sau nu locuri? Cu timpul pierdut, si in loc sa poluezi si sa pierzi timpul, poti face lucruri mai utile – de exemplu sa te educi, sa te relaxezi sau sa faci ceva util”.
Cuvinte rare, nu este asa, avand in vedere mai ales ca foarte putini primari se gandesc la educatie, in primul rand, pilonul de baza al unei societati, insa atat de neglijat, din pacate.
Ce se incearca, concret, in Constanta
In 2010, conceptul de smart city, spune Fagadau, suna ca un termen coborat din scrierile scrience-fiction. In timp, insa, edilii orasului au desenat un plan integrat de dezvoltare, alaturi de parteneri precum Camera de Comert, universitati si agenti economici.“Am definit ca orasul nostru nu este la fel ca majoritatea, avand trei straturi”.
Acestea sunt: oras de locuitori, oras care poate atrage investitori si oras turistic, care atrage sute de mii de oameni, anual.
“Dintr-o data, dimensiunea planificarii nu se rezuma doar la locuitori! Trebuie sa pregatim un oras prietenos, sigur, pentru sute de mii de turisti”.
Dupa o perioada de scriere de proiecte, implementare si consultare de proiecte europene, municipalitatea a trecut la etapa doi, de definire a unei strategii urbane.
“Pentru fiecare proiect, pentru a evita o investitie care sa raspunda unei singuri nevoi,fiecare pilon trebuie sa atinga patru dimensiuni, puncteaza Fagadau. Va fi evaluat fiecare proiect al municipalitatii pe toate piloanele”.
- Oras sigur – Fiind un oras granita al Europei, oras foarte important pentru securitatea regionala si cu o pozitie provocatoare din punct de vedere geografic, cel mai important lucru de luat in calcul pentru Smart City Constanta va fi crearea unui spatiu sigur.
- Oras mobil – Fiind un oras usor de accesat, atat pe cale ferata, aeriana, mare sau autostrada, “trebuie sa ne gandim la mobilitate”.
- Oras eficient energetic – trebuie sa scada consumul inutil
- eCity – noua generatie nu mai vrea sa se indrepte catre meserii care nu au legatura cu tehnologia, cu partea “smart”. “Acum, chiar si jucariile sunt inteligente, deci va trebui, in mod clar, ca si orasul sa devina astfel”.
Anul acesta este anul “laborator” – anul in care se testeaza solutii, tehnologii, Primaria intrand in contact cu toti furnizorii. “Este crucial sa stim spre ce tendinte se indreapta lumea, intrucat daca implementam ceva fara sa stim aceste lucruri, in doi ani tehnologiile poate se schimba”. Primaria a inceput sa testeze, in anumite zone din oras, smart lightning, smart parking, insa si educatie inteligenta (catalog digital) si smart health. Per total, pana la final de an, vor exista 5 zone diferite unde se vor testa diferite solutii.
Anul viitor, deci dupa teste, in primele sase luni se va elabora strategia de implementare. In partea a doua a anului, vor exista consultari printr-un proces de consultare cu toti actorii de pe piata smart, inclusiv concurenti ai Telekom, elaborandu-se procedurile.
“Partea cea mai importanta va fi cea de integrare, astfel incat sa ne uitam la un lant intreg de beneficii, atat pentru producator, finantator, integrator, cetatean. Pe mine, in calitate de primar, ma intereseaza scoring-ul pe care il da populatia intregii solutii, practic gradul de acceptanta”.
“Cu banii rezolvi, teoretic, orice. Putem lua o solutie din Singapore, o implementam. INSA ce se intampla daca aceasta nu se preteaza nevoilor locale? Trebuie sa gandim o singura aplicatie, prin care sa primim feedback pe orice si toate solutiile smart, si tot o singura aplicatie pe care cetatenii, turistii, sa o poata folosi pentru toate nevoile lor”, spune primarul Constantei.
Ce se va implementa, efectiv
In primul rand, o problema de care se lovesc toti romanii – locurile de parcare. Vor exista parcari cu senzori, sosele reconstruite cu senzori implementati de-a lungul ei care sa “citeasca” gradul de aglomeratie si sa vina cu analize de date (big data) si solutii pentru soferi.
Vor exista de asemenea senzori care masoara calitatea aerului, lampi electrice care isi modeleaza intensitatea in functie de momentul zilei, de trafic sau evenimente.
Pentru transportul in comun, vor fi inlocuite, incet-incet, autobuzele poluante din prezent cu cele hibride, moderne, in statii urmand sa existe senzori care transmit calatorilor cat timp mai au de asteptat pana la urmatorul autobuz.
Articolul integral poate fi citit pe wall-street.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp