Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:53 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ylva Johansson, despre aderarea României în spațiul Schengen. „Bulgaria, România și Croația sunt gata să se alăture”

ro

16 Nov, 2022 16:15 1445 Marime text
foto: unsplash.com/ Guillaume PérigoisComisia Europeană, prin Ylva Johansson, a susținut un discurs emoționant prin care cere acceptarea a trei state, inclusiv a României, în Uniunea Europeană.


„Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. 3,5 milioane de oameni trec granițele în fiecare zi - pentru muncă, studii, plăcere. O treime din populația UE trăiește în regiuni de graniță. În fiecare an, există 24 de milioane de călătorii de afaceri, iar călătorii fac 1,25 miliarde de călătorii în zonă anual.

420 de milioane de pe întreg continentul sunt conectate în zona liberei circulații.

Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale UE. Aceste conexiuni cresc piața internă, cresc economiile. Schengen crește nivelul de viață al oamenilor – pur și simplu.

22 de state membre și 4 țări asociate sunt în Schengen. Acum este timpul să includem încă trei.

Așa că astăzi prezint o Comunicare privind un Schengen mai puternic, cu participarea deplină a Bulgariei, României și Croației.


Este timpul să spunem bun venit! E timpul să spui


Добре дошли! (bulgară)
Dobrodošli! (Croat)
Bine ați venit! (Română)

Schengen este Europa. Aceste trei state membre merită să se simtă pe deplin europene.


Pentru a avea privilegiul de a fi membru, sunteți obligat prin acquis-ul Consiliului. Care include condiții, cum ar fi:
  1. Gestionarea eficientă a frontierelor externe
  2. Vize uniforme Schengen
  3. Cooperare cu forțele de ordine din alte țări
  4. Conectarea la sistemele informaționale, cum ar fi Sistemul de informații Schengen


Toate acestea pentru a menține securitatea în zonă și în conformitate cu drepturile fundamentale. Bulgaria, România și Croația au dovedit cu tărie că au îndeplinit toate aceste condiții.


Ei au instrumentele, structurile și procedurile în vigoare pentru a gestiona frontierele externe, inclusiv posibilele amenințări de securitate. Au personal foarte instruit și dedicat, infrastructură de ultimă oră și know-how. Bulgaria și România au invitat luna trecută o misiune de informare cu 17 experți din statele membre împreună cu experți din Comisie și din agențiile noastre Frontex, Europol și Agenția pentru Drepturi Fundamentale.

Aceștia au evaluat evoluțiile cadrului juridic, guvernanței și instrumentelor pentru a gestiona eficient spațiul Schengen. Acesta a fost un răspuns la câteva întrebări rămase din partea unor state membre.

Această misiune nu numai că a raportat foarte pozitiv, dar a reafirmat și disponibilitatea celor două țări de a adera la Schengen. Acestea au consolidat aplicarea acquis-ului. Pentru Croația, aș dori să subliniez că, deja anul trecut, a fost primul stat membru care a instituit un mecanism independent de monitorizare pentru a garanta protecția drepturilor fundamentale la frontierele externe. În urmă cu doar două săptămâni, guvernul croat a semnat un acord de reînnoire și consolidare a acestui mecanism.


Bulgaria, România și Croația sunt gata să se alăture și ar trebui să spun că Uniunea Europeană este pregătită să primească. Mă aștept ca MS să ia această decizie importantă, istorică, pozitivă. Un moment de mare mândrie, pentru cetățenii acestor țări. Și, cel mai important, o decizie în toate interesele noastre”, a spus comisarul Ylva Johansson, Comisia Europeană.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii