Zăcăminte în Marea Neagră Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas – „Producţia de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022” (VIDEO)
Zăcăminte în Marea Neagră: Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas – „Producţia de gaze va începe în al
16 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4760
Marime text
- Proiectul MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina descoperite în anul 2007, respectiv 1995
- Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz
- Conform CEO Mark Beacom, primele zăcăminte ar urma să fie extrase în această vară
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
Proiectul MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (aproximativ 300 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007, respectiv 1995. Ambele sunt de vârstă Miocen şi Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri.
Iată că în această vară am putea să vedem primele zăcăminte extrase din Marea Neagră, din cadrul acestui proiect. Am solicitat răspunsul la câteva întrebări, iar CEO Black Sea Oil & Gas, compania care se ocupă de proiectul MGD, ne-a oferit răspunsurile.
În anul 2019, BSOG a finalizat etapa de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, a început fabricarea platformei de producţie Ana la șantierul naval din Agigea, a început lucrările de construcții civile la STG și a procurat echipamentele necesare. În 2020 au fost realizate etape importante, inclusiv subtraversarea țărmului prin foraj orizontal dirijat (HDD) cu conducta de gaze în zona Vadu. Această operațiune a implicat forajul și tragerea conductei de gaze pe sub plajă pe o portiune de 1,5 kilometri între şantierul de lucrări de pe uscat și punctul de iesire din largul mării. Această subtraversare a ţărmului Mării Negre s-a realizat în premieră în România.
La data de 22 septembrie 2021, Black Sea Oil & Gas SA împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus Dacia SRL, anunțau finalizarea instalării platformei de producţie gaze naturale Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani.
Care este stadiul actual al lucrărilor desfășurate la conducta terestră a proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD)?
Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: Toate lucrările de construcție din proiectul MGD pentru începerea producţiei de gaze, cum ar fi instalarea platformei Ana în largul mării, a celor 121 km de conductă submarină de la platforma Ana la țărm, subtraversarea zonei costiere și instalarea celor 4,5 km de conductă terestră de la ţărm la staţia de tratare a gazelor de lângă Vadu, au fost finalizate în anul 2021.
În noiembrie 2021 am început campania de foraj, iar până în prezent primele două din cele cinci sonde de producţie din proiectul MGD, Ana 100 și Ana 101, au fost finalizate și sunt conectate la platforma de producţie Ana. Forajul celei de-a treia sonde, Ana 102, este în derulare.
Proiectul MGD este realizat în prezent în proporţie de 90%.
Când ar urma să fie extrase primele zăcăminte la platformele „Ana” și „Doina”?
Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: Suntem convinși, că, prin cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate în construcţia proiectului MGD, producţia de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022. Deţinem o singură platformă de producţie de gaze instalată în largul mării, Ana, care preia gazele naturale produse în zăcămintele Ana și Doina.
Ne puteţi oferi, totodată, câteva date concrete cu privire la capacitatea de extragere şi cât ar acoperi din necesarul ţării?
Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de gaze care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an, reprezentând 10% din cererea de gaze naturale a României.
Ce lucrări mai sunt de executat pentru a putea fi pus în funcțiune proiectul, în integralitatea sa?
Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: Lucrările rămase de executat în proiect sunt forajul celor două sonde pe zăcământul Ana și sonda submarină Doina, precum și finalizarea stației de tratare a gazelor de pe uscat.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Inspectorii ACROPO au verificat instalația de exploatare ANA din şantierul naval GSP Shipyard-Agigea. Unde va fi amplasată în Marea Neagră
Black Sea Oil & Gas solicită acord de mediu pentru organizarea de şantier în comuna Corbu. Va înfiinţa o staţie de tratare a gazelor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii