Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de misiuni pentru pompierii de la ISU Dobrogea. Recomandări pentru prevenirea incendiilor și înecului

ro

05 Jul, 2022 10:45 1054 Marime text
Imagine de la un eveniment, foto: ISU Giurgiu
  • Echipajele SMURD au intervenit în 67 situații pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au desfășurat, în ultimele 24 de ore, 87 misiuni.
 
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost solicitați să intervină în cazul unui accident rutier ce a avut loc în municipiul Constanța, soldat cu două victime. A fost vorba despre doi copii, asistați medical la fața locului deoarece au suferit atac de panică. Nu a fost nevoie de transportul acestora la spital.
 
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 11 incendii, din care opt fiind de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer, fiind afectate de flăcări în jur de 23 hectare.

Pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, în satul Cloșca, la un incendiu de vegetație uscată în urma căruia au ars două hectare de teren. Flăcările au afectat o casă de 40 mp și o anexă de 10 mp, ambele fiind nelocuite.

De asemenea, echipajele ISU Dobrogea, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență au intervenit la un autoturism care a luat foc, la intrare în localitatea Lipnița. Incendiul a cuprins și 1.000 mp de cultură de grâu din jurul autoturismului care a ars în întregime. 
Misiuni în mediul acvatic:

Un minor în vârstă de 5 ani a fost scos, de salvamari, din piscina unui hotel din stațiunea Olimp. În sprijin, au sosit echipajele SMURD, dar și elicopterul. Copilul a fost resuscitat și transportat pe calea aerului la spital. 

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au fost solicitați să acorde sprijin în cazul altor opt situații: transport persoană supraponderală, deblocare de ușă, asigurări măsuri PSI la aterizare/decolare elicopter etc.

 
În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel:
  • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
  • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă! 
 
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța face apel către cetăţeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
  •  arderea vegetației uscate sau a miriștilor reprezintă activități ce NU vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă şi la lăsarea întunericului;
  • supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;
  • după arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;
  • asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, măturoaie, etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
  • arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 metri faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn, etc.) şi 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
  •  arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă: emiterea permisului se face, prin grija primarului, de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens (conf. art. 97 din OMAI 163/2007).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii