Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:15 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziaristul constantean acuzat de luare de mita avea probe zguduitoare impotriva mai multor ofiteri su

ro

28 Aug, 2003 00:00 3840 Marime text

Mafia din Politia de Frontiera Constanta iese la iveala

Unul dintre primele cazuri de luare de mita printre ziaristii constanteni a fost cel al lui Gabriel Constantin Toader * Ziaristul de la Contraatac de Constanta a intrat in posesia unor dovezi care-i acuzau pe sefii Politiei de Frontiera * El a incercat sa negocieze cu comisarul sef Petru Net * Pretul pentru a nu publica cele aflate de ziarist era de 300 USD pentru fiecare episod * La prima negociere intre patru ochi, Net a organizat un flagrant * Cu toate ca politistii si procurorii erau pe pozitii, ei l-au scapat pe ziarist, care a reusit sa fuga cu banii * Retinut ulterior, Gabriel Constantin Toader a recunoscut totul, desi nu mai avea asupra sa suma primita de la Net, care reprezenta nota * Toata lumea s-a concentrat pe fapta ziaristului, fara sa se gandeasca la probele acestuia * Toader detinea informatii de la comisarul Dan Vucea, care avea si documente in sustinerea celor afirmate * Politistul a demascat mai multe combinatii si acte de coruptie ale comisarului-sef Net * Ziarul ZIUA de Constanta a intrat in posesia probelor lui Vucea, pe care le vom da publicitatii

La Tribunalul din Constanta va demara astazi unul dintre cele mai spectaculoase procese aflate pe rolul instantelor constantene, in care inculpat este directorul publicatiei saptamanale "ContraAtac de Constanta", Gabriel Constantin Toader. El a fost trimis in judecata de catre procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie sub acuzatia de luare de mita. Conform anchetatorilor, inculpatul a pretins 300 de dolari de la adjunctul Directiei Politiei de Frontiera Constanta, comisar-sef Petru Net, pentru a nu da in vileag unele fapte de care acesta este acuzat de catre anumiti ofiteri din cadrul Politiei de Frontiera Constanta. Net a organizat un flagrant cu procurorii de la PNA Constanta. Actiunea a demonstrat santajul ziaristului asupra ofiterului, dar a condus la anihilarea actiunii disperate a unui politist protestatar care incerca sa atraga atentia asupra unor grave abateri. Tinand cont ca in cadrul acestui proces vor fi audiati ca martori mai multi ofiteri activi si rezervisti de la aceasta institutie, mai mult ca sigur, declaratiile care vor fi facute vor fi de-a dreptul incendiare. In momentul in care a avut loc flagrantul, reprezentantii PNA au declarat, cu surle si trambite, ca un ziarist este acuzat de luare de mita, insa nimeni nu a scos nici un cuvant despre faptele care i se imputau comisarului Net, precum si chestorului principal Aurel Neagu, care de fapt erau probe stranse de comisarul Dan Vucea si date ziaristului. In prezent, Vucea este in concediu si urmeaza sa fie cercetat pentru sustragerea de documente-secret de serviciu. Si, pentru ca este normal ca opinia publica sa cunoasca intregul traseu al acestei "povesti", reporterii cotidianului ZIUA de Constanta va prezinta, in exclusivitate, faptele de care sunt acuzati cei doi ofiteri, urmand ca organele competente, ca de exemplu 0962, care au atributii in acest domeniu sa se autosesizeze din presa, daca de la angajatii MI nu au reusit.

Fostii graniceri, suparati pe conducere

Concomitent cu reorganizarea fostului comandament national al granicerilor, in structurile actuale ale Politiei de Frontiera, de-a lungul timpului, s-au facut restructurari la varf. Este posibil ca aceasta conjunctura sa fi creat o stare de tensiune in randul cadrelor ramase fara functii. Ca si alte cadre de conducere ale fostelor trupe de graniceri, preluate la constituirea structurilor actualei politii de frontiera, printre cei care se simt nedreptatiti se afla si Dan Vucea, comisar la Biroul de organizare-planificare al Grupului de Nave Mangalia, din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta. Acesta este nemultumit de neinvestirea sa intr-o functie mai mare. Dan Vucea spune ca, de-a lungul timpului, impotriva unor cadre cu functii de conducere s-au facut nenumarate reclamatii, insa cei din esaloanele superioare, care aveau obligatia sa verifice si sa ia masuri, nu au facut acest lucru, ci dimpotriva, au fost luate masuri impotriva celor care au sesizat abuzurile superiorilor. Vucea a fost chiar suspendat pentru perioade limitate si a fost sarit la avansarile in grad. El nu este singurul nemultumit. Intr-o astfel de situatie s-a aflat si fostul colonel Constantin Craciunescu, trecut in rezerva la inceputul anului 2002, inainte de demilitarizarea structurii Politiei de Frontiera.

"Unde-s doi, puterea creste"

Vucea si Craciunescu, marginalizati de conducerea Politiei de Frontiera, au decis sa iasa in presa. Din analizele facute, au ajuns la concluzia ca cei mai vinovati sunt comisarul-sef Petru Net, director adjunct al Directiei Politiei de Frontiera Constanta, si chestorul principal Aurel Neagu. Cei doi protestatari cunosteau ca Net avea o legatura speciala cu chestorul principal Neagu si ca atat promovarea, cat si sustinerea lui Net in functie s-au datorat acestuia. Din aceasta cauza ei au renuntat la rapoartele oficiale. In alta ordine de idei, pentru a avea dovezi certe si pentru a demonstra ca cei doi sunt responsabili pentru multe nereguli, de-a lungul timpului, Vucea a adunat mai multe documente pe care le-a pastrat la locuinta personala, in doua dosare. Acestea erau dovezile despre ofiterii acuzati de coruptie. In urma investigatiilor efectuate de catre reporterii nostri, am intrat in posesia probelor lui Vucea.

Maiorul Catanoiu nu a vrut sa puna "botul"

Proiectele ziaristului acuzat de luare de mita care i-au fost trimise lui Net pentru studiu si care au la baza dovezile lui Vucea contin urmatoarele acuzatii: "Referitor la contrabanda cu tigari din anul 2001, o salupa care avea la bord cetateni straini de pe epava Fuxia a fost retinuta la un control efectuat de Politia Port Constanta, descoperindu-se in posesia acestora 2.000 de baxuri cu tigari de contrabanda. Cu stirea colonelului Net, acestia au fost facuti scapati, fiecare cotizand cu cate 2.000 de dolari. In noiembrie 1999, a intrat in vama Negru Voda un tir plin cu tigari. In acel moment, in vama se aflau Petru Net si Neacsu Mocanu. Sef de tura era, ca de obicei cand se faceau astfel de tranzactii, capitanul Adrian Toba, prieten bun al generalului Neagu. Soferul tirului le-a dat celor doi ofiteri 5.000 de marci pentru a trece cu camionul nevamuit. Exista si o caseta inregistrata cu discutia dintre soferul bulgar si cei doi, caseta ce poate fi folosita ca proba. Despre aceasta tranzactie aflase si maiorul Catanoiu, care nu a vrut sa se implice in astfel de "afaceri", din aceasta cauza el fiind transferat la Galati si inlocuit de un apropiat al lui Net".

Boboc si Toba, "locotenentii" lui Net

"Pe data de 19.01 2001 a intrat prin Punctul Politiei de Frontiera Giurgiu tirul bulgaresc cu numarul de inmatriculare HA 1788 in care se aflau 1.000 de baxuri cu tigari BT, avand conducator pe Andreev Asen Stevanoy, posesor al pasaportului cu seria 302140204. Sef de tura la vama Giurgiu era, nu intamplator, acelasi capitan Toba, care a rezolvat intrarea tirului in tara. Pe 21.01.2001, tirul mentionat a ajuns in PPF Negru Voda, unde sef de tura era colonelul Boboc, si el prieten cu Net. Tigarile au fost descarcate in shopurile din zona Negru Voda, iar noaptea urmatoare au fost scoase din vama si trimise spre vanzare la Bucuresti. Pe data de 16 februarie 2001, tot prin vama Giurgiu, unde sef de tura era acelasi capitan Toba, a intrat un alt tir bulgaresc cu 900 de baxuri de tigari si, urmand acelasi traseu, pe data de 18 februarie 2001, la orele zece dimineata, a ajuns in vama Negru Voda unde, bineinteles, era asteptat de seful de tura, Boboc. Pe data de 18 martie 2001, a intrat in tara un tir cu numarul de inmatriculare T-4344-TB incarcat cu tigari in valoare de 33.000 de dolari, care pe 19 martie 2001 a ajuns in localitatea 2 Mai, urmand ca seara sa fie descarcat in shopurile vamii, deoarece colonelul Boboc intra in tura la ora 23.00. Tupeul ofiterilor corupti merge pana la limita extrema, deoarece desigilau tirurile pe parcursul drumului, descarcau tigarile in masini care luau drumul Bucurestiului, apoi incarcau baxurile lipite in tir, punand si sigiliul la loc si asteptau cutiile goale sa ajunga noaptea in zonele vamale".

3000 de dolari pentru o identitate falsa

"In ultimii ani, prin Portul Midia au intrat in tara cetateni arabi pe diverse nave. Pe nava Jamel, care fusese scoasa din uz in 1997, dupa cum figura in evidentele portuare, in anul 1998 au fost trecute ca fiind imbarcate 45 de persoane de nationalitate araba, cu aprobarea generalului Aurel Neagu. Persoanele arabe erau traficanti de arme urmariti international si dati in consemn la frontiera, insa Neagu si Net incasau cate 3.000 de dolari de la fiecare arab, ii debarcau pe acestia in Portul Midia si ii inregistrau pe arabi cu nume false ca simpli marinari straini, in timp ce acestia isi desfasurau nestingheriti afacerile ilegale. In perioada 1999-2000 au fost facute mai multe sesizari catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Bucuresti, despre activitatea dubioasa a mai multor ofiteri din cadrul Directiei de Frontiera Constanta, insa acestea au ramas fara nici un rezultat deoarece in 2001 chestorul Aurel Neagu a fost numit sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Bucuresti, la scurt timp venind si numirea comisarului Net pentru functia de adjunct sef al Directiei Politiei de Frontiera Constanta".

Uite consemnul, nu-i consemnul

"Un alt caz dubios in care sunt implicati Neagu si Net este cel al cetateanului egiptean Muhamad Ali Abbas, un traficant de arme urmarit international, pe numele caruia a fost emis un consemn prin care nu i se permitea intrarea in tara a acestuia cu ordinul nr. 1734, din 12 iunie 2001, insa, prin dispozitia nr. 291229, din data de 23.06.2001, semnat de chestorul Neagu, i-a fost ridicata interdictia de intrare in tara, desi consemnul interzicea intrarea traficantului in Romania pana la data de 12.09.2001. Mai mult decat atat, Abbas a fost imbarcat cu numele de Ahmed Muhamad Abbas, cu pasaportul egiptean seria 103461, in luna decembrie, pe nava Jamel, dupa care a fost transferat pe nava Salem 1 pentru a i se pierde urma, ulterior acesta parasind tara la bordul navei Salem 1. Acest Abbas era si proprietarul unei nave cu care s-a transportat armament pentru palestinieni, nava la care-i schimba numele periodic (Karine A sau Rim K), bineinteles cu stirea lui Neagu si a lui Net. Aceasta nava a fost scufundata de israelieni in 2001".

Exclusi unul cate unul

"O alta manevra a lui Net a avut loc in anul 2001, atunci cand maiorul Catanoiu, sef al PCTF Mangalia, a primit ordin de la Net sa-i faca debarcarea unui cetatean portughez pe nume Goncalves. Acesta s-a prezentat cu pasaportul cu seria 334241, eliberat la data de 6.03.1981 la Sevilla si care expirase la data de 2.03.1998. Cetateanul portughez sosise la bordul navei Agis Nikolaus sub pavilion Malta si la controlul efectuat de Politia de Frontiera acesta s-a legitimat cu carnetul de marinar seria 538645 eliberat la data de 3.05.2001. La control au participat mai multe cadre din Portul Mangalia, iar portughezul Goncalves a afirmat ca i-a dat colonelului Net si unui alt colonel din Transporturi Maritime 3.000 de dolari. Comisarul Net, sustinut de chestorul Neagu, a creat o intreaga retea de contrabandisti, excluzandu-i unul cate unul pe cei care refuzau sa-l sprijine in realizarea numeroaselor manevre necurate si, bazandu-se pe influenta lui Neagu, si-a pus oamenii apropiati lui in posturile cheie".

Documente confiscate

In urma incidentului cu ziaristul acuzat de luare de mita, pe data de 8 iunie 2003, procurorii au efectuat o perchezitie atat la domiciliul lui Dan Vucea, cat si la cel al lui Constantin Craciunescu, ultimul fiind chiar nasul actualului sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, Vasile Rosciuc. In urma acestei actiuni, cele doua dosare care se aflau la locuinta lui Vucea au fost confiscate. Continutul dosarelor a fost trimis spre verificare, conform legislatiei in vigoare privind documentele clasificate. Dupa analizarea documentelor de cei din Politia de Frontiera s-a stabilit ca respectivele erau, de fapt, informatii preluate olograf din alte documente de catre Vucea si au in intregime caracterul si regimul de "secret de serviciu". Va urma.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii