Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zile libere după decesul unui părinte. Cum se obțin și ce drepturi au angajații români

ro

26 Jul, 2024 14:45 293 Marime text
Sursa foto: Freepik

În România, potrivit Codului Muncii, salariații beneficiază de dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, zile care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă.
 
Printre aceste evenimente familiale deosebite se numără: căsătoria, decesul unor membri de familie, nașterea unui copil.
 
În cazul unui deces, conform legislației în vigoare, salariații români beneficiază de zile libere, dacă decesul survine în familia acestora. Motivul principal pentru care se oferă zilele libere în caz de deces sunt pentru a le oferi salariaților timpul necesar destinat aspectelor legate de înmormântare.
 
În afara concediului de odihnă, salariaţii bugetari (administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare) au dreptul la zile de concediu plătite, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite, după cum urmează:
 
- căsătoria salariatului – 5 zile;
- naşterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;
- decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.
Astfel, în cazul decesului părinților unui salariat din sectorul bugetar, legea stabilește în mod expres dreptul la 3 zile libere plătite, scrie Legal Badger.
 
https://legalbadger.org/legal/dreptul-muncii/zile-libere-deces-parinte/
 
 
 
Ce drepturi au salariați nebugetari!
 
 
În cazul celorlalți salariați, în cazul unor astfel de evenimente, Codul Muncii prevede dreptul la zile libere plătite respectiv dreptul la concediu fără plată, fără a indica numărul de zile libere acordate sau evenimentele pentru care se acordă.
 
Prin urmare, atât evenimentele familiale deosebite, cât şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Astfel, potrivit Contractului colectiv de muncă la nivel național, acestea sunt:
 
- căsătoria salariatului – 5 zile;
- căsătoria unui copil – 2 zile;
- nașterea unui copil – 2 zile;
- decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
- decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
- donatori de sânge – conform legii;
- la schimbarea locului de muncă, cu mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate – 5 zile.
 
În cazul decesului unui părinte, salariatul va beneficia de 3 zile de concediu plătite. Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată, durata acestora fiind stabilită prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Cu alte cuvinte, salariatul poate negocia cu angajatorul, pe lângă zilele libere plătite de care beneficiază potrivit legii, acordarea în cazul unor astfel de situații personale și a altor zile libere plătite/neplătite.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
 
Desfacerea contractului de muncă disciplinar. În ce condiții angajatorul poate concedia unilateral un angajat!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii