Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zilele Filmului Kazah, la ediția a V-a Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România - „Dorim să aducem cele două națiuni cât mai aproape una de cealaltă"

ro

05 Dec, 2019 12:34 1921 Marime text


Ambasada Republicii Kazahstan în România, în parteneriat cu KMG International, prezintă Zilele Filmului Kazah, eveniment aflat la cea de-a cincea ediție. Două filme de artă lansate în 2019, opere reprezentative pentru cinematografia kazahă, vor fi prezentate publicului român, în cadrul unuia dintre cele mai mari evenimente de acest tip, găzduit de cinematograful Elvire Popesco, pe 11 și 12 decembrie.
 

"Cooperarea pe plan cultural este esențială pentru dezvoltarea relațiilor dintre state. Acest eveniment este o oportunitatea foarte bună de a prezenta cultura kazahă, istoria și tradițiile noastre publicului cinefil român. Organizăm Zilele Filmului Kazah în preajma celebrării a 28 de ani de independența pentru Republica Kazahstan întrucât ne dorim să aducem cele două națiuni cât mai aproape una de cealaltă."- a declarat Excelența Sa Dl. Nurbakh Rustemov, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

 

“Parteneriatul cultural româno-kazah reprezintă una dintre principalele direcții de implicare pe care compania noastră l-a dezvoltat în ultimii 11 ani. Am susținut numeroase proiectele culturale  conexe culturii românești și kazahe și continuăm să contribuim la dezvoltarea armonioasă a generațiilor viitoare prin susținerea educației prin cultură." - Alexey Golovin, director departament juridic și afaceri corporative al Grupului KMG International.

 
Pe durata celor două zile de festival, vor fi vizionate următoarele filme:

- Miercuri, 11 decembrie, 20:30 – Hanatul Kazah: Tronul de Aur (2019)
- Joi, 12 decembrie, 20:30 – Fântâna adâncă
- Trailer-ul evenimentului poate fi urmărit aici.
 
La sfârșitul proiecțiilor, criticul de film Irina Margareta Nistor se va alătura publicului pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.
 
Partenerii evenimentului sunt Institutul Francez/Cinematograful Elvire Popesco și Studioul Kazakhfilm. Biletele, în valoare de 10 lei, pot fi achiziționate de la casieriile cinematografului Elvire Popesco sau online de pe site-urile de vânzare bilete. Accesul publicului este gratuit pe 11 decembrie, la gala de deschidere a festivalului.

Parteneri media: Adevărul, Agenția de carte, A list Magazine, Bookhub, Cațavencii, Ceașca de cultură, Modernism.ro, e-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, Femei în tendințe, i-tour, Radio România Cultural, România liberă, Scena9, Zile și nopți.

 
De mai bine de 12 ani, KMG International dezvoltă proiecte ce promovează cultura și identitatea românească în Kazahstan (prin intermediul parteneriatului cu Asociația Dacia - fondată de kazahii de origine română, care trăiesc în regiunea Karaganda din Kazahstan), precum și cultura kazahă în România, prin evenimente precum Festivalul Filmului Kazah (a cincea ediție în 2018), Festivalul orașului Astana, găzduit de Muzeul Satulului “Dimitrie Gusti”. Grupul susține și promovează, prin parteneriatul său cu organizatorii Concursului Internațional George Enescu - tinerele talente, laureați ai Concursului Internațional George Enescu de origine kazahă (Erzhan Kulibaev - vioară, Amir Tebenikhin - pian).
 
Despre Kazahstan

 
Istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală datează din epoca de piatră, când triburile nomade au început popularea regiunii, dar abia la începutul secolului al XV-lea a luat naştere identitatea kazahă. Cultura kazahă a fost puternic influenţată de stilul de viaţă nomad al populaţiei, de tradiţii islamice şi turceşti, precum şi de alte culturi (rusă şi chineză) ce au contribuit la dezvoltarea sa.
 
În prezent, Republica Kazahstan se situează pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cele mai întinse suprafeţe, având o populaţie diversă, cu peste 130 de grupuri etnice şi peste 18 milioane de locuitori. Kazahstan este de asemenea cea mai puternică economie din Asia Centrală, deţinând 60% din PIB-ul regiunii. Capitala sa, Nur-Sultan, este unul dintre cele mai modernizate oraşe din regiune şi găzduieşte numeroase clădiri futuriste proiectate de arhitecţi renumiţi.
 

 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii