Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:49 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ziua Armatei României în școli” la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, județul Constanța

ro

21 Oct, 2024 14:38 699 Marime text
Sursa foto: Facebook. Forțele Navale Române




Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și Centrul 39 Scafandri și-au unit forțele vineri, pentru a aduce o mică parte din ceea ce înseamnă Armata României, în fața elevilor de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud.
 
La activitate au participat elevi militari de anul al II-lea și maiștri militari de marină cu un bogat palmares de misiuni reale, în urma cărora și-au dobândit calitățile și abilitățile de adevărați luptători, potrivit unui anunț al Forțelor Navale Române.
 
Elev caporal Laura Drăgan este viitor maistru militar de marină, dar este și absolventă a Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza” din Constanța. Laura a stat de vorbă cu elevii de clasele V-VIII de la Eforie și le-a povestit cum a decis ea că vrea să urmeze o carieră în uniformă, la o vârstă foarte fragedă. A fost șansa multor elevi de gimnaziu de a afla care sunt oportunitățile reale ale învățământului militar și care sunt pașii pe care și ei îi pot urma pentru a deveni, pe viitor, elevi de colegiu militar sau de școală de maiștri militari.
 
„Liceenii de la „Carmen Sylva” au avut și ei șansa de dialog 1:1 cu militarii prezenți la activitate. Fruntașul Andrei Catargiu, acum elev în anul II la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, le-a împărtășit din propria lui experiență. A venit de la Suceava la malul mării, mai întâi ca soldat gradat profesionist într-o structură de Poliție Militară, iar apoi a văzut oportunitatea de a urca în ierarhia militară optând pentru Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale”, transmit reprezentanții Forțelor Navale.
 
Proaspăt absolvent, maistrul militar clasa a V-a Sebastian Văcărencu, de la Brigada de Radioelectronică și Observare, a putut retrăi experiența orelor de pregătire marinărească din școala militară, antrenându-i el pe elevii de clasele primare, de gimnaziu și de liceu la o sesiune extrem de distractivă de jocuri marinărești. Anterior carierei de militar, Sebastian și-a dat licența în Navigație și transport maritim și fluvial la Universitatea Maritimă din Constanța. A navigat o scurtă perioadă, până a decis să se reorienteze către marina militară. La absolvirea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, Sebastian a optat pentru o funcție la o unitate de uscat din Forțele Navale, pentru că, o perioadă, vrea să stea mai aproape de familie.
Inginer mecanic pasionat de domeniul său, căpitanul Patrick Otti, șeful Catedrei de Electromecanică Navală de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale nu s-a sfiit să participe la jocurile de tras la parâmă și aruncare a bandulei la punct fix. În același timp, a profitat de interesul elevilor pentru a le vorbi, pe înțelesul lor, despre avantajele unei cariere de maistru mecanic și mai ales despre importanța mecanicilor și electricienilor la bordul navelor militare.

 
„Tot pe înțelesul elevilor, mai întâi de școală primară și apoi de liceu, un veteran în profesia sa și veteran al teatrelor de operații, M.m.pr. Florin Tianu li s-a prezentat elevilor de la „Carmen Sylva” din perspectiva luptătorului. Încadrat la Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă, militarul este unul dintre cei mai buni specialiști EOD din Forțele Navale. Cu talentul său aparte de povestitor, M.m.pr. Tianu le-a dezvăluit elevilor care îl priveau fascinați crâmpeie din viața reală a luptătorului subacvatic ce a privit de nenumărate ori pericolul în ochi”, mai precizează sursa.
 
Elevele care învață la „Carmen Sylva” s-au ales de pe urma activității „Ziua Armatei României în școli” cu un nou model către care să aspire. M.m. II Roxana Chihaia, scafandru aeropurtat, le-a făcut surpriza de a aduce cu ea și kitul de parașutist cu care i-a impresionat definitiv pe elevii tuturor celor trei cicluri de învățământ. I-a cucerit mai întâi cu firea ei blândă și chipul prietenos care nu i-ar fi dus, inițial, pe copii cu gândul că au în fața lor una dintre cele mai curajoase și bine pregătite femei militar din Forțele Navale, capabilă să se remarce și să scrie istorie într-un domeniu dominat de bărbați.
 
Activitatea interactivă care i-a adus pe tinerii lupi de mare și pe luptătorii de la Centrul de Scafandri mai aproape de elevii de la Eforie Sud a fost posibilă și datorită implicării M.m. I Aurora Papan, reprezentantă a primei generații de femei marinari militari din istoria Forțelor Navale Române. M.m. I Papan este un real model inspirațional către care elevele și proaspăt absolventele Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale tind când își proiectează mental cariera. De pe poziția de maistru militar de comandă al Centrului 39 Scafandri, M.m. I Aurora Papan demonstrează că feminitatea, blândețea și seriozitatea unei femei pot coexista perfect cu rigorile dure și trăsăturile puternice de caracter impuse de haina militară.
 
„A fost o bucurie să le putem arăta elevilor fața umană, empatică și prietenoasă a câtorva dintre militarii Forțelor Navale, a căror muncă obișnuită înseamnă de fapt veghea pentru siguranța oamenilor. A fost și pentru copii și adolescenți o bună ocazie să înțeleagă rolul Armatei României, cât de importante sunt valorile ca: responsabilitatea, disciplina și curajul, dar și că armele nu sunt jucării, iar tehnica și tehnologiile moderne din domeniul militar sunt elemente necesare care ajută la menținerea unui climat de pace și siguranță”, încheie sursa citată.
 

 
 
 
 Citește și
Forțele Navale Române300 de militari au participat la exercițiul „Danube Protector 24.11.II”, desfășurat pe Fluviul Dunărea
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii