Ziua camerei de fotografiat. Cine este inventatorul. Care este una dintre cele mai populare (video)
Ziua camerei de fotografiat. Cine este inventatorul. Care este una dintre cele mai populare (video)
29 Jun, 2020 18:15
ZIUA de Constanta
5592
Marime text
- Astăzi când faci o fotografie cu o simplă apăsare pe buton este greu să te gândeşti că, în trecut, oamenii nici nu bănuiau că va exista aşa ceva în lume.
- Fotografiile au acum rezoluții foarte mari, sunt digitale, obiectivele camerelor de fotografiat sunt uimitoare și surprind și cele mai mici detalii, unele au chiar touchscreen și câteva milioane de culori.
Cine a inventat aparatul de fotografiat
Fotografia nu a fost inventată de o singură persoană, la fel ca multe altele. Doar ideea de a îmbunătăţi un lucru cum este el astăzi, că a trecut prin multe etape, te ţine cu acest gând.
Alhazen este denumit astăzi ca cel care a descoperit elementele de bază ale camerei obscure şi tatăl opticii moderne. Alţii spun că Roger Bacon ar fi, de fapt, cel care a construit prima cameră obscură prin care putea fi privit soarele.
Mai sunt menţiuni care arată faptul că încă de pe vremea lui Aristotel s-a ştiut cum se poate pune realitatea într-o cutie: este suficient să facem o gaură într-o cutie închisă ca să apară o imagine reală inversată pe fondul interior al cutiei.
În 1568, Daniello Barbaro a montat pe camera obscură lentile şi a făcut posibil ca acea gaură prin care pătrundea lumina să fie schimbătoare pentru a accentua imaginea şi a-i oferi claritate.
În 1816, Joseph Niepce a realizat un aparat foto dintr-o cutie de bijuterii la care a ataşat o lentilă de microscop. El a reuşit astfel să facă un negativ. El a folosit hârtie îmbibată în clorură de argint, care se închidea la culoare când era expusă la lumină. Cum al doilea tratament chimic nu era cunoscut, pentru a deveni poza clasică, fotografia lui Niepce a rămas doar un negativ. Se spune că ar fi făcut fotografia în Franţa. A avut nevoie de 8 ore de expunere.
În 1835, William Talbot a fost primul care a transformat negativul în pozitiv. Aparatul său de fotografiat avea 6 cm lăţime, iar când apăsa declanşatorul se dechidea un obturator, lumina pătrundea prin obiectiv, traversa diafragma şi impresiona filmul. În camera obscură el introducea o hârtie în soluţie de nitrat de argint, pe post de suport negativ, iar după ce aceasta se usca era trecută prin iodură de potasiu, apoi spălată cu apă, şi uscată la întuneric. Hârtia pentru pozitiv era tratată cu o soluţie de sare de bucătărie şi nitrat de argint. Cele două hârtii se suprapuneau şi erau ţinute, sub presiune, într-un cadru, apoi scoase la lumină cu negativul deasupra până când imaginea apărea pe pozitiv. Ca fixator se folosea bromura de potasiu, care a fost înlocuită cu hiposulfitul de sodiu.
Au urmat apoi numeroşi participant la îmbunătăţirea aparatului de filmat, iar în 1888 a fost pusă la vânzare primul aparat de fotografiat, opera lui Eastman Dry Plate şi a Companiei de Film şi era folosit un sistem Kodak.
Camera de fotografiat a devenit un obiect foarte obișnuit în ziua de astăzi, iar răspândirea rețelelor sociale ne ajută să răspândim pozele reușite pe care le-am făcut de-a lungul timpului.
La început aparatele de fotografiat erau deosebit de scumpe și scoteau numai poze alb-negre, iar ca și bliț era folosit un amestec format din praf de pușcă și alte substanțe.
De la tehnica inventată de francezul de Joseph Niépce și instrumentul său numită heliograf care a realizat prima fotografie în anul 1825, a trecut destul de mult timp, iar acum tehnologia a devenit accesibilă pentru oricine astfel că fiecare persoană își poate permite un astfel de instrument.
Au mai urmat mulți alți inventatori și pionieri în domeniul fotografiei precum Louis Jacques Daguerre, Hamilton Smith sau George Eastman, fondatorul companiei Kodak și cel care în anul 1888 a vândut primul aparat de fotografiat al acestei firme devenite celebre între timp.
Leica I a fost unul dintre cele mai populare camere foto în anul 1925, ceea ce a dus la apariția mai multor competitori, printre care și Kodak cu al său Retina I în 1934. Japonezii au pus bazele firmei Canon în 1936, care a început să producă astfel de dispozitive care au devenit și ele extrem de apreciate, mai ales în SUA.
Prima cameră digitală a apărut în Japonia, la sfârșitul anului 1989 și a fost produsă de compania Fuji și costa și ea câteva mii de dolari.
Fotografiile au acum rezoluții foarte mari, sunt digitale, obiectivele camerelor de fotografiat sunt uimitoare și surprind și cele mai mici detalii, unele au chiar touchscreen și câteva milioane de culori.
Ziua camerei de fotografiat este dedicată acestui progres tehnologic deosebit de important și care ne-a ajutat încă de la apariția sa, să surprindem momentele plăcute și imaginile minunate pe care ni le dăruiește viața. Totodată, multe evenimente pot fi păstrate mult mai ușor în acest fel, pentru a ne aduce aminte cu plăcere lucrurile cu adevărat frumoase din viața noastră.
Sursa video: Youtube/ TL Plus Maramures
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii