Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Culturii Naționale Depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

ro

15 Jan, 2022 15:57 2022 Marime text

Pe 15 ianuarie se sărbătorește în România Ziua Culturii Naționale, dată aleasă și pentru celebrarea lui Mihai Eminescu. Poetul național al românilor s-a născut la 15 ianuarie 1850. În fiecare an, de ziua Culturii se organizează manifestări în toată țara. 

 
 
​Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011. Cu un an înainte, parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.
 

Și la Constanța a fost marcată Ziua Culturii Naționale..A avut loc astăzi, 15 ianaurie, o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului. 



Mihai Eminescu: "Aruncaţi din întâmplare la răspântia unde se ating cele trei lumi deosebite şi mai mult ori mai puţin învrăjbite, lumea modernă, cea musulmană şi cea muscălească, românii chiar în virtutea originei lor, sunt meniţi a reprezenta interesele ideilor moderne şi a fi un stat de cultură deosebită, în care trei lumi se întâlnesc şi se împacă.", este mesajul de pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Constanța. 


Și primarul Chițac a transmis un mesaj cu primarul acestei zile. 


Iată mesajul integral!



 Dragi constănțeni, astăzi celebrăm Ziua Culturii Române, ocazie cu care vreau să îmi reafirm poziția în ceea ce privește renașterea vieții culturale a orașului nostru. Îmi doresc să scoatem la suprafață toată această bogăție spirituală inestimabilă și să redevenim un reper important pe harta culturală a țării noastre și, de ce nu, a Europei de Est.
 
 
 
Anul trecut am adoptat prima strategie culturală din istoria municipiului nostru, iar în 2022 vom consolida cadrul juridic și financiar necesar implementării programelor prevăzute în aceasta.
 
 

 

Astfel, avem în vedere investiții precum preluarea în patrimoniu a Grădii de Vară, reintroducerea în circuitul public a Galeriilor de Artă, reînființarea Revistei Tomis, proiecte de reabilitare a clădirilor unor obiective culturale emblematice (creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța, creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu”, restaurarea Muzeului de Artă Populară, reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” etc.).
 
 
 
 
Totodată, ne propunem să mărim bugetul și să sprijinim acele programe culturale care dau viață și culoare societății în care trăim. Dragii mei, îmi exprim încă o dată speranța că, în pofida crizelor actuale, împreună vom reuși să facem din anul 2022 un reper și un punct de plecare (și) în ceea ce privește renașterea culturală a Constanței. Sunt nerăbdător să vă prezint tot ce am pregătit și vă invit, astăzi, să citiți fie și numai câteva pagini din Eminescu și din literatura română.
 
 
Vă garantez că nu veți regreta.
 
 
Vă mulțumesc. 




Sursa foto: facebook/ Primăria Municipiului Constanța 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii