Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:25 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită la Radio România

ro

14 Jan, 2021 19:09 2167 Marime text
  • Ziua poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, zi care, prin legea scrisă şi prin cea nescrisă este şi Ziua Culturii Naţionale, va fi marcată la Radio România.
Radio România sărbătorește vineri 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.
Toate posturile Societății Române de Radiodifuziune, Agenția de presă Rador și Editura Casa Radio au pregătit emisiuni speciale, interviuri dedicate, documentare, ediții și evenimente aniversare care marchează această zi pentru românii din țară și din străinătate.

Radio România Cultural vorbește, de Ziua Culturii Naționale, despre Cultura în era digitală. Vor fi prezenți la Radio România Cultural Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, vorbitor de limba română și Ambasadoarea Franței, Laurence Auer. Scriitorul Norman Manea, unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, vorbește despre evoluția culturii române până în era tehnologiei. Fizicianul Cristian Presură, cel care a tradus versurile lui Eminescu în noțiuni fizice explică fizica din poeziile eminesciene - cosmologie, astronomie, astrofizică, relativitate, toate acestea se regăsesc în prima strofă din poezia La steaua.

Lectura în era digitală, este un alt subiect, abordat de Radio România Cultural, cu cinci vloggeri de carte.

De la muzica din care s-a inspirat Eminescu, până la muzica pe care a inspirat-o: Beethoven, Chopin, Saint-Saens, Wagner sunt doar câțiva compozitori ale căror lucrări au influențat geniul creator al lui Eminescu.

Trupe contemporane precum Firma, Jurjac s-au inspirat din versurile poetului pentru a crea muzica de azi.

Radio România Cultural va transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2021 și înregistrarea concertului de la Ateneul Român, susținut de Orchestra Română de Tineret și Direcția 5.

Radio România Actualități deschide seria programelor dedicate Zilei Culturii Naționale cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, invitatul Apelului matinal. Oameni de cultură și personalități ale lumii artistice vor fi prezenți în emisiunile RRA pe tot parcursul zilei.


Radio România Muzical propune, pentru Ziua Culturii Naționale, în principal, emisiuni care includ exclusiv creație și interpretare românească.
Programul începe cu matinalul Musica viva, continuă cu Arpeggio, unde interpretul zilei este unul dintre cei mai cunoscuți dirijori care activează astăzi în România, Tiberiu Soare, apoi cu înregistrări ale sopranei Lya Hubic și audiția în premieră a celui mai nou disc semnat de pianista Sînziana Mircea.

Exclusiv creație și interpretare românească se regăsesc în emisiunile Polifonii și Perpetuum mobile.
Două concerte organizate special pentru Ziua Culturii Naționale sunt difuzate în această zi: de la ora 15:30, concertul Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Horia Andreescu, organizat de Filarmonica bucureșteană în colaborare cu Academia Română, iar de la ora 21:00, concertul organizat de Ministerul Culturii și Centrul Național de Artă Tinerimea Română, susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, cu participarea formației Direcția 5: un program cu muzică cultă, dar și cu piese din repertoriul Direcția 5, tratate simfonic.

Radio România Muzical are o ofertă proprie și în rețelele sociale pentru Ziua Culturii Naționale: între orele 18:00-20:00 pot fi vizionate mini-recitalurile propuse de 4 tineri muzicieni români, care, selectați de Radio România Muzical, vor reprezenta România la concursul Concertino Praga 2021, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio.

Radio România Antena Satelor propune 4 producții editoriale care evidențiază importanța păstrării culturii la sat: emisiunile Căruța 4x4, Viața la țară, Lada de zestre și La școala vieții vorbesc despre opera lui Mihai Eminescu și prezența sa în societatea românească, prezintă manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale în mediul rural, înregistrări document cu „tezaure umane vii”, dar propun și o incursiune în poezia românească.


La Radio 3NET se vorbește, de Ziua Culturii Naționale, despre impactul noii realități asupra accesului tinerilor la cultură; cultura în învățământul online, lideri de opinie din domeniul cultural - mai există?

Agenția de presă RADOR pregătește trei materiale speciale: Cernăuții lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi despre Mihai Eminescu și un portret documentar Eminescu.

La Radio România Internațional vor fi știri în toate limbile de emisie despre evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale în România și peste hotare, interviuri cu personalități culturale din România şi străinătate în programele în limba română, iar conținuturile acestora vor fi postate în mediul online (site, rețele sociale).

Redacția Minorități marchează Ziua Culturii Naționale prin știri dedicate acestui eveniment, rubrica Nota zilei fiind dedicată exclusiv Zilei Culturii Naționale, iar emisiunea Észpresszó conține un interviu realizat cu membrii Grupului Iza din Maramureș, condus de Ioan Pop. Vom auzi povești despre instrumentele tradiționale ceteră, braci, tilincă, drâmbă, zongoră, vioara cu goarnă și vom asculta cântece populare românești din Maramureș, obiceiuri și datini care se păstrează și astăzi pe Valea Izei.

Radio România București FM a pregătit programe speciale dedicate Zilei Culturii Naționale:
Vrem să vorbim despre patrimoniu... la viitor!, invitat în cadrul emisiunii În comunitate este managerul Institutul Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, Oina-sportul înscris în patrimoniul național – Nicu Dobre, președintele Federației Române de oină, vine de asemenea În comunitate, Mirel Taloș, directorul Institutului Cultural Român, vorbește în multiplexul de 10 ori România despre cele peste 20 de proiecte culturale realizate de institut.

De Ziua Culturii Naționale, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin aduce românii mai aproape de tradițiile și de folclorul autentic românesc prin concertul Hora Staccato, care va fi lansat gratuit pentru vizionare în aplicația Madrigal, chiar în 15 ianuarie. Despre toate acestea vorbește pentru București FM Emil Pantelimon, manager al Corului Madrigal.

Radio România Brașov FM difuzează vineri 15 ianuarie, în matinalul Radio România Brașov FM, o intervenție a scriitorului Ion Popescu Topolog despre semnificația Zilei Naționale a Culturii. Interviuri cu directori de muzee din Brașov, elevi, studenți ai Facultății de Litere vor fi difuzate în emisiunile Pulsul Zilei, Sens Unic și Pasaj Urban.

Radio România Cluj a pregătit, pe lângă reflectarea evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale ce vor avea loc în zonă, o ediție specială a Serilor Radio Cluj: interviu în direct cu inițiatorul Legii Zilei Culturii Naționale, Victor Socaciu, dialoguri în direct cu profesorul și criticul literar Adrian Mureșan, criticul și istoricul literar Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, eminescologul Ioana Bot, de la Facultatea de Litere Cluj, prozatoarea Florina Ilis, autoarea romanului Viețile paralele, în care descrie amurgul vieții lui Eminescu, înregistrări cu scriitori clujeni despre Mihai Eminescu.

Radio România Constanța îl aduce în prim-plan, de Ziua Culturii Naționale, pe Mihai Eminescu, dar și identitatea națională, patrimoniul și proiectele culturale de interes național, evenimentele culturale dedicate zilei de 15 ianuarie în Dobrogea, situația în care se află instituțiile de cultură din Dobrogea și proiectele de conservare și valorificare ale patrimoniului cultural local și regional. Invitați - oameni de cultură din plan local și regional, de la Uniunea Scriitorilor din România - filiala Dobrogea, Clubul Artelor Solteris, Cenaclul Mihail Sadoveanu, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Asociația Culturală Wild Art.

Radio România Timișoara sărbătorește Ziua Culturii Naționale în De la om la om - emisiune interactivă ce-i va avea ca invitați pe scriitorul timișorean Robert Șerban și pe rectorul Universității de Vest Timișoara Marilen Pirtea, iar emisiunea Cultura la doi pași va fi dedicată în întregime acestei zile speciale. Pe tot parcursul zilei, ascultătorii vor intra în dialog pe tema culturii naționale.

Radio România Oltenia Craiova prezintă vineri, 15 ianuarie, în cadrul emisiunii Bună dimineața, Oltenia!, un interviu cu criticul și istoricul literar Gabriel Coșoveanu despre actualitatea lui Mihai Eminescu, iar în cadrul emisiunii Pulsul zilei va fi difuzat un reportaj despre Doina lui Eminescu - discuții și controverse în timpul comunismului.

Voci marcante ale culturii noastre naționale - poetul Adrian Păunescu și actorii Gheorghe Cozorici și Leopoldina Bălănuță, se aud la Bună dimineața, Oltenia!, Pulsul zilei și Sens unic

Sărbătoarea Zilei Naționale a Culturii continuă la Radio Craiova - pe 17 ianuarie, la Teatru Radiofonic se aude spectacolul-recital al actorului Emil

Boroghină - La steaua care-a răsărit

Radio România Reșița va difuza, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, materiale publicistice referitoare la trecerea lui Mihai Eminescu prin spațiul Banatului, legăturile acestuia cu Teatrul Vechi din Oravița și originea poemului Luceafărul (care are la bază două legende de pe Valea Carașului), interviu cu o personalitate a culturii naționale, doctor în filologie, Ada D.

Cruceanu, la emisiunea De vorbă cu România frumoasă, iar seara, în cadrul unei emisiuni interactive, ascultătorii sunt provocați să redescopere poezia și muzica românească.

Radio România Târgu Mureș invită ascultătorii la reflecție: cât este de cunoscut și apreciat de cei tineri poetul național Mihai Eminescu, acum, la aniversarea a 171 de ani de la nașterea sa, modernizăm literatura română propunând noi curente literare și noi scriitori și uităm de clasici - întrebări la care răspunde dr. Bogdan Rațiu, profesor la Liceul Teoretic Bolyai Farcaș din Târgu Mureș și cadru didactic universitar la Facultatea de Științe și Litere.

Ziua Culturii Naționale în județele Mureș, Harghita și Covasna - manifestări organizate în contextul pandemiei - expoziții online, carte, teatru, cinema, radio-tv, online, interviuri, manuscrisele eminesciene (prof. Ion Dur), ispitele gnoseologice ale lui Eminescu (acad. A.Surdu), corespondența Eminescu-Creangă, Eminescu, unul dintre Feții-Frumoşi la care merită să ne raportăm (Dan Puric), din lirica eminesciană (actrițele Melania Ursu, Daniela Nane) - despre toate acestea și nu numai, la Radio România Târgu Mureș, vineri 15 ianuarie.

Radio România Iaşi sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o suită de emisiuni-eveniment, ce-și propun să (re)interpreteze rolul educaţiei în spaţiul radioului public, să privească spre cultură într-un mod disociat: atât ca produs, obiect, domeniu etc., cât şi ca mod de abordare a realității.

Celebram un mare creator - Mihai Eminescu și reflectăm asupra valorilor culturale naționale este tema zilei la Radio Iași: Valentin Coşereanu, fost director al Centrului Național de Studii Mihai Eminescu (Ipotești) şi Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona, ne conduc la alt început; Joldești (comuna Vorona, județul Botoșani) reprezintă locul nașterii mamei poetului (Raluca Iurașcu) şi recunoașterea, drept consecință, a întâietății; este analizat și „complexul care formează idealul românilor de pretutindeni” prin legătură directă cu români din Cernăuți; Georges Barthouil, din Avignon - Franța, un bun cunoscător al limbii române, recită din Eminescu; Nicolae Dabija (Basarabia) confirmă spusele percutante ale lui Eminescu; documentar audio cu criticii Ioan Holban și Alexandru Călinescu și înregistrări din Fonoteca Radio Iași - operele Decebal și Geniu pustiu de Mihai Eminescu, în interpretarea lui Constantin Noica, sunt principalele repere ale zilei de 15 ianuarie.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită și la Radio Chișinău: interviu cu poetul român Claudiu Komartin în Matinalul Familia Diminescu, interviuri, reportaje și analize, în emisiunile Dor de izvor românesc și Un pământ și două ceruri.

Evenimentele consacrate zilei de 15 ianuarie sunt reflectate în jurnalele și buletinele de știri.

Editura Casa Radio vă invită din nou la o audiție specială în casele dumneavoastră, alături de audiobook-uri și CD-uri care celebrează cultura sub toate formele sale - Luceafărul de Mihai Eminescu într-un album de benzi desenate conceput de Alexandru Ciubotariu şi un disc audio cu trei înregistrări din Fonoteca Radio în interpretarea strălucită a trei generații de actori: George Vraca, Ion Caramitru și Ada Condeescu.

Sursă foto: Radio România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii