Ziua de 13 mai în istorie Ziua internaţională a humusului. Cum pregătim o rețetă de humus cu ardei copți
Ziua de 13 mai în istorie: Ziua internaţională a humusului. Cum pregătim o rețetă de humus cu ardei copți
13 May, 2022 10:26
ZIUA de Constanta
1691
Marime text
Data de 13 mai marcheză Ziua internaţională a humusului.
În această zi, #HummusDay, se celebrează unul dintre cele mai îndrăgite preparate emblematice din estul bazinului mediteranean: humusul.
Potrivit paginii oficiale a Zilei internaţionale a humusului, hummusday.com, "reţeta" acestei sărbători este clară: "mâncaţi humus la 13 mai la micul dejun, prânz sau cină".
Cum pregătim o rețetă de humus cu ardei copți
Ingrediente
- 1 conserva naut Sun Food
- 1 ardei gras rosu mare/2 ardei grasi rosii mici
- 1/2 lime/lamaie mica (doar sucul)
- 1 catel usturoi
- 4-5 linguri ulei de masline
- sare
Mod de preparare – Hummus cu ardei copti
Spalam ardeiul, il stergem bine si il asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Il intepam din loc in loc si il coacem, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25 minute sau pana cand se inmoaie foarte bine.
Il scoatem din cuptor, il invelim in hartie de copt sau il introducem intr-o punga de hartie si il lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, curatam coaja, samburii si cotorul.
Punem pulpa ardeiului in robot, adaugam boabele de naut bine scurse, zeama de lime, catelul de usturoi ras prin razatoarea cu gauri mici, uleiul de masline si sare dupa gust.
Citește continuarea pe lauraadamache.ro
Ziua de 13 mai în istorie
1497: Papa Alexandru al VI-lea îl excomunică pe Girolamo Savonarola.
1515: Sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei și văduva regelui Ludovic al XII-lea al Franței, Maria Tudor, se căsătorește oficial cu Charles Brandon, Duce de Suffolk, deși erau căsătoriți în secret de trei luni.
1607: Au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smith și un batalion de soldați debarcați în Virginia, la Jamestown.
1787: Căpitanul Arthur Phillip părăsește Portsmouth, Anglia, cu unsprezece vase pline cu condamnați pentru a înființa o colonie penală în Australia.
1846: Statele Unite declară război Mexicului; începutul războiului mexicano-american.
1860: Bătălia de la Calatafimi: trupele conduse de Giuseppe Garibaldi înfrâng armata napoletană.
1861: Astronomul australian John Tebbutt descoperă cometa C/1861 J1, una din cele mai mari comete ale secolului al XIX-lea.
1888: Odată cu adoptarea Lei Áurea („Legea de aur"), Imperiul Braziliei abolește sclavia.
1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
1917: La Fátima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.
1926: Este deschis cel mai mare pod suspendat din Brazilia. Podul Hercílio Luz din Florianópolis leagă continentul de insula Santa Catarina.
1940: Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franței de către Germania, armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs "sânge, trudă, lacrimi și sudoare" în Camera Comunelor.
1940: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos își părăsește țara pentru Marea Britanie după invazia nazistă. Prințesa Juliana își duce copiii în Canada pentru siguranță.
1943: Al Doilea Război Mondial: Lipsită de sprijin eficient de la Berlin, armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților.
1960: Prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal cel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.
1969: La Kuala Lumpur, Malaezia au loc revolte rasiale, cunoscute mai târziu sub numele de "Incidentul din 13 mai".
1981: A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul Mehmet Ali Ağca.
1989: Protestele din Piața Tiananmen: Grupuri mari de studenți ocupă Piața Tiananmen și încep greva foamei.
1995: Britanica Alison Hargreaves, în vârstă de 33 de ani, devine prima femeie care cucerește Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.
1999: Ca urmare a falimentului băncii Bancorex, guvernul Radu Vasile adoptă o Ordonanță de Urgență care prevede transferul depozitelor persoanelor fizice, în valoare de 124 milioane dolari și 1.411,6 miliarde lei, de la Bancorex la BCR, care urmează să le restituie depunătorilor. Sumele vor fi preluate la datoria publică internă și acoperite prin titluri de stat.
2000: Are loc explozia de la depozitul de artificii din Enschede, Olanda, care distruge un întreg cartier de locuințe, provocând moartea a 23 de oameni.
2005: Masacrul de la Andijan, Uzbekistan, când trupele Serviciului Național de Securitate din Uzbekistan au tras într-o mulțime de protestatari.
Diversitatea cockteilurilor, celebrată astăzi
În fiecare an, la 13 mai se celebrează una dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume, cocktailul. Amestecuri de băuturi alcoolice sau non-alcoolice, cu felurite ingrediente, într-o diversitate uimitoare de arome, culori şi forme de prezentare, cocktailurile sunt atât savuroase, cât şi amuzante, fiind alegerea perfectă la întâlnirile cu prietenii şi ocazii speciale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii