Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:18 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de 15 aprilie în istorie Ziua mondială a artei. Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo da Vinci

ro

15 Apr, 2022 10:37 2350 Marime text
 Madona Benois, 1478 - Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg, foto: wikipedia.org
Ziua mondială a artei este marcată anual, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei artelor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima dată în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia, considerată cea de a şaptea artă.

Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452, considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu "În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu".


Ziua de 15 aprilie în istorie 


1755: Poetul, jurnalistul și lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat la Londra "Dicționarul limbii engleze" după nouă ani de muncă. Este încă considerat a fi unul dintre cele mai influente dicționare din istoria limbii engleze.

1762: Prin decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Terezia, se înființează regimentele grănicerești românești: I la Orlat și II la Năsăud.


1779: Astronomul francez Charles Messier descoperă o galaxie spirală în constelația Fecioara, pe care o listează cu numărul 58 în catalogul său. Galaxia este situată la aproximativ 68 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ

1865: Președintele Abraham Lincoln moare după ce a fost împușcat în seara precedentă de actorul John Wilkes Booth. Vicepreședintele Andrew Johnson devine președinte la moartea lui Lincoln.

1875: Francezii Joseph Crocé-Spinelli și Théodore Sivel au murit din cauza lipsei de oxigen la o altitudine de aproximativ 8.000 de metri în timpul unui zbor cu balonul în scopul investigațiilor spectroscopice. Al treilea participant, Gaston Tissandier, a supraviețuit și a reușit să aterizeze, dar a rămas surd.

1896: Ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.

1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.


1918: Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1941: Începe greva minerilor din Valea Jiului, care îngreunează aprovizionarea armatei antonesciene și a trupelor germane aflate în țară.

1941: Generalul american Douglas MacArthur este numit comandant al forțelor aliate în Pacific.

2019: Un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris; acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

1944: Al Doilea Război Mondial: Primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacă Turnu-Severin.

1944: Al Doilea Război Mondial: Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului. Universitatea e distrusă parțial.

1945: Al Doilea Război Mondial: Trupele britanice au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1947: Înființarea Filarmonicii "Banatul" din Timișoara.

1949: Înființarea Filarmonicii "Gheorghe Dima" din Brașov.

1949: Are loc premiera dramei "Bălcescu" de Camil Petrescu.

1957: Se încheie un acord româno-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice staționate încă din 1944 pe teritoriul României.

1964: Plenara lărgită a CC al PCR adoptă Declarația cu privire la poziția PCR în problemele mișcării comuniste și muncitorești internaționale. Declarația condamnă pretențiile PCUS de a domina mișcarea comunistă internațională sub pretextul internaționalismului proletar. Declarația marchează începutul oficial al politicii independente a României în cadrul "lagărului comunist".

1971: La Porțile de Fier, este conectat la sistemul energetic național primul hidroagregat de producție românească.

1989: A vut loc Tragedia de pe Hillsborough, o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, soldată cu moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

1989: Reformistul Hu Yaobang a murit în China. Moartea sa, două zile mai târziu, a dus la primele demonstrații în Piața Tiananmen din Beijing.

1991: Inaugurarea oficială a activității Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) (Londra).

1998: Guvernul condus de Radu Vasile a fost validat de către Parlamentul României.

2013: Două bombe au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massachusetts, omorând cel puțin trei persoane și rănind alte 183.

2019: Un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris; acoperișul și turla principală s-au prăbușit


Sărbători

Danemarca: Sărbătoare națională

Ziua mondială a artei - World Art Day. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr.1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.


Ziua deprimantă

E imposibil să fim optimişti în fiecare zi. Câteodată, pur şi simplu toate lucrurile ne merg pe dos, iar Ziua deprimantă (#ThatSucks!) este un îndemn pentru a accepta că există şi astfel de momente.

Ziua microvoluntariatului

Ziua microvoluntariatului încurajează persoanele ocupate să se implice în cauze importante, fără să fie nevoie de a consacra prea mult timp sau energie.



Ziua presupunerilor

Ziua presupunerilor (#TakeAWildGuessDay) celebrează intuiţiile şi estimările, chiar şi pe cele mai improbabile, şi este un îndemn pentru a ne folosi abilităţile deductive şi instinctul. Într-o lume în care căutăm mereu răspunsul corect, intuiţia este câteodată cheia. O bănuială ne poate ajuta să descoperim ceea ce poate abilităţile noastre analitice au lăsat nedetectat.



Sursa: Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii