Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:58 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de 28 mai, în istorie Tudor Chirilă împlinește 48 de ani. Câteva lucruri pe care nu le știai despre celebrul artist (VIDEO)

ro

28 May, 2022 12:22 2361 Marime text
Tudor Chirilă, foto: Facebook/ Tudor Chirilă
Tudor Chirilă împlinește azi, 28 mai, 48 de ani. 

Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre celebrul artist 

1. Tudor Chirilă (n. 28 mai 1974, București) este un actor, muzician, compozitor, producător și critic politic român. A fost solistul formației Vama Veche, apoi a fondat formația Vama. Ca actor, a jucat în numeroase filme de scurt și lung-metraj și a interpretat roluri de referință în spectacolele de teatru ale unora dintre cei mai importanți regizori români.

2. În 2012, a publicat prima sa carte, “Exerciții de echilibru”, care a reunit o selecție a celor mai bune texte de pe blogul personal: www.tudorchirila.blogspot.com  


3. În 2014, a devenit antrenor la Vocea României, alături de Loredana Groza, Smiley și Marius Moga. De-a lungul timpului, Tudor Chirilă s-a implicat în numeroase campanii sociale. În 2005, a fost inițiatorul campaniei “Live pentru viață”, prin care s-au strâns donații pentru sinistrați, scrie wikiepdia.org. 

4. A susținut campania de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer "Nu mă ignora", inițiată de Asociația Salvează Vieți. . Alături de "Agenția de Vise", compania sa de management și booking artistic, a derulat foarte multe proiecte cu impact social și cultural, printre care “Chirilă în licee” - turneu de mentorship în liceele din București, “Cruciada Culturii”, “Premiile Ioan Chirilă” etc.

5. Artistul și antrenorul de la Vocea României, a fost ales de Warner Bros Animation să interpretează varianta în limba română a Jokerului, interpretul putând astfel să își îmbunătățească abilitățile actoricești la prima experiență de acest tip.


6. A debutat în 1994 cu un rol de figurație în “Nobody’s children”. În 1999, a jucat rolul unui refugiat din fosta Iugoslavie în pelicula austriacă "Nordrand” regizată de Barbara Albert.

7. În 2001, Tudor Chirilă a fost o vedetă invitată într-un episod al seriei nemțești “Kommissar Rex”, interpretând rolul lui Dimitrij. În 2004, a filmat pentru “Milionari de weekend”, film românesc în regia lui Cătălin Saizescu, alături de Andi Vasluianu, Maria Dinulescu și Mihai Bendeac . Tudor Chirilă a jucat rolul lui Godzi, un tânăr care, forțat de circumstanțe este, complicele unui furt.

8. Doi ani mai târziu a jucat în filmul lui Tudor Giurgiu, "Legături bolnăvicioase", alături de Maria Popistașu și Ioana Barbu.

9. Între 2006 și 2012 a filmat mai multe scurtmetraje românești printre care “Eu sunt eu” în regia Monicăi Istrate și “Love Marketing” în regia lui Andrei Sota, după un scenariu propriu. În 2014 a avut premiera pelicula grecească regizată de Yorgos Tsemberopoulos, “The Enemy Within” (“O ehthros mou”), în care Tudor Chirilă a jucat rolul unui șef de bandă de spărgători.


10. În același an a fost lansat scurtmetrajul"The Couch" filmat cu un an în urmă în Marea Britanie și regizat de Emre Kayiș.


Ziua de 28 mai în istorie 


585 î.Hr.: În timp ce Aliattes al II-lea se luptă cu Cyaxares în Bătălia de la Halys, are loc o eclipsă solară, prezisă cu precizie de filosoful grec Thales din Milet. Potrivit lui Herodot, apariția eclipsei a fost interpretată ca un semn, lupta s-a oprit imediat și a fost încheiat un armistițiu.

1357: Petru cel Just devine rege al Portugaliei.

1588: Flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare pe Insula Marea Britanie.

1812: Tratatul de la București încheie Războiul Ruso-Turc (1806–1812) cu o creștere teritorială a Rusiei. Principatul Moldovei pierde Basarabia.

1871: Căderea Comunei din Paris.

1918: Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană își declară independența.

1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul "Despre numerele calculabile cu aplicații în problema decizie", articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.

1937: Este fondată fabrica germană de automobile Volkswagen (VW).

1940: Al Doilea Război Mondial: Bătălia Belgiei se încheie cu ocuparea Belgiei de către forțele germane, după ce armata belgiană a capitulat.

1940: Al Doilea Război Mondial: Forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.

1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat "Prizonierii uitați", declanșând o campanie de scrisori ce a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.

1964: A fost creată Organizația pentru Eliberarea Palestinei (Ierusalim, 28 mai – 2 iunie 1964).

1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou național

1971: A fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte 3"; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian.

1975: Cincisprezece țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, crearea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest.

1977: A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani și replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialiști români.

1982: Războiul din Insulele Falkland: forțele britanice înving pe cele argentiniene în Bătălia de la Goose Green.

1987: Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie.

1992: A fost semnat, la București, Tratatul româno–american pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

1993: Eritrea și Monaco se alătură Națiunilor Unite.
1995: Orașul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populației.

1998: Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.

1999: Scandalul dioxinei: descoperirea unor animale contaminate cu dioxină și vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.

1999: La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute.




Aniversări

1968: Kylie Minogue, compozitoare-cântăreață australiană, producătoare și actriță
1974: Tudor Chirilă, actor, cântăreț și compozitor român




Calendar creștin ortodox

Sf. Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului (calendar ortodox)
Sf. Mc. Eladie și Eliconida


Sursa video: Youtube/ Vama Music 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii