Ziua de Comemorare a Victimelor SIDA Întârzieri în ceea ce privește îngrijirea complexă a persoanelor care trăiesc cu HIV!
Ziua de Comemorare a Victimelor SIDA: Întârzieri în ceea ce privește îngrijirea complexă a persoanelor care
01 Dec, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1138
Marime text
- În fiecare an, pe 1 decembrie, citim statistici despre victimele bolii SIDA, aflăm câte cazuri noi sunt și care sunt costurile sistemului de sănătate
- Este izbitor că ceea ce se reflectă în societate sunt, aproape exclusiv, numere
- Fundația Baylor atrage atenția asupra întârzierii sistemului de îngrijire actual în a răspunde nevoilor complexe ale persoanelor care trăiesc cu HIV
Cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor SIDA, Fundația Baylor atrage atenția asupra întârzierii sistemului de îngrijire actual în a răspunde nevoilor complexe ale persoanelor care trăiesc cu HIV. Avem tratamente moderne, medicamente de ultima oră, dar este acest lucru suficient?
„Avem infecționiști bine pregătiți, însă sistemul s-a obișnuit să lase toată responsabilitatea îngrijirii complexe pe umerii acestor specialiști; la partea de integrare a mai multor specialități, medicale și non-medicale, mai avem încă mult de lucrat. În România, sistemul este repetitiv, reacțiile sunt în ecou, iar colaborările interdisciplinare și transdisciplinare sunt mai degrabă o raritate decât o bună practică.” – a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.
Deseori, pe 1 decembrie, citim statistici despre victimele bolii SIDA, aflăm câte cazuri noi sunt și care sunt costurile sistemului de sănătate. Este izbitor că ceea ce se reflectă în societate sunt, aproape exclusiv, numere.
„Cheltuieli cuantificate, statistici… Ne exprimăm îngrijorarea pentru că în spatele cifrelor pândește pericolul ignorării subiectului real care este Omul. Devine mai ușor să îl pierdem din vedere, să nu băgăm de seamă nedreptăți sociale, vulnerabilități, un risc mai crescut de îmbolnăvire, suferința, lipsa accesului la îngrijire. Din perspectiva sănătății publice, costurile sunt cu mult mai mari dacă nu facem un efort de a moderniza felul în care îngrijim persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA”, mai transmit reprezentanții Baylor.
În cadrul celui mai recent studio realizat de Fundația Baylor Marea Neagră privind stigmatizarea și discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV din Constanța la care au participat în mod voluntar 95 de persoane care trăiesc cu HIV, majoritatea pacienților au răspuns că nu s-a simțit stigmatizați și nici discriminați în ultimele 12 luni, însă rămâne un procent de 20% de pacienți care simt că sunt tratați diferit, și alți 23% care pot raporta situații în care efectiv au fost defavorizați din cauza diagnosticului de infecție cu HIV.
Mai precis, 40% au fost discriminați de prieteni, 35% de personalul medical care nu tratează HIV în mod obișnuit (de exemplu, la serviciile de medicina muncii sau la maternitate), iar restul au fost discriminați pe internet (29%) sau de angajați din sistemul public, de exemplu la Poliție (18%). Studiul a fost realizat în 2022.
Un studiu anterior publicat de ARAS, în 2007, arăta că până la 52% dintre persoanele care trăiesc cu HIV erau discriminate.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ziua Internațională de comemorare a victimelor SIDA. Studiu - 20% dintre constănțenii care trăiesc cu HIV se simt stigmatizați și discriminați
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii