LIVE Text Ziua Dobrogei Suită de manifestări culturale la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)
LIVE Text Ziua Dobrogei: Suită de manifestări culturale la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)
14 Nov, 2024 11:15
ZIUA de Constanta
207
Marime text
- Pe 14 noiembrie 2024, când se sărbătorește Ziua Dobrogei, Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța a pregătit pentru public o multitudine de evenimente menite să celebreze cei 146 de ani de când regiunea s-a întors la patria-mamă.
Startul se dă la ora 11:00, când managerul interimar al Bibliotecii Județene, dr. Amelia Stănescu va adresa cuvântul de bun-venit, fiind urmată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care va susține o alocuțiune.
În continuare, vor avea loc următoarele:
- 11.30 - Lansarea numărului festiv al revistei „Biblion”, publicație a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța. Prezintă: dr. Amelia Stănescu, manager interimar; dr. Angela Anca Dobre, responsabil număr;
- 13.00 - Lansarea Albumului „Transhumanța. Izvoare și mărturii”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2024. Prezintă: dr. Constantin Cheramidoglu, cercetător și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, editor volum. Albumul face parte din proiectul bibliotecii „Transhumanța în imagini și mărturii orale”. Vor susține alocuțiuni Adrian Ion Robu, președinte Asociația „Izvorul” și dr. Emilia Stoian, profesor;
- Eveniment artistic cu participarea membrilor asociațiilor „Izvorul” și „Zestrea săceleană” din orașul Săcele, jud. Brașov;
- Expoziția „Portul mocănesc”;
- 15.30 – Dezbaterea „Amintiri din perioada constănțeană” cu scriitorul și traducătorul Bogdan Ghiu.
UPDATE:
Gina Ghiață, șefa Arhivelor Județene este prezentă la eveniment. De asemenea, și Costin Scurtu participă la evenimentul anunțat.
Amelia Stănescu deschide evenimentul.
„În fața publicului constănțean aducem invitați de seamă. Este vorba despre: Valentin Ciorbea, Dănuț Culețu, Constantin Cheramidoglu, Ruxandra Nazare de la Biblioteca din Brașov, Adrian Robu etc. În acest an serbăm Ziua Dobrogei prin lansarea numărului revistei Biblion și al albumului "Transhumanța. Izvoare și Mărturii. De Ziua Dobrogei ne amintim că suntem binecuvântați să trăim pe meleaguri dobrogene. Suntem împreună! Suntem o Românie unită! La mulți ani, Dobrogea! ”
A sosit la eveniment și Ovidiu Dunăreanu.
Corina Apostoleanu spune că oaspeții evenimentului de la Săcele au ținut să vină îmbrăcați în port popular. Mai târziu vor descrie amănunțit costumele pe care le poartă.
Ia cuvântul Valentin Ciorbea.
„Ziua Dobrogei este cea mai importantă zi din istoria ei modernă”
Valentin Ciorbea povestește firul istoric care a dus la eliberarea Dobrogei de sub stăpânire otomană.
„Dintr-o regiune de margine, Dobrogea a devenit o regiune de deschidere. Cred că activitatea de astăzi este binevenită pentru a ne aduce aminte de ce au făcut înaintașii noștri”
Urmează să ia cuvântul Dănuț Culețu, unul dintre inițiatorii Zilei Dobrogei.
„Când eram prefect, Stoica Lascu mi-a atras atenția asupra faptului că 23 noiembrie este o zi foarte importantă pentru Constanța. În 2012, alături de Gigi Chiru, când eram în Parlament, foarte mulți colegi au fost de acord cu noi că această dată este foarte importantă și merită sărbătorită. Anul viitor cred că este necesar să pregătim și pentru aromâni și pentru dobrogeni un eveniment ”
Urmează lansarea noului număr al revistei Biblion.
Amelia Stănescu o numește o „bijuterie editorială "
Este prima apariție după o pauză de trei ani.
Cititorii vor afla din acest număr informații despre patrimoniul material și imaterial al Dobrogei.
Ovidiu Dunăreanu este invitat la microfon.
Amelia Stănescu o invită pe Angela Dobre, responsabilul numărului revistei Biblion, să ia cuvântul.
„Le mulțumesc celor 20 de contributori pentru numărul festiv. La mulți ani, dobrogeni!”
Între timp a venit și Radu Cornescu.
Corina Apostoleanu: „Partea a doua a evenimentului este dedicată strict fenomenului transhumanței”
Citește și
Eveniment de Ziua Dobrogei Expoziția „Portaluri Dobrogene” poate fi vizitată la Biblioteca Județeană Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii