Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:09 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Donald Duck, cel care a înseninat copilăria atâtor generații. Evenimentele zilei de 09 iunie

ro

09 Jun, 2022 11:01 1672 Marime text
Ziua Donald Duck, foto: Pixabay
Data de 09 iunie marchează Ziua Donald Duck. Este un prilej bun să ne aducem aminte de copilărie.

La data de 09 iunie, 1934 Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinușa cea înțeleaptă".

 Donald este o rață albă antropomorfică cu un cioc si picioare galbene-portocalii. De obicei poartă o cămașă de marinar, o beretă, precum și un papion roșu, dar nu și pantaloni (cu excepția când se duce la înot). Trăsătura care l-a făcut pe Donald faimos a fost personalitatea sa și temperamentul său exploziv. Donald a fost onorat oficial ca al treilea cel mai popular personaj din toate timpurile, cu prietenul său Mickey Mouse pe locul întâi, iar pe locul al doilea Bugs Bunny de la Warner Bros. Donald a apărut în cele mai multe filme decât orice alt personaj Disney.


În cele mai multe desene cu el, Donald vrea să aibă un timp de relaxare și de liniște, până când ceva apare și îi strică ziua. Temperamentul său îi cauzează destule suferințe, iar de cele mai multe ori îl face chiar să piardă competiții. Uneori chiar se luptă să își țină temperamentul și chiar reuește, doar că mereu revine la starea sa inițială la sfârșit. Uneori acest temperament îl și ajută și are avantaje., scrie wikipedia.org. 


De exemplu când este intimidat de Pete, frica sa se transformă în furie și astfel a putut să înfrângă fantome, rechini, capre negre, zmei uriași și alte forțe ale naturii. Și chiar ajunge în frunte în urma luptelor. Donald mai poate fi și un fel de farseor (prankster), și poate fi considerat un fel de bătăuș, mai ales în privința nepoților săi și Chip și Dale. Dar de cele mai multe ori nu intenționează faptele sale rele, și chiar le regretă la final. Donald mai este și foarte lăudăros, și se mândrește mai tot timpul de cât de talentat e la un anume lucru. Și chiar are multe talente, ca pescuitul și hockey-ul, dar lăudăroșenie sa îi urcă mai mereu la cap, ceea ce duce la rezultate haioase.




Evenimente care au marcat ziua de 09 iunie 

1598: Tratatul dintre împăratul Rudolf al II-lea și Mihai Viteazul, încheiat la Mănăstirea Dealu. Domnul Țării Românești recunoaște suzeranitatea împăratului, iar Rudolf al II-lea se obligă să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei.

1815: Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franța este redusă la granițele din 1792; Austria obține Galiția, Tirolul, Triestul, Dalmația, Stiria, Lombardia și Veneția; Olanda primește Belgia.

1818: Primul zbor cu un balon cu aer cald care zboară deasupra Bucureștiului; aerostatul a fost numit bășica lui Vodă Caragea.

1848: Începutul revoluției pașoptiste în Muntenia. Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citește Proclamația de la Islaz, programul revoluției din Țara Românească.


1856: Vasile Alecsandri a publicat, în revista „Steaua Dunării", poezia „Hora Unirii"; în scurt timp a devenit imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unității naționale românești

1934: Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinușa cea înțeleaptă".

1959: Este lansat la apă „George Washington", primul submarin dotat cu rachete balistice.

2005: Muzeul Memorial de la Sighet inaugurează o nouă sală ce va face cunoscută vizitatorilor „poezia din închisori" compusă de detinuții politici ai sistemului comunist.

2017: Aflat într-o vizită oficială de șase zile în Statele Unite, președintele Klaus Johannis s-a întâlnit cu președintele Donald Trump la Casa Albă. La finalul discuțiilor care au durat 45 de minute, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.


Nașteri

1939: Ileana Cotrubaș, soprană română
1942: Mircea Coșea, politician român
1961: Michael J. Fox, actor canadian
1963: Johnny Depp, actor american
1973: Attila Cseke, politician român
1978: Miroslav Klose, fotbalist german
1981: Natalie Portman, actriță americană de origine ebraică
1990: Raluca Anghelina, handbalistă română
1993: Lidia Buble, cântăreață română


Decese

68: Nero, împărat roman (n. 37)
1870: Charles Dickens, scriitor englez (n. 1812)
1912: Ion Luca Caragiale, dramaturg, prozator român (n. 1852)
1923: Prințesa Elena a Regatului Unit, fiică a reginei Victoria a Regatului Unit (n. 1846)
1949: Maria Cebotari, soprană română (n. 1910)
1978: Principele Nicolae al României, al doilea fiu al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria (n. 1903)


Sărbători

Sf. Ierarh Chiril al Alexandriei; Sf. Mc. Tecla, Marta și Maria (Calendar ortodox)


Ziua Donald Duck
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii