Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:49 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Financiarului Militar. MApN „La mulţi ani colegilor din structurile financiar-contabile!“

ro

20 May, 2021 09:06 2660 Marime text
  • La data de 20 mai se celebrează Ziua Financiarului Militar.
La 20 mai 1891, regele Carol I promulga noul Regulament al serviciului interior al Ministerului de Război. Structurile centrale militare cu atribuții pe linie finaciar-contabilă erau reunite în cadrul Direcţia a 7-a a contabilităţii, controlului şi pensiilor.

Evoluția domeniului finaciar-contabil din armata română intra astfel într-o etapă nouă, calitativ superioară a evoluției sale. În amintire acestui eveniment, data de 20 mai a desemnată drept Ziua Financiarului Militar.

La mulţi ani colegilor din structurile financiar-contabile!, transmite MApN pe pagina de socializare .

Primele structuri finaciar-contabile militare autonome apar în armata română modernă în anul 1852, atunci când în cadrul Ştabului Oştirii (Statul Major) din Ţara Românească a fost înființată o a patra secţie - a contabilităţii.  În acelaşi timp, Ştabul Oştirii din Moldova s-a reorganizat în trei secţii, cea de a treia secţie fiind casieria.

După Unirea Principatelor Române, în cadrul procesului și modernizare a armatei, sunt adoptate, în anul 1861, Regulamentul administraţiei şi contabilităţii corpurilor de trupă și Regulamentul soldelor.

Primul regulament al administraţiei şi contabilităţii corpurilor de trupă prevedea, printre altele, ca administraţia să se exercite de către consiliul de administraţie al corpului, compus din: colonel, preşedinte; un maior, raportor; un şef de batalion, 2 căpitani, casierul şi ofiţerul cu îmbrăcămintea, ca membri. Toate fondurile băneşti ale corpului de trupă se ţineau în casa consiliului de administraţie.

Prin Decretul nr. 202 din 9 octombrie 1862 s-a fixat noua organizare a Ministerului de Război, pe două direcţii: Direcţia l Personal şi Operaţii şi Direcţia a 2-a Administraţie generală, ultima fiind compusă din două diviziuni a câte două secţii fiecare. Structura de contabilitate făcea parte din Direcţia a 2-a Administraţie generală/ Diviziunea 2, sub denumirea de Secţia l soldă, reviste de contabilitate, administraţie interioară a corpurilor, fonduri şi ordonatori.
Prin Ordinul de zi din 25 februarie 1866, care stabilea reorganizarea Ministerului de Război, direcţiile au fost transformate în trei „diviziuni”, ultima fiind Diviziunea a 3-a Contabilitate, care cuprindea Secţia 1 fonduri, ordonanţări, verificări şi Secţia a 2-a buget, pensii, gratificări, arhivă.

După Legea Puterii Armate din 1868, care stabilea printre altele că Ministerul de Război „administrează şi dirige interesele armatei în numele domnitorului şi în conformitate cu legile statului”, domeniul financiar-contabil militar a înregistrat finisări succesive concretizate în crearea de noi direcţii şi servicii sau dezvoltarea celor existente, implicit a celei de contabilitate.

Organizarea, competenţele şi atribuţiile organului central de conducere a armatei şi ale articulaţiilor sale au fost fixate prin Regulamentul relativ la serviciul interior al Ministerului de Război. Acest act normativ, promulgat prin Înaltul Decret nr. 53 din 16 ianuarie 1870, dispunea ca diviziunile din structura ministerului să se transforme în direcţii, Diviziunea a 3-a contabilitate devenind Direcţia a 3-a contabilitate.


Această structură, condusă de un director de serviciu, se ocupa de administrarea fondurilor destinate înzestrării armatei şi era împărţită în două birouri.

Transformări notabile în organizarea Ministerului de Război au fost aduse de noul Regulament al serviciului interior al Ministerului de Război, promulgat prin Înaltul Decret nr. 312 din 1 februarie 1889, transformări determinate de cele survenite la nivelul structurilor, al organizării de ansamblu şi de detaliu a forţelor armate şi al ponderii armelor. În conformitate cu prevederile acestui act legislativ, „Administraţia centrală a războiului” cuprindea două direcţii generale.

Fiecare direcţie generală cuprindea direcţii de serviciu. Sectorul de contabilitate, ca direcţie de serviciu, primea denumirea de „Direcţia a 7-a Contabilitatea”, intrând în compunerea Direcţiei a II-a Generale a ministerului. Directorul de serviciu pregătea toate lucrările ce erau de resortul direcţiei şi concura cu directorii generali la rezolvarea chestiunilor de detaliu, scrie defense.ro

Pentru a se pune administraţia Ministerului de Război „în stare de a lucra cu continuitate şi autoritate” şi „a se concentra personalul într-una şi aceeaşi direcţie, astfel ca principiile legilor şi regulamentelor să fie aplicate în acelaşi sens, oricare ar fi arma din care ofiţerul ar face parte, căci altfel s-ar putea întâmpla să se dea soluţii diferite pentru cazuri analoge”, s-a trecut la elaborarea unui nou Regulament al serviciului interior al Ministerului de Război. Acesta a fost promulgat prin  Înaltul Decret nr. 6625 din 20 mai 1891.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii