Ziua fisticului. Cum pregătim rapid un desert cu fistic şi fructe. Rețeta completă
Ziua fisticului. Cum pregătim rapid un desert cu fistic şi fructe. Rețeta completă
26 Feb, 2022 10:54
ZIUA de Constanta
2310
Marime text
Data de 26 februarie marchează ziua fisticului.
Fisticul (Pistacia vera) este un arbust aparținând genului Pistacia originar din regiunile muntoase ale Greciei, Siriei, Turciei, Iranului, Kîrgîzstanului, Turkmenistanului, Pakistan și Afganistan.
Fisticul este cultivat pentru fructele sale care poartă același nume ca și copăcelul. Istorie Acesta provine din Orientul Mijlociu, unde a fost cultivat deja în vremuri preistorice, în special în Persia.
După cum a relatat în opera Deipnosophistae , scrisa de Ateneul din Naucrati, scriitor grec care a trăit în secolul al II-lea, în Imperiul Roman; mai mulți autori greci și eleniști vorbesc despre fistic in operele lor, plasând cultivarea lui în Siria, Persia și India și numindu-l bistachion, pistakia sau pisakion. Teza este, prin urmare, bazată în principal pe motive ideologice recente, conform căreia "fisticul" derivă din arabă (fustuaq), scrie wikipedia.org.
Fisticul nu este consumat însă doar ca gustare, fiind de asemenea, folosit în diferite tipuri de preparate. Gustul său dulce îi face să fie regăsit uneori în deserturi, cum ar fi preparatul libanez baclava sau în îngheţata cu fistic.
Studiile au sugerat că un consum moderat de fistic poate contribui la protejarea sistemului cardiovascular. Fisticul are numeroase beneficii nutriţionale, conţinând cel puţin 30 de minerale, vitamine şi fitonutrienţi. În plus, o uncie de fistic (circa 29 de grame) conţine şase grame de proteine - aceeaşi cantitate ca un ou, scrie agerpres.ro.
Şi ce poate fi mai bun decât a savura singuri delicioasele boabe de fistic? A le împărţi cu alţii, desigur! Luaţi câteva pachete şi împărţiţi-le colegilor la serviciu, aduceţi nişte dulciuri cu fistic la o reuniune cu prietenii sau familia sau, mai bine, invitaţi un prieten la o îngheţată cu fistic!
Compoziția fructelor de fistic pentru 100 g
Rețetă rapidă de desert cu fistic
Mai sănătos şi delicios de-atât nu se poate! Încearcă un mix de gusturi desăvârşite în acest desert cu fistic şi fructe – pe cât de simplu, pe atât de inedit!
Ingrediente
Mod de preparare
Ia un fruct de papaya. Spală-l şi taie-l pe jumătate.
Pe fiecare jumătate, adaugă căpşuni tăiate în bucăţi mai mici, afine, mure, felii de banane, iar peste toate acestea presară seminţele de chia, fulgii de migdale şi fisticul tăiat mărunt.
Atât de simplu!
Sursa reteta: ebucataria.ro
Sursa foto: Pexels
Fisticul (Pistacia vera) este un arbust aparținând genului Pistacia originar din regiunile muntoase ale Greciei, Siriei, Turciei, Iranului, Kîrgîzstanului, Turkmenistanului, Pakistan și Afganistan.
Fisticul este cultivat pentru fructele sale care poartă același nume ca și copăcelul. Istorie Acesta provine din Orientul Mijlociu, unde a fost cultivat deja în vremuri preistorice, în special în Persia.
După cum a relatat în opera Deipnosophistae , scrisa de Ateneul din Naucrati, scriitor grec care a trăit în secolul al II-lea, în Imperiul Roman; mai mulți autori greci și eleniști vorbesc despre fistic in operele lor, plasând cultivarea lui în Siria, Persia și India și numindu-l bistachion, pistakia sau pisakion. Teza este, prin urmare, bazată în principal pe motive ideologice recente, conform căreia "fisticul" derivă din arabă (fustuaq), scrie wikipedia.org.
Fisticul nu este consumat însă doar ca gustare, fiind de asemenea, folosit în diferite tipuri de preparate. Gustul său dulce îi face să fie regăsit uneori în deserturi, cum ar fi preparatul libanez baclava sau în îngheţata cu fistic.
Studiile au sugerat că un consum moderat de fistic poate contribui la protejarea sistemului cardiovascular. Fisticul are numeroase beneficii nutriţionale, conţinând cel puţin 30 de minerale, vitamine şi fitonutrienţi. În plus, o uncie de fistic (circa 29 de grame) conţine şase grame de proteine - aceeaşi cantitate ca un ou, scrie agerpres.ro.
Şi ce poate fi mai bun decât a savura singuri delicioasele boabe de fistic? A le împărţi cu alţii, desigur! Luaţi câteva pachete şi împărţiţi-le colegilor la serviciu, aduceţi nişte dulciuri cu fistic la o reuniune cu prietenii sau familia sau, mai bine, invitaţi un prieten la o îngheţată cu fistic!
Compoziția fructelor de fistic pentru 100 g
- Proteină 20,6%
- Calciu 135 mg
- Potasiu 1.093 mg
- Fosfor 503 mg
- Magneziu 158 mg
- Carbohidrați 28%
- Zaharuri 28%
- Grăsimi 48%
- Vitamina A 233 U.L
- Alte vitamine: tiamină, riboflavină, niacină.
- Nu conține colesterol.
Rețetă rapidă de desert cu fistic
Mai sănătos şi delicios de-atât nu se poate! Încearcă un mix de gusturi desăvârşite în acest desert cu fistic şi fructe – pe cât de simplu, pe atât de inedit!
Ingrediente
- 1 fruct de papaya
- 2-3 căpşuni
- afine
- mure
- 1 linguriţă seminţe de chia înmuiate în apă, în prealabil
- fulgi de migdale
- 1 banană
- 2 linguri fistic, tăiat mărunt
Mod de preparare
Ia un fruct de papaya. Spală-l şi taie-l pe jumătate.
Pe fiecare jumătate, adaugă căpşuni tăiate în bucăţi mai mici, afine, mure, felii de banane, iar peste toate acestea presară seminţele de chia, fulgii de migdale şi fisticul tăiat mărunt.
Atât de simplu!
Sursa reteta: ebucataria.ro
Sursa foto: Pexels
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii