Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:45 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Greciei, serbată la Constanța. Ce activități vor avea loc cu această ocazie

ro

22 Mar, 2022 14:29 1682 Marime text
Ziua Greciei. Foto: facebook/Comunitatea Elenă Elpis ConstanțaMarea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și restabilirea libertății și demnității națiunii, informează reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța. 
 

„Aceasta Revoluție de 9 ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozaviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice.
Războiul de independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 - 1829. Revoluționarii au beneficiat, într-o etapă mai târzie a războiului, de sprijinul unor puteri europene, iar Imperiul Otoman a fost sprijinit de vasalii săi, Egiptul și, într-o oarecare măsură Tunisia.
În 1814 a fost înființată în Odesa organizația secretă Filiki Eteria.  Membrii Eteriei i-au propus să devină șeful organizației lui Alexandru Ipsilanti, care pe 6 martie 1821, a traversat râul Prut alături de susținătorii săi.  Astfel, putem spune că Revoluția greacă a început pe teritoriul României, Alexandru Ipsilanti, traversând râul Prut pe 6 martie 1821 alături de susținătorii săi, însă Eteria, lângă care au luptat și pandurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgășani pe 19 iunie 1821.
Oficial, pe teritoriul Greciei de astăzi, declanșarea revoluției a fost proclamată pe 25 martie 1821, la mânăstirea Agia Lavra, de către arhiepiscopul de Patras, Germanos“ - au precizat reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța.

Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluției.
În tot Peloponezul, în nordul Greciei și în numeroase insule au izbucnit revolte anti-otomane.

„Data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluției și este sărbătorită ca Ziua națională a Greciei.

Din perspectiva istorică pe termen lung, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus, în cele din urmă, la disoluția Imperiului Otoman.

Pentru prima oară în istoria Imperiului Otoman, un popor creștin, aflat sub suzeranitatea otomană, și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene.

Dacă, până în acel moment, numai națiunile numeroase, precum cea britanică, franceză sau germană, erau considerate demne să se bucure de dreptul la autodeterminare, revoluția grecilor a legitimat dreptul la existență a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominația otomană. Sârbii, bulgarii și românii au luptat în deceniile care aveau să urmeze pentru independența statelor lor“ - au mai precizat reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța.

Cunoscând apropierea celor două popoare, cel Român și cel Grec, tradițiile împământenite de milenii de coexistenta pe pământ românesc ale grecilor, Comunitatea Elena ELPIS Constanța, continuator al acestor traditii, organizează următoarele evenimente ce vor marca Ziua Nationala a Republicii Elene:

Vineri 25 martie :
-           Ora 12.00 , la biserica greacă Methamorfosis va avea loc un tedeum

-           Ora 13.00 , tot de la Biserică , participanții se vor urca în autobuze și vor pleca spre Bucuresti unde în Sala C.A.Rosetti a clădirii Parlamentului Romaniei va avea loc un concert susținut de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, sub conducerea domnului Anastasios Symeonidis, solist Pantelis Stamatelos. (doritorii sunt asteptati sa se înscrie până miercuri ora 14.00 la sediul Comunității sau la telefonele :  0241 61.99.44 si 0722 380 749

Sâmbăta 16 aprilie

-           „Sa nu uitam și că tradiția de întrajutorare a semenilor continuă ca în fiecare an iar pe data de 16 aprilie, cu o zi inainte de Florii vom pleca cu haine si alimente în Județul Constanța pentru a ne ajuta semenii în nevoi. Acțiunea de donație a început deja iar cei ce vor să doneze sau să ia parte sunt așteptați alături pentru că nu trebuie să uităm că orice am fi și orice am face avem datoria să ajutăm, atât cât putem pe frații noștri în nevoi“ - au precizat reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța.

 
Sâmbăta 30 aprilie
-           De asemenea, din cauza situației actuale tensionate de război s-a considerat că spectacolul omagial pe care Comunitatea Elenă Elpis îl susține în fiecare an, să aibă loc în ziua de sâmbătă 30 aprilie tot la Casa de Cultură Constanța începând cu ora 17.00
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii