Ziua în care Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru pace. Cum a început călătoria ei și cum ne afectează pe noi
Ziua în care Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru pace. Cum a început călătoria ei și cum ne afectează
17 Oct, 2021 15:54
ZIUA de Constanta
2571
Marime text
- 17 octombrie 1979- Maica Tereza primește Premiul Nobel datorită acțiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India.
Astăzi este o zi specială. O zi în care să ne amintim că nu suntem singuri pe lume. O zi în care să ne gândim la misiunea noastră. La oamenii care ne inspiră sau ne ajută pe drumul vieții. O zi în care să îi ajutăm și noi pe cei din jur în călătoria lor și să învățăm împreună cu ei.
Iată cum a început călătoria Sfintei Tereza de Calcutta.
Maica Tereza, canonizată de Biserica Catolică cu numele de Sfânta Tereza de Calcutta, a fost o călugăriță catolică, conform wikipedia.
Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.
A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”.
A primit Premiul Nobel pentru Pace în la data de 17 octombrie 1979. datorită acțiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India.
Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele șase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.
Calcutta este centrul principal de comerț, afaceri și finanțe al Indiei de est și al statelor nordestice. Este sediul Bursei din Calcutta, a doua bursă ca mărime din India. De asemenea orașul este un port major comercial și militar, și conține singurul aeroport internațional din regiune. Deși Calcutta era la un timp capitala Indiei și cel mai dezvoltat oraș, a trecut printr-un declin economic după independența statului din cauza situației politice instabile și creșterii mișcărilor sindicale și laburiste. Între anii 1960 și anii 1990, foarte mult capital a ieșit din oraș din cauza închiderii fabricilor și mutarea afacerilor spre alte centre precum Bombay.
A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore.
A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003. La 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.
La 10 septembrie 1946, Teresa a avut ceea ce a descris ulterior drept „chemarea dinăuntrul chemării” atunci când a călătorit cu trenul de la Calcutta la mănăstirea Loreto din Darjeeling pentru odihna anuală.
Trebuia să plec din mănăstire și să-i ajut pe săraci trăind în mijlocul lor. Era o poruncă. A nu o urma ar fi însemnat o încălcare a credinței, spunea Maica Tereza.
La 7 octombrie 1950 Tereza a primit permisiunea Vaticanului pentru congregația diocezană care avea să devină Misionarele Carității.
Aceasta urma, după cum ea însăși spunea, să-i îngrijească pe „cei înfometați, cei dezbrăcați, cei fără de casă, cei schilozi, cei orbi, leproșii, toți cei care se simt nedoriți, neiubiți, neîngrijiți în toată societatea, oameni care au devenit o povară pentru societate și sunt izgoniți de toată lumea”
Și-a început munca de misionariat cu săracii în 1948, schimbând vechiul veșmânt tradițional de la Loreto cu un sari simplu din bumbac alb cu contur albastru.
Tereza scria în jurnalul ei că în primul ei an a avut multe dificultăți. Fără niciun venit, a cerșit hrană și provizii și a avut îndoieli, s-a simțit singură.
Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie.
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii