Ziua înghețatei de căpșuni. Ce alte arome „ciudate” există
Ziua înghețatei de căpșuni. Ce alte arome „ciudate” există
14 Jan, 2021 09:31
ZIUA de Constanta
2584
Marime text
Mâine se sărbătorește în toată lumea Ziua internațională a înghețatei de căpșuni. Fiind pe locul 3 ca aromă preferată după înghețata de vanilie și cea de ciocolată, aroma căpșunilor rămâne una plină de prospețime și e mereu o alegere cool, se pare, în mai toată lumea.
Știați că istoria înghețatei începe tocmai în China antică? Conducătorii chinezi au creat gropi uriașe de stocare a gheței și se crede că erau împărțite pe arome. Între timp, în Europa, împărații romani aveau alergători foarte rapizi pentru a le aduce zăpadă și gheață din Munții Apenini. S-au bucurat de micile delicatețe de gheață amestecate cu fructe, miere sau apă de trandafiri – nu foarte diferit de ceea ce mâncăm noi astăzi.
Prima înghețată pe băț a fost patentată în Statele Unite în 1923. A fost inventată de Frank Epperson, producător de limonadă, care pretindea că a avut această idee complet întâmplător în 1905, când a lăsat afară un pahar de limonadă cu o lingură în el. Peste noapte a înghețat și s-a creat prima înghețată pe băț din limonadă. Pe 9 octombrie 1923, conaționalul lui Epperson, Harry Bust a înregistrat un brevet pentru înghețata de vanilie pe băț, cu un strat de ciocolată deasupra.
Nancy Johnson a inventat mașina de înghețată în 1843. Era utilizată cu o pârghie de mână și a revoluționat producția de înghețată.
Originea primului con de înghețată este necunoscută. Cu toate acestea, Muzeul de Artă Modernă din New York păstrează în colecție conuri de înghețată de la Italo Marchioni ce datează din 1896. În Manchester (Anglia), Antonio Valvona a primit primul patent cunoscut vreodată ce permitea producția mecanică a conurilor din biscuite pentru înghețată, în 1902.
Există și alte sortimente de înghețată, cum ar fi: șuncă, pește, pâine neagră, apă de trandafiri, ficat de gâscă, caviar, caracatiță, cartofi, cărbuni, morcovi, porumb etc. care sunt consumate de un număr redus de oameni și sunt categorisite drept "ciudate".
Sursă foto: caietulcuretete.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii